Na vrhu svijeta

Blanka Vlašić prisjetila se dana kada joj se naklonio cijeli svijet, pa i knez Albert: ‘Od ovog se još uvijek naježim‘

Prije 11 godina naša legendarna visašica proglašena je najboljom atletičarkom svijeta. Vrijedno priznanje uručeno joj je na gala svečanosti u Monaku, a nagradu je primila iz ruku kneza Alberta koji je bio očaran talentiranom Splićankom.

Monte Carlo nikada nije imao ljepšu - i višu - kraljicu atletike. Tim je riječima 2010. popraćen ulazak Blanke Vlašić u društvo najveće sportske kreme. Ovu čast našoj najboljoj visašici u povijesti atletike ukazala je Međunarodna atletska federacija, a da je i nakon jedanaest godina ponosna zbog toga najbolje govori to što je na svom Instagramu objavila fotku sa svečanosti dodijele nagrada koja je održana u Dvorani zvijezda kultnog Sporting kluba u Monte Carlu.

Blanka je te 2010. imala 27 godina, a godinu prije na mitingu u Zagrebu postavila je svoj rekord od preskočenih 208 centimetara, što je drugi rezultat svih vremena.

- Moj omiljeni trofej, van terena. Vrijeme leti, uspomene ostaju zauvijek. I od ovog se još uvijek naježim - napisala je Blanka uz fotografiju na kojoj s nagradom pozira s još jednim tadašnjim sportskim laueratom, kenijskim trkačem Davidom Rudisha.

image

Blanka Vlašić 2010. je poglašena najboljom atletičarkom odlukom (IIAF) Svjetske Atletske Federacije.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Magazin Gloria Blanku je te godine pratio na svečanu dodjelu na kojoj je ona bila apsolutna zvijezda. Osim što je odnijela najveću nagradu Međunarodne atletske federacije, sve je očarala svojom pojavom. Hrvatskom atletičarkom posebno je impresioniran bio domaćin večeri, knez Albert, koji je u to vrijeme bio jedan od najpoželjnijih neženja na svijetu. Kad su njih dvoje zajedno stali na pozornicu kako bi joj uručio kristalnu statuu, monegaški knez prvo joj se duboko naklonio. Čak mu nije smetalo što je 193 centimetra visoka Splićanka tu večer bila gotovo za glavu viša od njega.

image

Monegaški vladar nije krio svoju općinjenost našom visašicom.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Blanka, izgledaš prekrasno! Možeš slobodno biti model! - ushićeno joj je rekao knez Albert. I ostali uzvanici tu su večer obasipali komplimentima našu Blanku koja je na dodijeli nosila kreaciju Nede Makjanić Kunić. U glamuroznu haljinu utrošeno je više od 12 metara žorteta i trakica od svile i satena, a svima su za oči zapele i njezine štikle koje su za nju izradili splitski kreatori Ivan i Sandra Ledenko.

Sandale od ljubičastog satena imale su potpeticu od 10 centimetara pa su mnogi komentirali da je naša sportašica najviša gošća koja je ikada nagrađena u čuvenoj dvorani u Monte Carlu.

image

Naša atletičarka za ceremoniju dodjele nagrada odjenula je haljinu Nede Makjanić Kunić i štikle dizajnerskog dvojca iza brenda Ledenko.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Blankino prisjećanje na nezaboravnu noć raznježila je njezine brojne pratitelje od kojih su joj neki zaželjeli da i u svojoj novoj karijeri bude jednako uspješna. Nakon što je proljetos objavila da ide u sportsku mirovinu, Blanka je u listopadu izabrana u Komisiju sportaša Europskih olimpijskih odbora za iduće četiri godine što je za nju, kako je izjavila, potpuno novo iskustvo i veliki izazov.

Linker
19. travanj 2024 07:33