Emica Elvedji / CROPIX
Omiljeni glumac progovorio

Mustafa Nadarević već se neko vrijeme bori s karcinomom, svima je poslao dirljivu poruku

Glumac Mustafa Nadarević otkrio je da se već neko vrijeme bori s karcinomom pluća, i to u sklopu kampanje za rano otkrivanje te bolesti. Nadarević, koji ima 76 godina, kaže da je on imao sreće jer su mu rano dijagnosticirali karcinom.

"Kad su mi rekli da imam karcinom pluća odjednom sam shvatio da je i takva bolest dio života. Ali, ima neka primitivna bolest, a ja sam jedan pravi primitivac - zove se strah od doktora. Ja sam došao na vrijeme da se pregledam i to je moja sreća", rekao je u videu za kampanju "Udahni za život".

U izjavi za Media servis ponovio je važnost ranog otkrivanja bolesti.

"Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao' od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu. Mogu svima poručiti da ne budu primitivni kao ja", rekao je Nadarević.

Kampanja "Udahni za život" dio je Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća kojemu je cilj godišnje spasiti petstotinjak života. Naime, manje je poznata činjenica da je karcinom koji se rano otkrije i počne liječiti moguće pobijediti u čak 80 posto slučajeva. Kampanja je prva takva u cijeloj Europskoj uniji.

Nadarević nikad ranije nije pričao o tome, a imao je probleme sa srcem prije nekoliko godina, kad mu je hitno ugrađen stent u Sarajevu.

"Sretan sam što mogu hodati, borim se da pobijedim bolest, ne dam na sebe", rekao je tada.

Linker
18. travanj 2024 22:45