ALISON COHEN ROSA/NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA
Odlazak kazališne veteranke

Oskarovka Olympia Dukakis, zvijezda filma ‘Opčinjena mjesecom‘ umrla u 89. godini

Tužnu vijest potvrdio je njezin brat te otkrio da je mjesecima živjela narušenog zdravlja.

Tužnu vijest potvrdio je njezin brat te otkrio da je mjesecima živjela narušenog zdravlja.

Olympia Dukakis, karakterna glumica koja je osvojila Oscara za ulogu majke u filmu "Opčinjena mjesecom", umrla je u subotu u 89. godini.

Smrt kazališne veteranke, koja se u filmu proslavila kasno u karijeri, na Facebooku je potvrdio njezin brat Apollo.

image
Olympia je Oscara dobila za ulogu u filmu 'Opčinjena mjesecom'.
MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Moja voljena sestra, Olympia Dukakis, umrla je jutros u New Yorku", napisao je. "Nakon mnogo mjeseci narušenog zdravlja napokon je u miru i sa svojim (suprugom) Louisom (Zorich)." Uzrok smrti nije naveden.

Čitajte i: Izdržala je godinu dana bez njega: Preminula udovica Kirka Douglasa, obitelj se u žalosti dirljivo oprostila od nje

Dukakis je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu u romantičnoj komediji "Opčinjena mjesecom" (1987.) kao majka mlade udovice koju glumi Cher. Dukakis je to također donijelo Zlatni globus i nominaciju za BAFTA-u.

Glumica je također dobila priznanje za ulogu u "Čeličnim magnolijama" (1989.) u kojoj su glumili i Julia Roberts, Shirley MacLaine, Sally Field i Daryl Hannah.

image
Sa Cher u filmu 'Opčinjena mjesecom'.
UNITED ARCHIVES/IMPRESS/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Do 1988. godine, prezime Dukakis bilo je poznato zbog njezina Oscara, ali i zato što je njezin rođak Michael Dukakis pobijedio u demokratskoj predsjedničkoj nominaciji.

Na govoru u povodu dobivanja nagrade Dukakis je podignula kipić i uzviknula: "OK, Michael, idemo". Michael Dukakis na kraju je izgubio izbore od Georgea H.W. Busha, ali i ona i njezin rođak ostali su aktivni u politici.

Linker
26. travanj 2024 05:57