Matko Stanković
NOVA KARIJERA

Duje Draganja: Novi izazov za šankom

Nakon plivačke karijere, života u Lici bez struje i vode te dugih putovanja po Americi i Aziji proslavljeni olimpijac s djevojkom Mijom Validžić otvorio je bistro u starom dijelu Šibenika

Na Marulićevom trgu u Šibeniku, gdje je početkom 20. stoljeća bila prva dalmatinska slastičarnica, proslavljeni hrvatski plivač Duje Draganja (34) ovih je dana s djevojkom Mijom Validžić otvorio cafe-bistro Bazza. Sami su osmislili dizajn stolova i stolaca, kao i bogat jelovnik, a gostima posebno godi što im Duje često sam uzima narudžbe i posluži ih. Plivač koji u svojoj zbirci od dvadesetak medalja sa svjetskih i europskih prvenstava ima i srebro s Olimpijskih igara u Ateni 2004., i koji je u karijeri nekoliko puta rušio europske i svjetske rekorde, prije pet godina naprosto je nestao iz javnosti. Kad je plivanju rekao zbogom, to je doista i mislio pa danas još jedino voli zaigrati - košarku.

Kako je diplomirao na američkom Berkeleyju, četiri godine se bavio investicijama, ali u njemu je stalno tinjala potreba za putovanjima i životom podalje od civilizacije. Činilo se da je svoj san i ostvario kad su napravili kuću u Lici. Bio je to život bez struje, vode i interneta, potpuno u dosluhu s prirodom: ako noću ostaviš cipele pred vratima lisica ti ih ukrade, ponekad te u mraku dočeka medvjed, a ujutro ispod prozora vidiš srne. Duje Draganja i njegova djevojka Mija mnogo su i putovali. Bila su to duga putovanja na studentski način - samo s ruksakom i po mjestima na koja turisti ne odlaze često. Zimi su išli u Centralnu i Južnu Ameriku te Aziju, i vraćali se u ljeto. Nikaragva i Filipini toliku su ih privlačili da su se čak poželjeli ondje nastaniti. Ali ipak su se vratili u Hrvatsku. Kako je Duje imao velikih problema sa želucem, zbog čega je i prestao plivati, puno je naučio o prehrani te otkrio da mu najviše odgovara sirova hrana. Sva ta osobna saznanja, kao i bogato iskustvo svjetskog putnika, bili su dobra baza za pokretanje novog biznisa.

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh

Uvijek svoj

Šibenik mu se kao grad sviđa, jer je manja sredina nego njegov rodni Split, a odabrao je prostor na najboljoj lokaciji - između Poljane i Katedrale svetog Jakova. Koliko cijeni dašak starine pokazao je time što je umjesto modernog izloga stavio repliku drvenoga, kakav je bio dok je početkom 20. stoljeća slastičarnicu vodio Stevo Mandić, jedan od najboljih slastičara u Kraljevini Jugoslaviji. A na jelovniku Bazze (što na starodalmatinskom znači šala) doista svatko može pronaći jelo koje mu najviše odgovara.

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh
Jelovnici na plutenim podlošcima

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh
Mediteranski štih vidljiv je i u izboru pločica

Glavna kuharica je Mia Validžić, a u ponudi su najbolji pršuti, burgeri od Simental govedine, domaće fettuccine, razne salate - među kojima i ona od batata - riba u pećnici, kao i sirova hrana te jela iz woka. U ponudi su i smoothieji od voća i povrća, bole od voća, slastice, puding od avokada, craft piva, vina Bibich te rakija od nagrađivanog proizvođača iz Vrlike. Zadovoljni gosti već nakon prvog dana počeli su na društvenim mrežama hvaliti jela koja su kušali. I TripAdvisor, najveći svjetski web servis za planiranje putovanja, ocijenio je Bazzu s pet zvjezdica i time bistro toplo preporučio svima koji dolaze u Šibenik. Duje Draganja malo je omršavio od plivačkih dana, ali ostao je jednako svoj i požrtvovan kao i kad je bio vrhunski sportaš. Samo što sada ima još veću odgovornost, jer nije sam u svojoj dionici, nego se brine o 15 zaposlenih - i o gladnim gostima koji stalno očekuju nešto novo i drukčije. Ali sudeći prema početku, i u tim će vodama odlično plivati.

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh
Sendviči od domaćeg kruha s dimljenom slaninom i sirom

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh
Smoothieji i voćne bole ljetna su atrakcija

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh
Krema od čokolade s malinama i mentom

Linker
22. travanj 2024 12:03