Buduća kraljica

Švedska princeza slavi rođendan: Nekonvencionalna buduća kraljica kojoj je ljubav važnija od pedigrea

Prijestolonasljednica Victoria je svojedobno jasno i glasno dala do znanja da je njoj najbitnija sreća, a ne porijeklo partnera s kojim će graditi život.

Nasljednica trona najveće skandinavske zemlje, princeza Victoria, baš kao i njezina obitelj živi bogat život pred očima javnosti, ali srećom za njih, u Švedskoj ne vlada medijska histerija za članovima kraljevske obitelji kao, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu. U srijedu, 14. srpnja prijestolonasljednica je napunila 44 godine, no kada se na taj dan 1977. godine rodila, nije bilo sigurno hoće li upravo ona vladati tom zemljom.

image
Princeza Victorija sa suprugom i kćeri dan uoči 44. rođendana poslušala je koncert na otvorenom.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Punim imenom Victoria Ingrid Alice Désirée rođena je kao najstarije dijete kralja Carla XVI Gustafa i njegove supruge kraljice Silvije. U to je vrijeme vladao zakon kojim je muški potomak imao prednost u nasljeđivanju krune, bez obzira koji se po redu rodio. Tako je malena Victoria prve dvije godine, do rođenja mlađeg brata princa Carla Philipa Edmunda, bila prijestolonasljednica, da bi joj ta titula (nakratko) bila oduzeta - u korist mlađeg brata.

image
Na banketu prilikom dodjele Nobelovih nagrada 2011.
ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

No, izmjenom zakona o nasljeđivanju u kojem apsolutno pravo na krunu ima najstariji potomak, bez obzira je li riječ o djevojčici ili dječaku, ponovno je malenu Victoriju stavio na prvo mjesto nasljeđivanja kraljevske titule. Čak i prije njenog rođenja bilo je rasprave o izmjeni Zakona o nasljeđivanju, kako bi ga se učinilo neutralnim na spol, kada je zakon donesen i stupio na snagu 1. siječnja 1980. Švedska je bila prva zemlja u zapadnoj Europi koja je učinila takvu stvar.

Čitajte i: Kakav par! Princeza Sofia i princ Phillip mame zadivljene poglede gdje god da se pojave

Victoria uz mlađeg brata rođenog 1979., ima i mlađu sestru, princezu Madeleine, rođenu 1982. Jedna od zanimljivosti kraljevske obitelji je i da dvoje najstarije djece ima disleksiju, baš kao i njihov otac.

image
Princeza Victoria s obitelji.
SPLASH/PROFIMEDIA

Ljubav joj je važnija od porijekla

Nakon prekida prve veze s prijateljem i školskim kolegom Danielom Collertom, Victoria je u svibnju 2002. prohodala sa sadašnjim suprugom Daniel Westling koji je radio kao osobni trener. Kada su švedski mediji saznali tu informaciju i usmjerili svoju pažnju prema njemu, bilo je očito da mu sva ta pozornost ne paše. Westling je čak jednom snimljen da prelazi cestu na crveno svjetlo kako bi pobjegao od fotoaparata. No, ljubav je bila jača od svih neugodnosti. S vremenom se Daniel navikao na pozornost koju njegova uloga u princezinom životu povremeno izaziva, a Victoria je u medijskim istupima odbacila kritike na njegov račun.

image
Victoriijn 42. rođendan proslavila je cijela obitelj na okupu.
FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Prijestolonasljednica je također jasno i glasno dala do znanja da je njoj najbitnija sreća, a ne porijeklo i pedigre, bitnije je kako se slaže dvoje ljudi koje živi zajedno.

Čitajte i: Švedska princeza Estelle ispekla svoje prve božićne kolače

Nije neobično što je i kao mlada žena tako razmišljala budući da ju je odgajala majka, ujedno i nekonvencionalna kraljica. Kraljica Sofia rođena Sommerlath je brazilsko-njemačkog porijekla, cijeli svijet je upoznat s romantičnom pričom kako je mlada prevoditeljica i domaćica na Olimpijskim igrama u Münchenu upoznala mladog švedskog kralja. Nakon vjenčanja 19. lipnja 1976. kraljica je odlučila i dalje raditi - bila je prva švedska kraljica s profesionalnom karijerom - obučena je prevoditeljica koja uz materinji njemački i portugalski govori i francuski, španjolski te engleski jezik, a služi se i jezikom za gluhonijeme.

image
Princeza Victoria sudjeluje u svečanostima za dan državnosti.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako bi odala počast roditeljima princeza Victorija i njezin suprug vjenčali su se na isti datum kao Gustaf i Silvia - 19. lipnja 2021. - na 34. obljetnicu braka svojih roditelja. Vjenčanje je priređeno u štokholmskoj katedrali, nakon čega su se mladenci provozali gradom u kočiji.

Daniel Westling je nakon vjenčanja dobio titulu princa, vojvode od Västergötlanda. Prvo njihovo dijete je kći princeza Estelle Silvia Ewa Mary, koja je zahvaljujući zakonu o nasljeđivanju iduća nakon majke u redu za prijestolje, nakon nje rodio se princ Oscar Carl Olof, treći u redu za švedsko prijestolje.

image
LINDA BROSTROM THE ROYAL COURT OF SWEDEN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Linker
18. travanj 2024 13:51