Kakva žena

Fotografija koja vraća nadu: Dvije godine se bori s opakom bolesti, a ovim poručuje da nema predaje

Iako ima dana kad se iznimno teško kreće i nerijetko joj se dogodi da unatoč štapu u ruci padne na ulici, no glumica Selma Blair ima nevjerojatnu želju i snagu ići dalje i prkositi autoimunoj bolesti.

Glumica Selma Blair (48), kojoj je 2018. dijagnosticirana autoimuna bolest multipla skleroza, prolazila je pakao posljednje dvije godine. Od tad je bila na intenzivnom liječenju, prošla je mnoge kemoterapije, izgubila kosu, proživljavala jaku fizičku bol zbog koje je jedva hodala - i to na štakama, no i dalje se ne da.

Nedavno je 48-godišnja glumica sve obradovala fotografijom gdje pozira u crnom jednodijelnom badiću kad je poslala poruku: 'Nemojte zaboraviti piti vodu'.

Slavnoj glumici tad se u komentarima javila i kolegica Sharon Stone, koju je fotografija impresionirala. "Izgledaš sjajno", poručila joj je.

Jedno vrijeme je Selma bila u bolnici zbog multiple skleroze koja se pogoršavala pa se odlučila podvrgnuti terapiji matičnim stanicama u Northwestern Memorial bolnici u Chicagu.

Kemoterapija i visoka doza lijekova imaju svoju cijenu.

"Oporavljam se. Mogu bolje hodati. Natečena sam i bole me zglobovi. Visoke doze koje dobivam zbog transplantacije su teže sad nego kad sam ih dobivala. Tijelo je u šoku" napisala je glumica nakon transplantacije hematopoetskih matičnih stanica, koja pomaže obnoviti imunitet i pomaže u borbi protiv opake bolesti.

Radi se o relativno novom otkriću za koje znanstvenici kažu da bi moglo pomoći i pri određenim oblicima multiple skleroze. Rezultati ispitivanja predstavljeni na skupu European Society for Bone and Marrow Transplantation pokazali su puno manji relaps nakon primitka transplantacije i prema njemu bi to mogla biti učinkovita terapija. Radi se o prvoj studiji koja je pokušala primjenu transplantacije matičnih stanica za multiplu sklerozu, a autor joj je doktor Richard Burt, koji očigledno radi i sa Selmom Blair jer ga je spomenula u više navrata. Prema njegovoj studiji oko 60 posto pacijenata pokazalo je smanjenje simptoma.

image
Mnoge je razveselila njezina posljednja fotografija...
JAVILES/BRUCE/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Uvijek ću imati MS, sad vidim. Uvijek. Ali naučit ću kako koristiti ovo tijelo, mozak i emocije", poručila je nedavno Blair svojim pratiteljima koji su joj u komentarima ostavili riječi podrške.

Selma redovito izvještava o svojem napretku i zdravstvenom stanju, a u karanteni je s devetogodišnjem Arthurom Saint Bleick kojeg je dobila s bivšim partnerom Jasonom Bleickom. Ono što veseli je da se glumica uz silnu borbu vraća i na velike ekrane. Drama "After We Collided" treba biti puštena 23. listopada...

Linker
24. travanj 2024 15:57