VITKA LINIJA

Opasan život bez ugljikohidrata: Kim Kardashian umjesto pohvala dobila kritike

Nutricionisti apeliraju na javnost da ne sluša savjete poznatih o mršavljenju, pogotovo ne američke reality zvijezde koja je u tri tjedna skinula sedam kilograma

Bi li Marilyn Monroe bila zadovoljna da je vidjela Kim Kardashian u haljini u kojoj je prije točno 60 godina otpjevala čuvenu "Happy Birthday Mr. President" tadašnjem američkom predsjedniku (i svom navodnom ljubavniku) Johnu Fitzgeraldu Kennedyju? Američka glumačka diva, koja je umrla samo mjesec dana nakon tog Kennedyjeva rođendana, bila bi "oduševljena i počašćena" što se jedna od najslavnijih žena svijeta u toj čuvenoj kreaciji Jeana-Louisa pojavila na otvorenju Met Gale - poručuju iz Ripleyeva muzeja Vjerovali ili ne, koji su je Kim posudili za tu važnu večer.

No, sve ono što je uslijedilo nakon gala svečanosti, koja se svake godine održava radi prikupljanja sredstava u korist Instituta za kostime njujorškog muzeja Metropolitan - nije bilo baš tako laskavo za imidž američke reality zvijezde, poduzetnice i jedne od najutjecajnijih žena svijeta.

image

Figura s pješčanog sata s izrazito istaknutom pozadinom

KEVIN MAZUR GETTY IMAGES FOR ABA

Naime, Met Gala je događaj godine za bogate i slavne, a ulaznicu za to ne kupuju ni bogatstvo ni slava (iako moraš za nju imati 30 tisuća dolara), nego je moraš zaslužiti ugledom i utjecajem. Za tu paradu najskupljih i najglamuroznijih haljina (koja je posljednjih godina na granici toga da preraste u maskenbal) uzvanici se spremaju cijelu godinu, pa je tako i Kim Kardashian godinu dana promišljala što će odjenuti za večer koja je tematski bila posvećena antologiji američke mode - i sjetila se Merlinkine haljine.

No, kad joj je tri tjedna prije Met Gale dostavljena, shvatila je da u nju ne stane. I tada je za nju počeo oštri režim vježbanja i odricanja od hrane - da bi se na crvenom tepihu ispred muzeja Metropolitan u njoj pojavila sedam kilograma lakša. Kim Kardashian, koja je poznata po svojoj figuri pješčanog sata, stajala je pred fotografima ispijenog lica i uskih bokova, a poslije je dala nekoliko intervjua u kojima je ponosno otkrila kako je snagom volje uspjela smršavjeti u kratkom roku: dvaput dnevno je, kaže, intenzivno vježbala u odijelu za znojenje, izbacila s jelovnika sve ugljikohidrate i šećere te jela isključivo proteine i povrće bez ikakvih dodataka.

Čitajte i: NE MOŽETE SE NATJERATI NA ZDRAVU PREHRANU I TJELOVJEŽBU? NEMA VEZE, ZA ISKLESANO TIJELO POSTOJI RJEŠENJE!

U doba raznih korektnosti takve izjave ne mogu proći bez posljedica: nutricionisti diljem svijeta digli su se na noge poručujući da "takav dijetni režim nije zdrav", a pogotovo je opasan "za osobe koje su sklone ili već pate od poremećaja prehrambenih navika" - takve su osobe, zna se, poprilično labilne i sklone utjecajima, a Kim Kardashian ima enorman utjecaj na mlade…

image

S dečkom Peteom Davidsonom na premijeri u Los Angelesu

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM

"Apeliram na sve da ne slušaju savjete poznatih o mršavljenju", zavapio je jedan američki liječnik, a mnogi su mu dali podršku, objašnjavajući što se događa s organizmom kad osoba naglo izgubi sedam kilograma - a taj gubitak ne izgleda jednako na ženi visokoj 175 cm ili džepnoj Veneri od 157 cm kao što je Kim Kardashian.

image

Za njenu stražnjicu se govori da je oblokovana implatantima, ujedno je i zvijezdin zaštitni znak

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME MEGA/

- Naglo mršavljenje ima negativan utjecaj na metabolizam. Obično se poremeti ravnoteža elektrolita u organizmu, a posljedice mogu biti razne, od stvaranja žučnog kamenca do gihta, proljeva ili zatvora, čestih mučnina i glavobolja. U takvom stanju smanjuje se razina otpornosti na stres, a i na razne bolesti. Iako ugljikohidrati imaju negativan predznak za sve osobe koje paze na liniju, oni tijelu daju energiju i nije ih dobro posve izbaciti iz prehrane jer će tada doći do pojačanog lučenja inzulina te, posljedično, do poremećaja rada gušterače - objašnjava dr. Sanja Gršić Burić, specijalistica ginekologije, porodništva i anti-aging medicine iz Zagreba.

Kim Kardashian nije otkrila kako se osjećala tijekom tri mukotrpna tjedna, ali priznala je da jedva čeka da sve završi i da zagrize u komad pizze ili hamburgera. I da vrati Ripleyu haljinu na kojoj svjetluca 6000 našivenih kristala i koju do nje nije nosio nitko osim Marilyn Monroe. Zna se da je slavna glumica te 1962. naručila haljinu od francuskog dizajnera Jeana-Louisa i da mu je za tu unikatnu kreaciju platila 1440 dolara.

Haljina je potkraj devedesetih na aukciji u kući Christie's postigla cijenu od milijun dolara, a na sljedećoj aukciji 2016. prodana je za 4,8 milijuna dolara. Sve ove godine čuvana je u tamnoj komori, na temperaturi od 20 stupnjeva s 40-50 posto vlage u zraku, a iz muzeja u Orlandu na Floridi do Calabasasa u Kaliforniji, gdje Kim Kardashian živi, prebačena je privatnim avionom u jednako kontroliranim uvjetima. Takav kraljevski tretman ima malo koji predmet, a iz perspektive Kim Kardashian - tri tjedna trpljenja organizma čini se nevažnim u usporedbi sa zadovoljstvom koje je osjećala rekreirajući Merlinku na njujorškoj paradi malograđanštine.

Linker
14. travanj 2024 16:49