Mderne vladarice

Svoju titulu koriste u ime žena: Ove kraljice i princeze su ponosne feministkinje

Što povezuje Elizabetu II., Elizabetu, kraljicu majku, princezu Dianu, Kate i Meghan, Maximu od Nizozemske, Sophie, groficu od Wessexa, Letiziju od Španjolske i Raniju od Jordana? Svaka se na svoj način zalaže za ravnopravnost žena, osnažuju njihovu financijsku neovisnost, ohrabruju ih da odvažno posežu za onim što im pripada i ostvaruju snove.

Premda se čini da žive u nestvarnom svijetu privilegija, žene iz kraljevskih obitelji su, svaka na svoj način, "ledolomke" protiv okoštalih društvenih normi. Svojim primjerom osnažuju sunarodnjakinje, osvješćuju ih da se izbore za svoja prava i preuzmu kontrolu nad svojim životima u svim segmentima. Kad je riječ o snažnim ženama na prijestoljima ili blizu njih, prva asocijacija su, dakako, Meghan, vojvotkinju od Sussexa i Kate, vojvotkinja od Cambridgea, no mnogi zaboravljaju da su prije njih tri žene rušile predrasude prema nježnijem spolu u Buckinghamskoj palači: Elizabeta II., Elizabeta, kraljica majka, te princeza Diana.

image

Kraljica Elizabeta II.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ženska kreativna Brigada! Zajedno projektiraju, kuhaju, meditiraju..., i prijatelji su obitelji

Prve dvije pokazale su kakvog su kova još tijekom Drugog svjetskog rata: Elizabeth Windsor bila je mehaničarka u Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi. Kad je navršila 18. godina, svog oca, kralja Georgea VI., jednostavno je obavijestila da se prijavila u vojsku. A njegovu suprugu, tadašnju kraljicu Elizabetu Hitler je, ne bez razloga, prozvao najopasnijom ženom Europe. Bila je neformalna kraljeva savjetnica, ali je i ratni vođa Britanije, premijer Winston Churchill, razgovarao s njom kad bi mu trebao savjet. S obzirom na to, ne čudi diplomatska "pljuska" koju je njezina kćer, danas 95-godišnja Elizabeta II., 1998. opalila kralju Abdullahu od Saudijske Arabije.

image

Kate, vojvotkinja od Cambridgea

BEN BIRCHALL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Legendarna Diana

U to vrijeme žene nisu smjele voziti u njegovom kraljevstvu, pa zamislite njegovo iznenađenje kada ga je Elizabeta II. pozvala da mu na vožnji pokaže imanje Balmoral i zauzela mjesto za volanom.

Čitajte i: Ispod kipa nikad prežaljene princeze Diane ugravirani su simbolični stihovi, a evo koje je njihovo značenje

image

Princeza Diana

MARTIN KEENE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ne smijemo zaboraviti ni princezu Dianu: među prvima je u novije doba pomicala granice na britanskom dvoru, piše magazin Tatler. "Njezin život bio je trijumf ženske snage u praksi", rekla je za magazin Hello , Anne McElvoy, urednica u tjedniku The Economist. Nekad ju je pratila kao novinarka pa je pojasnila kako je princeza od Walesa, tamo gdje je društvo očekivalo da će patiti u tišini, otvoreno govorila o svojoj bulimiji, samoozljeđivanju i poslijeporođajnoj depresiji. U to, ušla je u minsko polje, rukovala se s pacijentima oboljelima od AIDS-a i dotaknula indijske nedodirljive. Dala je povijesni intervju o svom propalom braku, a njezina rečenica kako u zajednici s princom Charlesom "vlada gužva jer ih je troje" i danas se često citira.

image

Meghan, vojvotkinja od Sussexa

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK

Zato ne čudi što je i Meghan, vojvotkinja od Sussexa izazvala “na dvoboj” cijeli britanski dvor kad ju je uzeo na zub nakon udaje za Harryja 2018. godine. Isprva se pokušala uklopiti, a kad je shvatila da ne ide, odvela je svog kraljevića u Ameriku. Intervju koji su lani dali Oprah Winfrey među najgledanijima je u povijesti televizije, a Meghan i u domovini pomiče granice zalažući se protiv rodnih i rasnih podjela.

