žena u svemiru

Nju ne može spriječiti ni gravitacija ni godine! Sve o putu Wally Funk do ostvarenja njenog sna

60-ih se godina pridružila programu žena u svemiru, kako bi joj rekli da ide protiv prirodnog poretka. Danas, Wally Funk je s 82 godine ostvarila svoj san.

Život je započela u Las Vegasu ( Novi Meksiko ) gdje je već s godinu dana pokazala interes za avione. Zanimala se za mehaniku, izrađivala je makete, avione od drveta te je već s 9 godina krenula učiti upravljati avionom. Također je u ranom djetinjstvu provodila puno vremena baveći se vanjskim aktivnostima. Postala je stručni strijelac s 14, istovremeno predstavljala jugozapad SAD-a kao najbolja skijašica, slalomašica i spustica u konkurenciji Sjedinjenih Država.

S 20 godina, Funk je postala profesionalna avijatičarka. Radila je kao instruktorica leta, a iako je bila kvalificirana, nije mogla dobiti poslove u avijaciji koje je htjela, radi toga što je žena.

Prvi turistički let u svemir! Milijarderi lete u srpnju, Bezos zadovoljno trlja ruke

Časopis Time 60-ih godina objavio je članak koji je promijenio život Wally Funk.

image
FOTOGRAFIJE: JOE RAEDLE AFP

"Dama dokazuje da je spremna za svemir" glasio je naslov, te se radi o Geraldyn "Jerrie" Cobb, koja je završila sve zastrašujuće i zahtjevne testove izdržljivosti, zamišljenih za buduće astronaute. Funk je vidjela to kao priliku i kao novi izazov. Napisala je pismo Geraldyn Cobb i čovjeku koji se pobrinuo oko legalnih detalja, Williamu Randolphu. Nije prošlo dugo, Funk je sa svoje 22 godine, mlađa od minimalne preporučene dobi, krenula u Albuquerque kako bi mogla sudjelovati u programu Žena u svemiru.

image
FOTOGRAFIJE: JOE RAEDLE AFP
image
FOTOGRAFIJE: JOE RAEDLE AFP

Pozvano da sudjeluju u programu bilo je 25 žena, od kojih je 19 upisalo program, a diplomiralo ih je 13, uključujući Funk. Mediji su grupu nazvali Merkur 13.

Funk je u projektu Žena u svemiru prošla rigorozno fizičko i mentalno testiranje, te uspjela imati treći najbolji rezultat u programu, no program je bio otkazan, te žene nisu imale priliku proći posljednji test.

Nakon godina treninga, sudjelovanja u avio-utrkama, Funk je sa svojih 82 godine bila poznata najviše po svoje dvije postignute titule - kao prva žena istražiteljica zračne sigurnosti za Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza ( NTSB ) i prva žena inspektor Federalne zrakoplovne uprave ( FAA ). No uz te dvije titule, bila je i poznata po svojoj velikoj, neumornoj motivaciji da ostvari svoju želju.

image
FOTOGRAFIJE: HANDOUT AFP
image
FOTOGRAFIJE: JOE RAEDLE AFP

Trud se isplatio : 1. Srpnja objavljeno je da se Wally Funk pridružuje Jeffu Bezosu na Blue Originovom letu, čime je dobila titulu komercijalnog astronauta, te je službeno i najstarija osoba koja je bila u svemiru.

Nakon leta, Funk je komentirala da jedva čeka ići opet, te je Bezos kazao kako je Funk bila jedina od četvero komercijalnih astronauta koja nije bila nimalo nervozna, već je s uzbuđenjem i nestrpljivosti dočekala taj trenutak.

"Uspjela sam doći do NASA-e četiri puta, zamolila sam ih da me prime u program, rekla sam im da želim biti astronaut ali me nisu htjeli uzeti" izjavila je Funk u videu u kojem je najavila svoj let i dodala: "Mislila sam da nikad neću stići gore."

Osmijeh kojeg je Wally imala tijekom cijelog dana leta, rekao je više nego što bilo koje riječi mogu.

Ashton Kutcher otputovat će svemirskim brodom u orbitu

Margaret Weitekamp, autorica knjige koja se radi o ženama koje su lobirale da budu uključene u NASA-in astronautski program, za Funk je rekla da zaista nikad nije odustala od svog sna o svemirskim letovima, te je let Wally Funk nazvala poetičnim.

Linker
14. travanj 2024 06:36