Samo u novoj Gloriji

Marijana Mikulić o zlostavljanjima na setu: ‘I ja sam bila na meti zlostavljača‘

Zagrebačka glumica priključila se ženskom pokretu otpora protiv nasilnika koji je pokrenula njezina kolegica iz Srbije progovorivši javno o svojim iskustvima s početka karijere. No, nije ona jedina.

Koliko ste se puta u životu susreli s osobom koja je u vama pobudila nelagodne osjećaje? Onu jezu za koju znate da nije normalna iako vam je ta osoba možda bliska - poput šefa na radnom mjestu ili profesora u školi, na fakultetu... Ako je suditi prema svjedočanstvima žena iz cijele regije, koje je na javni istup potaknula ispovijest beogradske glumice o silovanjima s početka karijere, seksualni predatori imaju itekako poznata lica. Oni su uvaženi redatelji, učitelji u školama, kolege iz ureda, dječaci iz razreda... I ne žive negdje daleko u Hollywoodu, već ovdje, u Hrvatskoj, oko nas. Moram priznati, mučno mi je bilo kada sam čitala što su sve te žene proživjele i kako se zlostavljanje relativizira, kao da je to nešto potpuno normalno, dio odrastanja, školovanja, poslovnog uspjeha. Poput otvorene Pandorine kutije, na Facebooku već danima iskaču priče o odurnim ucjenama, lascivnim komentarima, neprimjerenim dodirima... S nekima od njih susrela se i zagrebačka glumica Marijana Mikulić, kojoj hvala na iskrenosti i snazi da ispriča svoje iskustvo sa zlostavljačima. Vjerujem da nije lako progovoriti o traumama, no javno problematiziranje neprimjerenog ponašanja jedini je način da se takva gnjusna praksa - iskorijeni. Mi u Gloriji dajemo punu podršku svim žrtvama te ćemo ustrajati na tome da se nasilje osudi, a seksualnim predatorima stane na kraj. Bez obzira na to kakve titule nosili i koliko ugledni bili. Jer cijena koju su platile njihove žrtve već je ionako previsoka, piše Alenka Ostrihon, glavna urednica magazina Gloria.

image
Najnoviju biografiju legendarne kolumnistice magazina Gloria potpisuje dugogodišnja novinarka i urednica Nada Mirković, koja se i privatno družila sa Žuži Jelinek.
G.

Samo uz novi broj magazina Gloria: Biblioteka G. predstavlja neispričanu priču o Žuži Jelinek

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kristinka Šćavina donosi nam priču s naslovnice

Uvijek me čudilo kako je #MeToo pokret, nastao krajem 2017. nakon otkrića da je producent Harvey Weinstein godinama seksualno zlostavljao glumice, u to vrijeme zaobišao Hrvatsku. Tri godine kasnije tu lijepu fasadu u trenu je razbucala potresna priča srpske glumice Milene Radulović, koja je javno priznala da ju je kao 17-godišnjakinju silovao redatelj Mika Aleksić. To je pokrenulo nezamislivu lavinu ženske podrške, uzajamnog tješenja i hrabrenja u cijeloj regiji, ali i anonimne ispovijesti brojnih hrvatskih žena iz javnog života na Facebook grupi Nisam tražila. Glumica Marijana Mikulić podijelila je s nama bolna iskustva iz prošlosti, a ono što se događa najbolje je opisala glumica Tihana Lazović riječima: ‘Osjećam da više nema nazad. Horda žena je krenula naoružana hrabrošću, solidarnošću, ljubavlju i nadom da pravde ima’.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Kruno Petrinović isprobao je veganske čvarke Mirne Posavec

Instruktorica fitnessa Mirna Posavec najbolji je dokaz da je za trajni gubitak kilograma najučinkovitija kombinacija redovitog vježbanja, uravnotežene prehrane i zdravog života. Kandidatkinja u četvrtoj sezoni ‘Života na vagi’ pred kamerama je izgubila 52 kilograma, a mršavjeti - u sporijem ritmu - nastavlja i nakon izlaska iz showa. Iz svog siječanjskog jelovnika, usklađenog s načelima veganske kuhinje, s nama je podijelila recept za vegetarijanske čvarke od tofua, koje je poslužila s rižinim rezancima i salatom, što je idealna kombinacija za čišćenje organizma nakon blagdanskog prejedanja.

image
PRIVATNI ALBUM

Dolores Tolić posjetila je Marinu Vujčić u njenom novom domu

Ne znam puno ljudi koji bi se u srednjim godinama odvažili život graditi ispočetka kao što je to učinila Marina Vujčić. Jedna od najpopularnijih domaćih spisateljica krajem se prošle godine iz Zagreba preselila u Seget Gornji, zabačeno trogirsko selo sa šest stanovnika u kojem svakodnevicu dijeli tek s ljubimicom Vanjom. Golemi je to izazov i za ljude naviknute na surov seoski život, a kamoli za Marinu, koja do 54. godine nije znala ništa o vrtlarstvu. No, zagrebačka književnica kaže da već dugo nije bila tako sretna, u što smo se i sami uvjerili sjedeći u njezinoj dnevnoj sobi, uz vatricu u peći i uživajući u pogledu na netaknutu prirodu.


Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka, 21. siječnja i online.


image
Gloria u kompletu s nanovijom biografijom Žuži Jelinke u prodaji za 49 kuna.
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

SARAH FERGUSON Dvorske intrige i ljubavne tajne

JANKO KEVIĆ Vjenčanje pa reprezentacija

INES GODA Dama među Kaubojima

PRAVNA KLINIKA Ženski odred za pomoć

TANYA GOLESIC Podrška žrtvama potresa na Banovini

ARMIE HAMMER Holivudski kanibal

STIL ŽIVOTA: NIKA FLEISS Novi concept store za ljubimca

PUTOVAJE: JOCO GLAVAŠ PR stručnjak u raskošnom Dubaiju

FELJTON: TIGER WOODS Uspon i pad sportske zvijezde

Linker
19. travanj 2024 18:40