image

Sophie, grofica od Wessexa

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Premda je mnogo diskretnija od Meghan, Sophie, grofica od Wessexa daje snažan doprinos borbi za ženska prava. Ona je "tiha voda" na dvoru, ali je vrlo učinkovita kad je riječ o osnaživanju žena i borbi za rodnu ravnopravnost - u financijskom sektoru. Ekonomski ovisna žena nije slobodna, smatra grofica koja je prije udaje za princa Edwarda, najmlađeg kraljičinog sina, bila uspješna PR stručnjakinja. Danas je ambasadorica inicijativa koje pomažu ženama zadobiti jednakost u londonskom Cityju te u drugim financijskim središtima.

Kraljica feministkinja

Da nije kraljica, Maxima od Nizozemske bila bi vjerojatno aktivistica. Nekadašnja investicijska bankarica, svoje je znanje i iskustvo stavila u službu udruga koje osnažuju žensku financijsku neovisnost.

image

Kraljica Maxima

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nakon velike tragedije, nizozemska kraljica skupila snagu i zablistala u vedroj odjevnoj kombinaciji

Prije 13 godina postala je posebna odvjetnica UN-a za to pitanje, zalaže se za promicanje financijske naobrazbe žene, ravnopravan pristup bankovnim računima u braku, osiguranju, kreditima i mirovinama... Njezina najstarija od tri kćeri, Catharina Amalia, nasljednica je prijestolja, a kada su kraljicu Maximu na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Njemačkoj pitali da li je feministkinja, rekla je: "Želim da sve žene imaju slobodu izbora i mogućnosti koje mogu zgrabiti i biti sretne i ponosne na sebe. Ako je to feminizam, ja sam feministkinja", odgovorila je. Pokraj nje je stajala tadašnja kancelarka Angela Merkel. Pogledala ju je i rekla: "Ako je ona feministkinja, onda sam i ja".

"Svaka djevojka rođena bilo gdje u svijetu trebala bi imati mogućnost odabrati ono što želi u životu jer je divno biti žena ... Ili bi barem trebalo biti", smatra Letizia od Španjolske.

image

Kraljica Letizia

CLAUDIO BRESCIANI/AFP/PROFIMEDIA CLAUDIO BRESCIANI/AFP/PROFIMEDIA

Prije nego li je upoznala supruga, španjolskog prijestolonasljednika, a danas kralja Felipea VI., bila je reporterka i izvještavala iz njujorškog Ground Zeroa nakon rušenja "blizanaca" te iz Iraka tijekom rata. Sreli su se kad je radila angažiranu reportažu o izlijevanju nafte u Galiciji, a njemu je već na početku njihove veze bilo jasno da ako se vjenčaju, ona definitivno neće biti tek "ukras" španjolskog prijestolja. Ona je njegova partnerica u svemu, a specijalizirala se za borbu protiv ženske nepismenosti, dječjih brakova, razlike u plaćama i potplaćenosti žena te nasilja u obitelji.

image

Kraljica Rania

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najljepša kraljica na svijetu: Nisu joj uspjeli nametnuti hidžab, a izborila se i protiv 'ubojstva iz časti'

Da promjene počinju u vlastitoj obitelji, dokazuje najljepša kraljica svijeta, Rania od Jordana te aktivistica za ženska prava u arapskom svijetu. Jedna je od najglasnijih aktivistica na svijetu za rodnu ravnopravnost, žestoko se zalaže protiv nasilja u obitelji, ubojstva iz časti, zlostavljanja djece, vjerskog ekstremizma te prava izbjeglica. Majka je princeze Iman, princa Husseina, princa Hashema te princeze Salme, diplomantice elitne britanske vojne akademije Sandhurst i prve Jordanke koja je završila preliminarnu pilotsku obuku. Što joj je rekao otac, jordanski kralj Abdullah II.? Prvi joj je čestitao. Nevjerojatno je ponosan na kćer koja uz majku, kraljicu Raniju, postaje uzor mladim ženama u domovini.

Linker
16. travanj 2024 15:05