Boris Kovačev / Hanza Media
RAZRED OUTSAJDERA, PRIDOŠLICA...

Ivana Paradžiković: Moja obitelj jedva je izvukla živu glavu, protjerani smo iz doma, ostali bez svega

Iako joj je djetinjstvo bilo teško, urednica emisije 'Provjereno' uvijek je spremno govorila o svojom teškom iskustvu, a osobito u današnje vrijeme kada je pitanje izbjeglica aktualno u cijelom svijetu.

Iako joj je djetinjstvo bilo teško, urednica emisije 'Provjereno' uvijek je spremno govorila o svojom teškom iskustvu, a osobito u današnje vrijeme kada je pitanje izbjeglica aktualno u cijelom svijetu.

Urednica i voditeljica Ivana Paradžiković se na Svjetski dan izbjeglica sjetila svojeg djetinjstva i svojih prijatelja koji su prošli jednako težak put. Naime, rođena je u Sremskoj Mitrovici, odrasla u Vojvodini, ali je za vrijeme rata s obitelji protjerana - otišli su u Njemačku. Tada je imala samo devet godina, a selila se ukupno 17 puta. Nakon svega priznaje kako zbog tog ružnog iskustva nikada nikog nije mrzila niti na to pomišlja, ali izbjegličke godine ostavile su joj traumu.

Zagreb, 290816. 
Ivana Paradzikovic, urednica emisije Provjereno Nove Tv.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

- Scheisse auslander! Cijedili bi to kroz stisnute zube svakoga jutra prstiju uperenih u nas dok bi koračali tim školskim hodnikom srama prema svom razredu. Razredu outsajdera, pridošlica, izbjeglica. U prevelikim čizmama iz Caritasa, sestrinim iznošenim hlačama i nečijoj jakni, ja nisam osjećala sram dok su nam to dovikivali. Bila sam bijesna jer ta mala razmažena deriščad ne razumiju, niti žele razumjeti. Moja je obitelj jedva izvukla živu glavu, protjerani smo iz svog doma, ostali bez svega. U tuđoj su zemlji mama i tata samo htjeli raditi, zaraditi, ispočetka izgraditi neki novi svijet za nas tri sestre. Ali nismo tamo nikada pripadali jer nam nisu dali da pripadamo - napisala je na svojem Instagram profilu danas i dodala kako se od te 1991. svakoga dana dokazuje toj djeci iz hodnika srama iz Boblingena.

- Pitam se kako je moguće da smo tako brzo to zaboravili pa odgojili djecu koja danas upiru prstom u neke drugačije od sebe. Hatice, Guler, Murat, Cemil, Ana, Josipe...moji prijatelji iz razreda otpadnika, moji scheisse auslanderi, gdje god bili danas, sretan nam Svjetski dan izbjeglica.

Linker
26. travanj 2024 03:18