Scott Garfitt / PA Images / Profimedia
Lektira za fanove

Izlazi dokumentarac o Taylor Swift, predlažemo vam još 6 filmova o glazbenicima koje ne želite propustiti

U glazbenom svijetu više nije prestiž imati dokumentarac o sebi - više je postala neka vrsta obaveze. Ako vam se Netflix još nije javio s pozivom za suradnju, jeste li uopće popularni?

Uskoro će na tom streaming servisu, točnije 31. siječnja, izaći "Miss Americana", dokumentarni film Lane Wilson o Taylor Swift koji će premijeru imati 23. siječnja na Sundance filmskom festivalu.

Film će publici dati "sirov i emocionalni uvid u jednu od najvećih glazbenih ikona našeg vremena tijekom tranzicijskog perioda njezina života u kojem uči kako prihvatiti svoju ulogu ne samo kao kantautorice i izvođačice, nego i kao žene koja u potpunosti ima moć nad svojim glasom", stoji u opisu filma.

U dokumentarcu će se vjerojatno govoriti o prošlogodišnjoj drami s menadžerom Scooterom Braunom, koji je otkupio cijeli njezin glazbeni katalog te ga ona nije smjela koristiti niti ga je mogla otkupiti. Svađa se razriješila pa Taylor sada smije koristiti vlastiti materijal s prvih šest albuma.

Inače, Taylor je dobila Billboardovu nagradu za ženu desetljeća, a na Američkim glazbenim nagradama proglašena je umjetnicom desetljeća.

Prije Taylor, svoj dokumentarac prošle je godine predstavila Beyonce. "Homecoming" je film o njezinom nastupu na Coachelli 2018. godine koji je Beyonce sama napisala, režirala i producirala. Film je opisala kao "intiman, dubok uvid u nastup kroz emocionalno putovanje, od kreativnog koncepta do kulturnog pokreta".

Film je premijeru na Netflixu imao 17. travnja, a tijekom cijele prošle godine bio je 4. najgledaniji dokumentarac na Netflixu, a i kritički je bio izvrsno prihvaćen te je nominiran za Emmy i druge nagrade, a očekuje se i nominacija za Grammy ove godine.

Prošlogodišnji Sundance festival obilježilo je prikazivanje filma "Of Mics and Men", četverodijelnog dokumentarca o jednoj od najvažnijih hip hop grupa u povijesti, Wu-Tang Clanu. Film je objavljen u sklopu 25. godišnjice kolektiva, u sklopu koje su posjetili i umaški Sea Star festival na slavljeničkoj turneji.

U četiri dijela gledamo detaljan profil kolektiva - od samih početaka, prvih uspjeha pa i svađa te raspada.

Fanovima Boba Dylana možda je već dosta silnih igranih i dokumentarnih filmova o američkom umjetniku i prvom rock kantautorom koji je dobio Nobelovu nagradu. No, na Netflixu je od prošle godine dostupan "Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese", pseudodokumentarac kultnog redatelja koji kombinira originalne snimke s Dylanove turneje Rolling Thunder Revue s fikcionalnim likovima i situacijama.

Fanovi oba umjetnika ga obožavaju, kritika je također bila blagonaklona te se radi o jednom od najzanimljivijih glazbenih filmova koje trenutno možete streamati.

Prošle smo godine gledali i dva dokumentarca o glazbenim legendama koje su preminule.

"Mystify" je priča o životu i karijeri Michaela Hutchencea, frontmena australske grupe INXS.

U filmu, koji je premijeru imao u travnju na Tribeca filmskom festivalu, prikazuju se privatne snimke Michaela, a o njemu govore njegovi prijatelji i obitelj. Hutchence je tragično preminuo 1997. godine, a film je snimio Richard Lowenstein, koji je s njim surađivao na vrhuncu karijere.

Još dva dokumentarca o tragično izgubljenim zvijezdama ne smijete propustiti ako ste njihovi fanovi. "Amy" je priča o tome kako je svoj život prerano završila Amy Winehouse, žena od koje se očekivalo mnogo, a koja je s tek 27 godina izgubila bitku s ovisnošću.

Dugometražni dokumentarac o njezinom životu iz 2015. razljutio je njezinog oca, ali je osvojio velik broj nagrada i postao britanski dokumentarac s najvećom zaradom u povijesti. Redatelj Asif Kapadia obavio je stotinjak intervjua s ljudima koji su je poznavali, a u filmu su i nikad viđene snimke njezinih nastupa i privatnog života.

Redatelj Brett Morgan iste je godine objavio "Montage Of Heck", film o životu i smrti Kurta Cobaina, nikad prežaljenog frontmena Nirvane.

U dva i pol sata vidimo arhivske i privatne snimke, isječke iz njegovog dnevnika te razgovore sa suradnicima, prijateljima i obitelji, uključujući njegovu suprugu Courtney Love te Krista Novoselica, nekadašnjeg člana benda. Jedna od izvršnih producentica je Cobainova kći, Frances Bean.

Linker
19. travanj 2024 20:53