promo/RTL
Ništa je ne može zaustaviti

Damira Gregoret: 'Voljela bih se ponekad isključiti, već me i kći ucjenjuje'

Kao novinarka Damira Gregoret (33) itekako je aktivna na presicama, novinarskim zadacima i uvijek spremno traži odgovore naših političara koji često prema njoj ne biraju riječi. Iako smatra da se muškarci ipak lakše penju karijernim stepenicama, kaže, to nije razlog za odustajanje. U privatnom životu temperamentna Splićanka uživa u bračnoj idili, udana je za kolegu i nekadašnjeg urednika Igora Bobića, a s nama je podijelila i da je njezina kći Bianka izuzetno kreativna jer je za svoje roditelje, ako je ne slušaju, osmislila vrlo slatku zabranu.

Dalmatinka koja je u kratkom vremenu postala nezaobilazno TV lice informativnog programa RTL televizije svojim pitanjima izbacila je iz takta i premijera Andreja Plenkovića koji joj je nakon sastanka u HDZ-u na pitanje odgovorio "Slatka ste, Damira'. Nakon tog neprimjerenog komentara se i ispričao, a o tom i sličnim incidentima, hektičnom rasporedu i svom obiteljskom gnijezdu, poznata novinarka je progovorila za portal Gloria.hr.

Jeste li na početku karijere imali novinarske uzore?

- Od kada znam za sebe voljela sam vijesti pročitati u novinama, poslušati na radiju ili pogledati na televiziji i da, uvijek sam se divila svim tim ljudima, posebno onima na terenu jer svjedoče važnim događajima i nalaze se u prilikama da postavljaju pitanja koja mogu utjecati na pozitivne promjene. Biti novinar prije dvadesetak godina, pa i prije deset ili petnaest godina od kada sam ja startala drugačije je nego danas, ali tijekom cijelog tog razdoblja učiš i od kolega i u tom smislu su mi oni stariji bili uzori.

Dajete se u posao bez kočnica, kako izgleda vaš prosječni dan?
- Hektično :-) Od jutra ne puštam mobitel iz ruku, uvijek je neka jurnjava jer se i najbolji plan lako izjalovi. To spremanje za posao koji uključuje i moju kćer Bianku, njeno oblačenje i vođenje u vrtić vjerujem da dijele svi roditelji i to nikad ne ide po loju. A onda posao - moraš biti spreman na sve, od sačekuše, intervjua, putovanja... I o svemu biti informiran. Ima doduše dana koji su mirniji i kad imaš više vremena da temeljito proučiš sve aspekte priče s kojom se baviš. Ali onda se nerijetko navečer nešto drugo otvori.

dodjela nagrade Zlatni studio / HRT / Zagreb 27.02.2018. / foto: Davor Matota / Damira Gregoret
Davor Matota

Na svojoj koži ste osjetili podbadanje i neukusno spuštanje političara, jesu li vam se ikada ispričali?
- Da, osjetila sam, kao nažalost i druge kolege novinari, posebno novinarke, no to nije razlog za obeshrabrenje. Dapače. Ispričao mi se nedavno premijer i iako bi naravno bilo bolje da se ništa od toga nije ni dogodilo, na kraju je poslao širu poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takve reakcije su uvijek za pozdraviti.

Uvažite li ispriku?
- Ovu konkretnu da, ali takve situacije ionako ne treba shvaćati preosobno. Da, treba na njih ukazivati, ali najviše govore o onima koji se koriste takvim stilom, a želim vjerovati da će i birači to na kraju osuditi.

Osjećate li određenu diskriminaciju?
- Osobno ne, jer mislim da mogu postići isto što i muškarac, mislim da to može svaka žena koja naravno ima određene ambicije i težnje. Pitanje je, naravno, uz koliko više truda jer mislim da se muškarcima ipak lakše penjati karijernim stepenicama. Ne samo u Hrvatskoj. No to nije razlog da se odustane, gledam na to kao dodatnu motivaciju kako bi se takav poredak u budućnosti promijenio.

Mnogi komentiraju vaš temperament. Poznato je da se ne date lako pokolebati u intervjuima. Za što ste dobili najviše dobrih komentara?
- Nedavno nakon presice zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je zaista prešao svaku granicu dobrog ukusa. Dobar dio te presice od sat vremena je neprepričljiv, ali njegov odnos prema novinarima, a tako i javnosti, izmakao je kontroli. Što se temperamenta tiče mogu ga kontrolirati, tako je bilo i na toj presicu, ali ga se ne mogu niti ne želim odreći.

promo/RTL

Pripremate li se dosta za razgovore, s koliko sugovornika razgovarate dnevno. Zvoni li vam uvijek telefon i nakon radnog vremana?
- Zvoni, a i ja stalno tipkam i zovem, eksterni punjač uvijek je sa mnom, najbolji izum za nas novinare. Kada unaprijed znam za razgovor da, generalno se volim što detaljnije pripremiti i za sugovornika i za temu jer je to glavno oružje novinara. No ima dana kada za to nema vremena i tu mi olakšava što sam svakodnevno u tom ritmu, na terenu među akterima tako da mi malo toga može promaknuti.

