Mali, ali moćni

Zdravlja nikad dosta: 5 fenomenalnih namirnica koje nazivamo superhranom koje će zavladati 2021.

Želudac je naš drugi mozak, on je ključan za naše zdravlje, ima ogroman utjecaj na to kako se osjećamo, mislimo i izgledamo - zato je bitno što u njega unosimo.

Superhrana je bogata vitaminima, mineralima i antiosidantima. Te su namirnice izvrstan alat kojim pomažemo, simuliramo i servisiramo vlastiti želudac i cijeli prehrambeni sustav. Bez obzira planirate li uvesti revolucionarne promjene u svoj život ove 2021. godine ili voje navike želite samo malo više oplemeniti i poboljšati - započnite s uvođenjem nekih od ovih namirnica u vlastitu ishranu.

Adaptogene gljive

Adaptogeni su skupina namirnica i biljaka koje pobjeđuju stres i uravnotežuju metabolizam, poboljšavaju zdravlje, energiju i raspoloženje. Medicinska gljiva Čaga koristi se za podizanje imuniteta. Ljekovita gljiva kordiceps za sportsku izdržljivost; lavlja griva učinit će čuda za poboljšanje koncentracije, a reishi za relaksaciju i opuštanje.

image
Većina adaptogenih gljiva kod nas se može nabaviti u prahu ili tinkturi.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uglavnom ih se može nabaviti u prahu ili tekućoj tinkturi. Ideja za recept - pomiješajte preporučenu dozu u juhe ili variva. Možete ih popiti i s čajem, kavom ili kakaom, tako da pola čajne žličice umiješate u napitak.

Morska mahovina

Dar oceana, morska mahovina sadrži 92 od 102 minerala i vitamina koji su potrebni našem tijelu - uključujući cink, željezo, kalcij i kalij - uz to i prirodna antivirusna i antimikrobna sredstva koja mogu ublažiti upalu i mogu olakšati respiratorne probleme. Ova se biljka čini kao odgovor na većinu naših (pandemijskih) problema. Nabavite dehidriranu morsku mahovinu u prahu, ili u gelu, koja ima blagi okus zbog čega je idealna za mnogostruke načine uporabe.

image
Morska mahovina idealna je za obogaćivanje smootiheja.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Može je se nabaviti kao isušenu algu, prah ili kao gel. Polovicu čajne žličice gela dodajte svom omiljenom smoothieju ili pak kao sredstvo za zgušnjavanje juha, složenaca ili preljeva.

Sjemenke bundeve

Najobičnije i nimalo egzotične sjemenke budneve - koje često i bacamo iz ploda - zapravo su mali nutricionistički dragulji. Sadrže više grama proteina od bilo kojih drugih orašastih plodova - 30 grama proteina na 100 grama težine. Osim toga bogate su nezasićenim mastima i masnim kiselinama, antioksidansima i imaju visoku razinu magnezija, koji pomaže u opuštanju mišića i regulaciji sna. Osim toga, ova čudesne sjemenke imaju hipoglikemijska i antiparazitska svojstva, a redovitom konzumacijom poboljšat ćete zdravlje srca, mjehura i prostate.

image
Sjemenke bundeve nepravnedno zanemarujemo u prehrani.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ipak, treba pripaziti s količinom jer su bučine sjemenke nabijene i kalorijama. Idealna mjera bila bi dvije jušne žlice sjemenki na dan, kao idealna grickalica. Možete isprobati i maslac od bučinih sjemenki, kao alternativu maslacima od orašastih plodova (kikiriki, bade, shea..).

Baobab

Zovu ga i drvo života, jedno je od brojnih čuda koje nam je pružila Afrika. Bogat je vitaminom C, vlaknima, a sadrži otprilike šest puta više kalija od banana. Taj moćan elektrolit pomaže u rehidraciji i oporavku tijela nakon tjelovježbe ili alkohola. Baobab izgleda poput velikog, glatkog smeđeg oraha, često se prodaje u obliku dehidriranog praha ili smrznute pulpe.

image
Plod baobaba netom nakon branja s drveta.
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ovaj se plod u Africi tradicionalno konzumira pomiješan s vodom - dvije do četiri žličice praha baobaba pomiješajte s filtriranom vodom. Istu količinu možete dodati i u smoothie.

Acerola trešnje

Ako osjećate da vas hvata prehlada, acerola trešnje mogu pomoći.Osim što služe kao prirodan antidepresiv, ove bobice bogate su vitaminima i mineralima. Imaju čak 60 posto više vitamina C od naranči. Izgledaju kao malene crvene trešnje, dostupne su u kapsulama, kao smrznuta pulpa ili crveni prah.

image
Acerola trešnje prava su bomba vitamina C,
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dodajte jednu čajnu žličicu u svoj smoothie ili sok svakog jutra.

Linker
23. travanj 2024 18:09