Vesna Pisarović u hotelu Ilica pozirala za portret
 Marko Todorov / Hanza Media
Za glazbene sladokusce

Vesna Pisarović objavila je novi album: U suradnji s dva američka glazbenika nastao novi jazz dragulj

Jedna od naših najobrazovanijih glazbenica, koja se školovala na jazz akademiji u Nizozemskoj, izdala je svoj novi album 'Petit Standard'.

I dok je svijet glazbe i nastupa uživo potpuno stao, što je na svojoj koži osjetila i naša pjevačica Vesna Pisarović, ona je sve ovo vrijeme marljivo pripremala nove materijale te je upravo objavila novi jazz album "Petit Standard".

Na početku pandemije, Vesna je za Gloria.hr otkrila kako njoj izolacija nije strana, jer i inače tako provodi vrijeme kada stvara.

"Moje dnevne prakse ostale su nepromijenjene, za mene ostati doma znači ostati u kreativnom, produktivnom prostoru gdje svaki dan nešto naučim", kazala je Pisarović koja je jedna od naših najobrazovanijih glazbenica.

Vesna Pisarović, album 'Petit Standard'

Ostala vjerna svojoj ljubavi

Nakon respektabilne karijere u pop glazbi, otišla je u Den Haag i krenula ispočetka - studirala je jazz i vremenom se etablirala i u tom glazbenom pravcu, a s povratkom u Hrvatsku nije odustala od ljubavi prema jazzu, ovaj album svjedoči upravo tome. Pisarović je novi album snimila u suradnji s dva američka glazbenika.

"Petit Standard", ili "mali standard", nije romantičan omaž svemu sitnom i slatkom. On je eksperiment reduciranja, ogoljivanja. Na čelu s vokalisticom Vesnom Pisarović, vođen ritmičkim i harmonijskim pulsom dvojice proslavljenih američkih glazbenika, Johna Betscha i Joea Fonde, u svojoj osnovi ovaj je sastav zamišljen kao istraživanje samog opsega i granica minimalne kombo forme: trija.

Rezultat je kreativno jedinstvo idiosinkratičnosti i kontrasta: pri čemu su Vesnine suptilne igre s frazom i jezikom u vokalnom izričaju suočene, ali i nadopunjene, s turbulentnom vertikalnošću i sirovim tempom Fondinog basa, kao i elegantnim, ali kompleksnim swingom Betschevog bubnjanja.

Odgođen povratnički koncert najavljen za proljeće

Udruženi s Gebhardom Ullmannom kao suputnikom na ovom albumu u bezklavirni kvartet, takva postava, međutim, ipak otvara čitavo bogatstvo prilika za eksperimentaciju: kroz neprestano podrivanje očekivanih uloga solista i pratnje, kroz razigranost u istraživanju tekstura i timbara, kroz kretanje među raznovrsnim muzičkim scenarijima, gdje prepoznatljivi songovi, standardi, nalaze potpuno nova značenja. Ukratko, glazbena hipoteza koja je ovdje testirana upravo je: kako minimizacija forme može eksplodirati maksimum kreativnih mogućnosti?

Zbog koronavirusa Vesna je bila prisiljena odgoditi veliki povratnički koncert zakazan za 28. ožujka u Domu sportova te, iako je epidemiološka slika u Hrvatskoj povoljna, još uvijek se ne može sa sigurnošću reći kada će se koncerti tako velikog kapaciteta moći održavati, do tad možete uživati u njezinom novom albumu.

Pročitajte i:

Linker
19. travanj 2024 21:58