Matej Dokić/Prostor: Batak Grill Westgate
20 godina Nedjeljom u 2

INTERVJU Aleksandar Stanković: 'Kćeri i sinu pjevam prije spavanja'

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2 za Gloriju otkriva kako je, uz sve prijetnje i probleme, uspio dočekati 20. obljetnicu svog provokativnog talk showa, no priznaje da su mu se nakon nekih gostiju - ruke tresle.

Želja da svijet bude podnošljivije mjesto za život + ekshibicionizam - formula je kojom Aleksandar Stanković (49) za Gloriju objašnjava zašto nedjeljom u dva, umjesto da doma objeduje sa suprugom Željkom (35), kćeri Unom (10) i šestomjesečnim sinčićem Makom, vodi burne razgovore pred kamerama HTV-a. I tako već 20 godina. U jesen 2000. na nagovor Dubravka Merlića počeo je voditi emisiju političkog karaktera koju nitko drugi nije htio preuzeti zbog nezahvalnog, za tadašnje televizijske rasporede potpuno šupljeg termina. Unutar tog poslijepodnevnog vakuuma nedjeljom, nesuđeni fiškal i zborski pjevač Aleksandar Stanković zvani Aco osebujnim je voditeljskim stilom stvorio najpolemičniji, najdugovječniji i najpopularniji hrvatski talk show, rado gledan od Vardara pa do Triglava. U više od 800 izdanja emisije “Nedjeljom u dva” roštiljao je najveće zvjerke iz javnog života Hrvatske i regije te u jubilarnu 20. sezonu emitiranja ušao s rijetkim rekordom: vodio je sve osim jedne emisije, kad ga je mijenjao Mislav Bago.

Dobivate li puno čestitki u povodu 20. obljetnice?

Da, ali zanimljivo je da mi se nitko iz vodstva kuće nije javio, nijedan moj nadređeni.

Aleksandar Stankovic 
Snimljeno u Batak Grill Westgate
Fotograf Matej Dokic 250120
Matej Dokić

Koliko ste puta u ovih 20 godina bili na ribanju kod šefova i je li vam ikad ozbiljno prijetio otkaz?

Na ozbiljnim ribanjima sam bio desetak puta. Nakon jednog takvog ribanja (gost je bio Ivica Račan) iz protesta nisam htio više raditi emisiju. Mislav Bago uskočio je kao zamjena. Nakon toga šefovi su me nazvali i ispričali se i eto me još danas tu. Otkaz mi je prijetio više puta, ali sam najbliže bio 2008. kada sam progovorio o tome kako uredništvu HTV-a nije u interesu da se javno govori o korupciji osim ako se protiv nje ne bori tadašnji premijer Ivo Sanader. Tada sam dobio opomenu pred otkaz.

Veliki jubilej Nu2 Stanković je obilježio posebnom kolažnom emisijom, no privatno nema namjeru slaviti jer, kaže, više nije za derneke i tulume. "Kod mene je kuća - pos’o, pos’o - kuća, a ostalo je obitelj".

Koja je emisija dosad bila najgledanija?

Prema sadašnjoj metodi izračuna gledanosti, bilo je to gostovanje Lepe Brene. Gledalo ju je više od milijun ljudi.

Koja vam se emisija osobno najmanje svidjela?

Emisije u kojima sam dopustio da me gost izbaci iz takta pa sam krenuo u svađu s njim. Emocija nije nikad dobar suradnik razuma. Jednom mi se to dogodilo sa Zoranom Milanovićem, jednom sa Željkom Markić i Nenadom Ivankovićem.

Kritizira li supruga vaše nastupe?

Da, pogotovo kad uđem u neku bespotrebnu polemiku ili kad su reakcije na emisiju takve da se komentari dotiču naše obitelji. Na to stvarno ne mogu utjecati. To je ono zbog čega mi i majka i supruga ponekad sugeriraju da spustim loptu. Ne moraš na sve reagirati, kažu, razmišljaj i o nama. Ja sam već naučen na svakakve reakcije iako ne mogu reći da se obitelj uvijek nosi s time dobro kao ja.

Aleksandar i Zeljka Stankovic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 120319
Matej Dokić

Kad ste zadnji put mogli svezati kosu u rep?

Sredinom 90-ih; otada sam na nulerici. Kosa mi je počela opadati početkom 90-ih i, zabrinut za svoje stanje i muškost, otišao sam dermatovenerologu da vidim što se to događa s mojom kosom. Rečeno mi je da je to tipična muška ćelavost zbog viška testosterona. Rekao sam OK, može li to napismeno, i to mi je bila dobra utjeha. Kasnije je ta moja frizura ušla u modu.

Kako je ponovno biti otac malog djeteta?

Lijepo. Supruga uglavnom preuzima veći teret obveza oko djeteta, valjda je to biološki tako da je po noći dijete orijentirano na majku, ali kad god mogu, ja pomažem, uskočim. Uživamo u Maku. Puno se smije, jako je vedro dijete. Kaže Željka da se smije valjda za sve u familiji. Mi nismo od ne kog velikog smijeha, ali on je uvijek nasmiješen.

Kako izgleda vaše vrijeme s bebom?

Tepam mu i koješta pjevam, a pjevam i Uni navečer prije spavanja premda već ide u 4. razred i velika je cura.

Privatni album
Maturalna večer

Gleda li ona vaše emisije?

Samo ako su gosti youtuberi, a bilo ih je par. Ostalo je ne zanima, ali kad su bili neki njezini idoli, čak je dolazila i po potpise. Zlorabila je poziciju koju tata ima da može dobiti autogram.

Od koga je uzela autogram?

Od Denisa Domiana, to je dečko kojeg prati na YouTubeu, a jako joj je žao što nije bila kad je bio onaj TheSikrt i kad je gostovala SaamoPetraa, to je neprežaljena situacija.

Uživa li Una među vršnjacima povlašten status zato što joj je tata televizijska zvijezda?

Nisam primijetio i nadam se da neće uživati nikakav poseban status, volio bih da odraste, koliko god je moguće, mimo tatine popularnosti i posla. To ne znači ako jednog dana poželi biti novinarka da joj neću pokušati nekim savjetom pomoći.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju magazina Gloria koji je u prodaji od četvrtka 30. siječnja.

Uključite se u veliku nagradnu igru Glorije i osvojite Scavolini kuhinju po svom izboru - u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Prvi kupon mogli ste kupiti u izdanju Glorije od 16. siječnja, a drugi kupon 23. siječnja.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri trebate skupiti dva kupona, a ako ste jedan propustili, u Gloriji koja izlazi u četvrtak 30. siječnja možete kupiti Joker kupon. Dobitnik će biti objavljen 13. veljače u Gloriji.

Linker
15. travanj 2024 01:43