Mario Kučera
U NOVOM BROJU GLORIJE

EKSKLUZIVNO David Skoko otkrio sve o strašnoj dijagnozi s kojom se suočio još prije tri godine: 'Za sve je kriv stres'

Kulinarska zvijezda David Skoko za novi broj magazina Gloria otkriva kako je preživio zatajenje srca i što ga je nagnalo na bitne promjene u životu.

Još otkako se prvi put pojavio na televizijskim ekranima, chef David Skoko (43) ljubimac je publike. U raznim kulinarskim emisijama - od MasterChefa do najnovije “Kuhan i pečen” - pokazao je koliko je šarmantan, sposoban, smiren i stručan, a ni njegov atraktivan izgled nije prošao nezamijećeno. U brojnim časopisima su objavljivane fotografije njegovog istetoviranog tijela, ali kaže da je to vrijeme iza njega i da više ne želi raditi ništa što ga ne veseli. Prije tri godine je, naime, doživio zatajenje srca zbog čega je mnogo toga promijenio u odnosu prema životu.

"Mislio sam da se to meni ne može dogoditi. Imao sam 40 godina, pet dana u tjednu odlazio sam u teretanu, tijelo mi je bilo istrenirao do maksimuma. Istina, jako sam puno radio, ali posao koji volim. No jedno jutro u zagrebačkoj Esplanadi probudila me strašna bol. Osjećaj je bio kao da mi na prsima leži teret od stotinu kilograma, utrnula mi je i lijeva ruka. Ali nisam tome pridavao pozornost. Otišao sam na doručak, sjeo na motor i krenuo prema Puli. Nakon nekog vremena počela mi je trnuti i lijeva noga, što sam shvatio kad nisam mogao promijeniti brzinu. Ni tad nisam posumnjao na srce, samo sam jedva čekao da se nekako dovezem do Pule", rekao je ekskluzivno za magazin Gloria jedini hrvatski chef koji je imao emisiju na kanalu 24 Kitchen, a u njegovom restoranu, radeći prilog za svoj serijal, jeo je i Anthony Bourdain.

Banjole 06112019
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Stigavši pred bolnicu pao je s motora te liječnike, koji su mu odmah priskočili u pomoć, zamolio da mu daju nešto protiv bolova i potom se onesvijestio. "Probudio sam se ležeći na stolu s cjevčicom provučenom kroz žilu. Liječnik me samo pogledao i rekao: “Mladiću, imaš ti super srce, nije tebi ništa…” Poslije sam doznao da su mi odmah dali dvije doze morfija te da su pretrage pokazale da imam upalu srčane ovojnice. Stvorila se golema količina vode koja je pritiskala je srce i ono je u jednom trenutku stalo. Nasreću, sve je dobro završilo, mislim da me spasilo moje sportsko srce, koje je moglo podnijeti veće napore, a za sve je bio kriv stres kojeg nisam bio ni svjestan. Morao sam strogo mirovati i nekoliko dana ostati u bolnici. Kad su me otpustili, otišao sam na obližnji otok i uglavnom čitao, plivao koliko sam smio i uživao u miru. Tri mjeseca nisam bio u restoranu, ali sve je funkcioniralo i bez mene jer imam tim ljudi koji moju konobu Batelinu doživljavaju kao svoju. Nakon tri mjeseca vratio sam se na posao, ali s promijenjenom sviješću", priča David Skoko koji je otkrio i da je nakon toga na nagovor obitelji potražio savjet psihologa jer je bilo presudnije “riješiti” glavu, jer je ona prouzročila stres.

David Skoko_privatne fotografije
Privatni album

"Shvatio sam da moje tijelo ima granice, da ne smijem imati velika očekivanja ni od sebe ni od drugih, i da je sva ta medijska pompa nešto površno i meni potpuno nevažno. Posložio sam prioritete, a na vrhu je moja obitelj. Što će oni imati od svega toga ako mene više nema?! S mojim srcem sve je u najboljem redu, držim se savjeta liječnika, radim puno, ali samo ono što me veseli, i ne zamaram se tuđim mišljenjem" kaže za novi broj magazina Gloria za koji je otkrio i sve o svojoj buntovničkoj fazi.

"U mladosti sam bio buntovnik bez razloga. U devedesetima, kada su svi imali važnijeg posla nego se baviti nama dječurlijom, mogli smo raditi što smo htjeli, a da nismo bili kažnjeni. Bio sam u grupi mladića motorista, koji su se burno zabavljali. Zahvatila nas je i techno revolucija, pa sam, kao pravi Puljanin, bio panker do svog prvog techno partyja, da ne kažem extasyja. Voljeli smo plesati, uživali smo u elektronskoj glazbi, a ja sam, sa silnom energijom, sve to radio do krajnjih granica - od jurnjave na motoru do zabave", otkrio nam je Skoko i dodao kako bi i danas rado pojurio na motoru, ali čim sjedne na njega sjeti se da ima dvoje djece.

Uz novi broj ne propustite knjižicu s kojima Arena Centar slavi rođendan: 68 kupona s ekskluzivnim popustima do 40 posto!

Linker
20. ožujak 2024 13:17