Možete li se lako isključiti od posla? Jeste li uvijek dostupni?
- Voljela bih da se nekad mogu barem malo isključiti, ali teško mi to ide. A za konstantnu dostupnost da, to se od mene kao novinara i očekuje jer na kraju krajeva svatko bira čime će se baviti u životu, ja sam odabrala ovo.

Vaš suprug Igor radi na drugoj televiziji, je li vam bilo draže kada ste radili zajedno ili sada kada ste si konkurencija?
- Svejedno je. Zadnjih godina dok je radio na RTL-u ionako je bio u drugoj redakciji, redakciji Potrage, a i prije toga se ne bi stigli ni vidjeti jer sam ja uglavnom na terenu.

dodjela nagrade Zlatni studio / HRT / Zagreb 27.02.2018. / foto: Davor Matota / Damira Gregoret i Igor Bobic
Davor Matota

Ove godine slavite pet godina braka, imate li mantru u bračnim vodama?
- Puno otvorenog razgovora i još više razumijevanja. Mislim da je to osnova.

Igor Bobic i Damira Gregoret vjencanje / crkva sv. Franje Asiskog / Zagreb 17.05.2014 / foto: Davor Matota / Damira Gregoret i Igor Bobic
Igor Bobic i Damira Gregoret

Često ste na službenim putevima, kako se za te prigode organizira obiteljska logistika?
- Jesam, putovanja mi pune baterije, baš nedavno sam bila na službenom putu u Tursku, Igor tada preuzme, ali bi sve skupa bilo nemoguće uskladiti da nema mojih roditelja koji nam pomažu oko kćerke Bianke. Bez njih bi organizacija bila nemoguća.

Split je vaš rodni grad, no Zagreb je postao vaš dom. Jeste li usvojili neke zagrebačke riječi koje često koristite?
- Split će uvijek biti moj grad jer sam tamo i rođena i odrasla, tek sam na fakultet došla u Zagreb, a i nakon toga sam se kratko vratila na jug. Sada, s obzirom na Biankino odrastanje i posao, realno je da ću u Zagrebu ostati, ali teško da ću prijeći na kajkavštinu. Možda bi to trebalo pitati nekog meni bliskog koristim li i sada neke usvojene zagrebačke izraze, nisam detektirala. Jedino "fakat", to nekad znam reći, pa samu sebe iznenadim jer mi se čini da mi neprirodno stoji.

Je li vaša Bianka mala purgerica, je li svjesna vašeg posla?
- Ona govori 'kaj' i 'lipo' tako da je pravi miks. Mog posla je svjesna, ali me ne voli gledati na TV-u. Super mi je što bilo koje vijesti zove RTL, pa kad nešto ne dobije suprugu i meni prijeti da ćemo biti u kazni i da će nam zabraniti gledati RTL. Umiremo od smijeha na to.

Spica Badnjak / 24.12.2017. / foto: Davor Matota / Damira Gregoret i kcer Bianka
Davor Matota

Aktivni ste na Twitteru, počinje li vaše jutro uvijek s pregledavanjem vijesti? Je li vam Twitter najdraža društvena mreža i zašto?
- Zapravo nisam s društvenim mrežama skroz na “ti”. Trudim se objavljivati jer je i to dio posla, nedavno sam čak otvorila i privatni Instagram iako još ne kužim skroz kako funkcionira. Twitter koristim, pregledavam i objavljujem jer je to poslovno najrelevantnija mreža, ali nisam fun takvih rasprava, i dalje preferiram klasične, face to face argumentirane razgovore.

Sjećate li se nekih svojih grešaka u poslu? Slažete li se s tim da tko radi i griješi?
- O da! Bilo je grešaka, najviše lapsusa. Naravno da mi je cilj da ih bude što manje, ali nitko nije robot i nerealno je od sebe očekivati da ih uopće ne bude. Jedino što su greške u ovom poslu javne i time treba biti spreman i na javnu kritiku koja može biti i zlonamjerna.

Kako bi izgledao vaš odmor iz snova, uključuje li on javljanje uživo?
- Voljela bih malo pobjeći iz zime u ljeto jer nisam zimski tip i za mene ne postoje zimske radosti. Prije par godina tako smo se uspjeli organizirati i otići u Indoneziju i ne – u tom scenariju ne zamišljam javljanje uživo.

Imate li želja za 2019.?
- 2018. mi je bila jedna od boljih godina uopće. Obitelj i prijatelji zdravi i veseli, a na poslovnom planu zapravo najbolja. Ako i ova koja slijedi bude na tom tragu - više mi ne treba.

Linker
25. travanj 2024 01:36