velika čast

Poznata književnica prisjetila se najtežih trenutaka u svom životu prije velike časti

Bosanskohercegovačka spisateljica, novinarka i aktivistica imala je trnovit put do uspjeha... Nakon teške 2018. tijekom koje se borila protiv zloćudne bolesti, krajem 2019. uplovila je u bračnu luku, a u siječnju 2020. preuzela je dužnost ambasadorice Bosne i Hercegovine u Češkoj.

"Prije dvije godine u ovo vrijeme prošla sam radikalnu mastektomiju, 25 frakcija zračenja, ovarijektomiju. Danas u praškom dvorcu predajem radni nalog predsjedniku Češke Republike, Njegovoj ekselenciji Milošu Zemanu. Hvala svima koji su u najgorim trenucima stajali uz mene i vjerovali da ću povjereni mi posao obavljati savjesno i časno.", napisala je Martina Mlinarević Sopta na svom Facebook profilu, a na važan dan odlučila je nositi mnoge detalje koji su posvećeni Bosni i Hercegovini.

Nosila je cvijet Srebrenice na reveru, prsten sa zmijanjskim vezom, kulturnom baštinom iz sela u kraju Zmijanje, nevjestinski prsten od Sofića te Werkstatt prsten iz Sarajeva.

"Uz sebe nosim žene BiH, uz bedž monografije o najutjecajnijim ženama naše povijesti i Milene Mrazović prve novinarke u BiH, torbu izrađenu rukama žena obitelji Kordić iz Busovače okupljenih u ime Cocopat. I iako ne prakticiram vjeru, sa sobom nosim moći Svetog Ante Ljubuškog, mog jarana", dodala je Martina koja je sredinom siječnja ove godine otišla u Prag.


Zbog iskrenosti i toga što je u knjigama "Huzur" i "Bukača" bez susprezanja progovorila o suočavanju s karcinomom, ali i javnim napadima i prijetnjama koje je podnijela zbog 'zabranjene' ljubavi, Martina ima pravu vojsku pratitelja. Svojim književnim djelima želi ohrabriti žene da u patrijarhalnom i šovinističkom društvu spoznaju svoju snagu te im vlastitim primjerom pokazati da se svaka odluka donesena srcem uvijek isplati.

Bivša novinarka i spisateljica 2020. započela je novi život u Češkoj. dok će 2019. pamtiti po jednoj lijepoj i jednoj tužnoj epizodi. Krajem prosinca udala se za životnog partnera Gorana koji joj bio najveća podrška u njezinoj borbi sa zloćudnom bolesti, a dan poslije već se suočila s velikom tugom - gubitkom voljene bake.

Linker
18. travanj 2024 21:32