Novi kanal

Za anonimne prijave! Evo kako izgleda obrazac za prijavu seksualnih napasnika na našoj akademiji

Sastavljen je obrazac za anonimnu prijavu slučajeva zlostavljanja, uznemiravanja, diskriminacije ili bilo kakvog oblika kršenja načela ravnopravnosti.koji se dogodio između studenata sa zaposlenicima ili vanjskim suradnicima Akademije likovnih umjetnosti.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu sastavila je obrazac za anonimne prijave slučajeva zlostavljanja, uznemiravanja, diskriminacije ili bilo kakvog oblika kršenja načela ravnopravnosti.

Potaknuti događanjima u regiji i brojnim slučajevima seksualnog uznemiravanja studentica i studenata koji su konačno izrečeni u javnom prostoru, nakon svjedočanstva mlade glumice iz Srbije Milene Radulović i osnivanja stranice na Facebooku Nisi tražila, ALU iz Zagreba i sama je potaknula svoje studente da prekinu šutnju, a za to im je sastavila online obrazac za anonimnu prijavu.

ALU - anonimna prijava slučajeva zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja

U samom uvodu stoji opširno pismo kojim se studentice i studente uvjerava kako će njihove prijave ostati anonimne do kraja.

"Možemo se zamisliti na vašem mjestu i pretpostaviti da osjećate strah za svoj studij ili nelagodu od izlaganja, no jamčimo vam da ćemo vašim prijavama pristupiti s najvećom ozbiljnošću i da ćemo poštovati tajnost vaših podataka", stoji u pismu.

Čitajte i: Me Too pokret u Hrvatskoj otkriva mračne tajne niza institucija: ‘Ima puno konkretnih dokaza‘

Izravne prijave, ili putem formulara

Studente se poziva da se obrate ili izravno nekome od članova Povjerenstva za zaprimanje pritužbi u slučajevima zlostavljanja - prodekanici Maji Rožman ili četvero drugih profesora - ili da prijavu podnesu potpuno anonimno putem formulara.

Anonimni obrazac sastoji se od devet pitanja - od imena osobe koju se prijavljuje i opisivanja slučaja, mole studente da navedu i približno vrijeme kada se sporni događaj odvio. Zatim je li se dogodio u prostorijama Akademije, na terenu ili negdje treće te je li bilo svjedoka. Osim toga postoji i zaseban dio za one studentice i studente koji su taj slučaj već prijavili ranije - da se ustanovi što se poduzelo po tom pitanju, što nije i tko je za to odgovoran.

Čitajte i: Marijana Mikulić o zlostavljanjima na setu: ‘I ja sam bila na meti zlostavljača‘

Za kraj, ostavlja se mogućnost onima koji prijavu ne žele podnijeti anonimno, da Akademija slučaj proslijedi pučkom pravobranitelju ili posebnim pravobraniteljima, odnosno podnositelje prijave se pita jesu li voljni dati pristanak kako bi ALU mogla dalje postupati.

Sličan obrazac, uz još nekolicinu sigurnih kanala omogućila je i Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba. "Ako se bojite javiti direktno bilo kojem od kontakata koji su zaduženi za prijavu nepravilnosti na akademiji, slobodno napišite svoje iskustvo ovdje i ako želite napišite kojem od članova tijela želite da vaša poruka bude proslijeđena", stoji u obrascu ADU.

Studente su zamolili da napišu svoje iskustvo uz ime i prezime zaposlenika ili vanjskog suradnika ADU kako bi na što bolji i efikasniji način mogli riješiti situaciju.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

Linker
12. travanj 2024 13:44