Slatka zahvala

Već oduševljava naciju: Nova prva dama prvim potezom prikupila mnoge simpatije

Prvo samostalno pojavljivanje Jill Biden, supruge novoimenovanog američkog predsjednika, bilo je simbolično iskazivanje podrške i zahvalnosti na dva različita mjesta u Washingtonu.

Da je sušta suprotnost prethodnici, Jill Biden (69) pokazala je nedugo nakon suprugovog potpisivanja petnaest predsjedničkih uredbi kojima je popravio dio političke štete što ju je počinio bivši američki predsjednik, poput zaustavljanje izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvo samostalno pojavljivanje prve dame bilo je simbolično iskazivanje podrške i zahvalnosti na dva različita mjesta u Washingtonu: u zdravstvenom centru Whitman-Walker Health te tijekom nenajavljeni posjet pripadnicima Nacionalne garde.

Podršku ranjivoj skupini sugrađana, članova LGBTQ zajednice zanemarenih tijekom mandata bivšeg predsjednika Trumpa, iskazala je posjetivši mjesto u kojem se pruža osnovna skrb za oboljele od malignih bolesti te vrše testiranja za koronavirus, a kako se financira iz savezne blagajne, zanimale su je konkretne potrebe kako bi im mogla što prije pomoći.

- Samo moramo raditi zajedno i pozabaviti se rješavanjem nagomilanih problema. Prvo što moramo učiniti jest sve cijepiti, vratiti na posao i natrag u škole - rekla je prva dama.

Potom je povukla potez kojim je oduševila pripadnike Nacionalne garde.

Nenajavljeno se pojavila pred skupinom gardista sa slatkom zakuskom.

- Bijela kuća vam je ispekla kekse s čokoladnim mrvicama - rekla je vojnicima i pojasnila da im dolazi u posjet kao "mama Nacionalne garde" jer je njezin prerano preminuli posinak Beau Biden, koji je 2015., podlegao zloćudnom tumoru mozga, bio pripadnik Nacionalne garde Delawarea i služio u Iraku od 2008. do 2009. Košare pune toplih kolačića njezina su zahvala što su napustili matične države i došli u glavni grad kako bi štitili njezinog supruga tijekom inauguracije.

- Iskreno cijenim sve što radite. Nacionalna garda će uvijek imati posebno mjesto u srcu cijele obitelji Biden - rekla je prva dama, spisateljica te iskusna prosvjetna radnica koja će, čim se njezin ured u Bijeloj kući uhoda, nastaviti predavati svojom studentima na veleučilištu u Virginiji.

Naime, devedesetih je predavala engleski jezik i književnost u srednjoj školi u Wilmingtonu, Sjeverna Karolina i nema namjeru zapustiti karijeru. Bit će prva prva dama koja će raditi uz obaveze u svom uredu u Bijeloj kući, u čemu je sunarodnjaci, čini se, podržavaju.

Linker
18. travanj 2024 13:01