GLORIA OSOBNO

Barbara Kolar otkrila: ‘Prošle godine imala sam težak životni period, ali danas se osjećam odlično‘

Istraživanja pokazuju da je potres bio veći okidač za stres i anksioznost od pandemije. Uvjerila se u to i radijska i televizijska voditeljica kojoj to nije bio jedini razlog što joj je protekla godina bila jedan od najtežih životnih perioda koji je uspjela prebroditi zahvaljujući bliskim osobama i promjeni radnog okruženja. Barbara Kolar, moderatorica panela Gloria osobno, otkrila nam je koliko se i sama promijenila u proteklog godini.

Svaki veliki stres ostavlja trag na ljude, no ne znači da ćemo se svi promijeniti - nagore. Mnogi će kroz ovaj teški proces sazreti. Teško životno iskustvo vas može i oplemeniti – zaključili su to sudionici panela Gloria osobno „Koliko smo se promijenili”, organiziranog u Laubi. Panelisti Alma Mihaljević Peleš, psihijatrica iz KBC Zagreb, Ivana Kindl, pjevačica koja je otvoreno progovorila o borbi s depresijom te Miroslav Herceg, psihijatar iz Klinike Vrapče uz voditeljicu Barbaru Kolar koja je moderirala panel, otvorili su temu znamo li s novim životom izaći na kraj.

image
Panelisti Alma Mihaljević Peleš, Ivana Kindl, Miroslav Herceg uz voditeljicu Barbaru Kolar
VEDRAN PETEH/CROPIX

Istraživanja pokazuju da je potres bio veći okidač za stres od pandemije. Na pandemiju smo se postupno navikavali, dok potres ne možemo predvidjeti pa zbog toga nosi veću anksioznost. Uvjerila se u to i voditeljica Barbara Kolar priznavši nam kako je njoj kao 'control freaku' također potres bio šokantniji od epidemije.


Ivana Kindl sasvim iskreno: ‘Svaki mjesec imam psihičke padove zbog ugrožene egzistencije‘

Odlazak na posao tijekom lockdowna spasio mi je živu glavu - kaže Barbara.

„Pandemija me ograničava, izaziva strah i bojim se za svoje stare roditelje, ali potres je strašniji jer je izvan moje kontrole. U trenutku kada je treslo bila sam vrlo pribrana, ali danima sam imala osjećaj da se tresem pa sam po stanu postavila čaše s vodom kako bih mogla odmah provjeriti - je li potres zaista, ili u mojoj glavi”, otkriva Barbara.

image
Barbara Kolar
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sretna je, kaže, što je tijekom lockdowna imala posao na koji je svaki dan morala otići i urediti se. „Mislim da mi je to spasilo živu glavu”, govori voditeljica kojoj je upravo promjena radnog okruženja prošle godine pomogla da se osjeća bolje jer je nakon 12 godina rada na Anteni Zagreb, karijeru odlučila nastaviti na radiju Gold FM. Upravo ondje, u svojoj šihti koja traje do 13 sati posluša zadnje vijesti u danu. Doziranje informacijama o pandemiji, potresu i ekonomskoj krizi uvelike joj olakšava svakodnevicu. Radije sa svojom četveronožnom mezimicom Lolom hoda savskim nasipom i po desetak kilometara dnevno.

Najveću katarzu osjeća nakon telefonskog razgovora s najboljom prijateljicom koja živi u Americi.

„Važno je imati nekoga s kim ćeš razgovarati, nekima je potrebna profesionalna pomoć, nekima je dovoljan prijatelj. Meni pomaže razgovor s najboljom prijateljicom. Često večernji razgovor započnemo u suzama i očaju, a završimo oko dva sata iza ponoći uz toliko glasam smijeh da zasigurno probudimo sve moje susjede. Najvažnije je okružiti se ljudima koji su ti bliski i imati mrežu podrške. ”, govori Barbara koja prošlu godinu pamti kao izuzetno tešku, no ipak nikada nije imala potrebu zatražiti stručnu pomoć. No nema predrasude prema tome i da joj je uistinu potrebna, ne bi se libila zatražiti je.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

„Uslijed dugotrajnog nezadovoljstva i stresa tonem i jedem čokoladu, a šokantni stresovi izazivaju mi nesanicu i gubitak apetita. To sam 'odradila' lani i uspjela sam ipak sve posložiti nakon prilično lošeg životnog perioda koji čak nije imalo veze s pandemijom koliko s drugim stvarima koje su mi se događale.Sretna sam jer sam uspjela ipak sve sama izgurati uz pomoć najbližih i sada sam odlično. Nekada mi je čak pomalo neugodno koliko se dobro osjećam”, zaključila je naša sugovornica.

image
Psihijatri Alma Mihaljević Peleš i Miroslav Herceg s menadžericama iz Plive (slijeva): Hanom Alborghetti, Melitom Vraneković, Beatricom Završki i Tamarom Sušanj Šulentić
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Panelisti Alma Mihaljević Peleš, Ivana Kindl i Miroslav Herceg uz voditeljicu Barbaru Kolar
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Tamara Sušanj Šulentić i Hana Alborghetti iz Plive.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Menadžerice iz Medexa - Ines Grobler i Tamara Turnšek uživale su u panelu.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Medexove menadžerice predstavile su i nove kapsule hijalurona i ceramida, koje koži donose zdravlje i ljepotu, podižući samopouzdanje.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Želja za slatkim ne bira trenutak. Zato su tu Dolcela Cake2go Browniesi s komadićima belgijske čokolade, spremni za konzumaciju - odmah!
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Podravkina Dolcela predstavila je novi premium desert Lemoncella.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Majda Zujo i Nikolina Zečić iz Zagrebačke banke.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
12. travanj 2024 04:47