Getty Images
prijeti joj 20 godina zatvora

Prevarila je cijeli svijet: Najmlađa milijarderka opet je na sudu i to - s osmijehom na licu

Elizabeth Holmes, osnivačica i bivša direktorica tvrtke Theranos, jučer se prvi put pojavila na sudu nakon što je HBO objavio dokumentarac "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley" o jednoj od najvećih prijevara u Silicijskoj dolini. Iako je na sud došla sa smiješkom, Holmes i bivšem predsjedniku tvrtke Theranos, Rameshu Balwaniju, prijeti čak 20 godina zatvora.

Spomenuti dokumentarac o usponu i padu Theranosa američkog redatelja Alexa Gibneyja podignuo je puno prašine, što ne čudi s obzirom na to da se radi o vrlo uspješnom raskrinkavanju velike laži Elizabeth Holmes. Ova naizgled perspektivna 35-godišnja poduzetnica dosjetila se revolucionarnog medicinskog izuma "Edison" - crne kutije koja bi trebala obaviti 200 testova u samo jednoj minuti na temelju jedne jedine kapi krvi.

Izumom, koji se u početku činio vrlo perspektivan, Holmes je namjeravala uništiti farmaceutsku industriju, no to joj nije pošlo za rukom. Naime, cijela ideja, vizija i izum zapravo su bili laž na kojoj je Holmes zaradila milijune dolara te je postala najmlađa milijarderka na svijetu.

SAN JOSE, CALIFORNIA - JANUARY 14: Former Theranos founder and CEO Elizabeth Holmes (L) leaves the Robert F. Peckham U.S. Federal Court on January 14, 2019 in San Jose, California. Former Theranos CEO Elizabeth Holmes and former COO Ramesh Balwani appeared in federal court facing charges of conspiracy and wire fraud for allegedly engaging in a multimillion-dollar scheme to defraud investors with the Theranos blood testing lab services. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Getty Images
Prvi put na sudu nakon objave dokumentarca

Rođena 3. veljače 1984., Holmes se još kao dijete zanimala za znanost pa je u dobi od sedam godina već željela napraviti stroj kojim se putuje kroz vrijeme. Kako si je u najranijim godinama zacrtala da će jednog dana postati milijarderka, odlučila je da je ništa neće spriječiti na tom putu. Kompetitivnu prirodu pokazivala je čak i kod igranja Monopolyja - inzistirala je da se igra odigra do kraja, skupljajući kuće i hotele dok naposljetku ne bi pobijedila.

U srednjoj školi Holmes je bila odlikašica te je tada pokrenula vlastiti posao - kineskim školama je prodavala C++ kompilatore, odnosno poseban softwer koji prevodi kompjuterski kod. Osim toga, počela je učiti mandarinski jezik te je upala u ljetnu školu na Sveučilištu Stanford. Iako se oduvijek bojala igala, Holmes se ipak odlučila za studij kemijskog inženjerstva na Stanfordu. Vrlo brzo je postala jedna od najboljih studentica te je dobila stipendiju od 3000 dolara za istraživački projekt.

Theranos Founder and CEO Elizabeth Holmes, 29, is photographed holding a nanotainer of blood at Theranos headquarters in Palo Alto, CA on Monday, June 30, 2014.  Holmes dropped out of the engineering program at Stanford because she had bigger plans: now 29, she's the founder of Theranos, a high-tech venture that aims to radically simplify health monitoring through blood analysis., Image: 422641730, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Nakon stažiranja na Sveučilištu Genome u Singapuru, Holmes je odlučila pokrenuti vlastitu tvrtku - Real-Time Cures koju je kasnije nazvala Theranos. Ubrzo je razvila patent za medicinski uređaj za praćenje funkcija organizma i davanje lijekova. Kako se željela koncentrirati samo na posao, Holmes je odustala od studija te cijelo svoje vrijeme posvetila razvoju Theranosa. Projekt "Edison" temeljio se na ideji provođenja krvnih testova korištenjem zaštićene tehnologije koja je zahtijevala samo jednu kapljicu krvi. Osim toga, Holmes je tvrdila da bi Edison mogao otkriti zdravstvene probleme poput raka ili visokog kolesterola.

Vrlo brzo je skupila čak više od 700 milijuna dolara za svoj projekt od raznih investitora, među kojima je bio i osnivač Oraclea Larry Ellison, no pod uvjetom da ne mora otkriti kako funkcionira Theranos tehnologija. Ta opsjednutost tajnovitošću proširila se na svaki aspekt njezine tvrtke pa je prvih godinu dana radila u potpunoj tajnosti, a neki njezini zaposlenici čak su završili na sudu jer su navodno zloupotrijebili poslovne tajne Theranosa. Kako navode neki izvori, Holmes je po cijele dane samo radila, ugledajući se na svog idola Stevea Jobsa te je isto tražila i od svojih zaposlenika.

SAN FRANCISCO, CA - NOVEMBER 02:  Elizabeth Holmes (L) and Alan Murray speak at the Fortune Global Forum at the Fairmont Hotel on November 2, 2015 in San Francisco, California.  (Photo by Kimberly White/Getty Images for Fortune)

Nakon što je s 19 godina odustala od Stanforda, upoznala je Balwanija koji je ubrzo postao predsjednik tvrtke. Njihova ljubav trajala je do 2016. godine kada su prekinuli, a Holmes ga je uz to izbacila iz tvrtke. Theranos je tijekom godina počeo surađivati s vanjskim partnerima, a u 2011. Holmes je zaposlila svog mlađeg brata Christiana iako nije imao iskustva u kemijskom inženjerstvu. Cijela priča je izgledala vrlo perspektivno, no Ian Gibbons, jedan od prvih zaposlenika tvrtke, upozorio je Holmes da njezini testovi nisu spremni za javnost te da postoje razne nedosljednosti u samoj tehnologiji.

Do kolovoza 2015., Theranos je počeo istraživati FDA te su pronašli velike greške u testiranjima koje je tvrtka provodila na pacijentima. Istraživački novinar John Carreyrou otkrio je kako "Edison" ne daje točne rezultate testova te je od tada sve krenulo silaznom putanjom. Iako se Holmes pokušala obraniti, 2016. godine zabranjen joj je rad u laboratoriju, a tvrtka je zatvorila svoja vrata. U ožujku 2018. Holmes i Balwani optuženi su za prijevaru, a nešto kasnije te godine poduzetnica je otišla s mjesta direktora Theranosa te do danas tvrdi da nije kriva.

Dok čeka da joj se odredi termin suđenja, Holmes živi opušteno, u San Franciscu u luksuznom stanu s partnerom Billyjem Evansom (27), nasljednikom Evans lanca hotela za kojeg je navodno zaručena, te psom Baltom.

Linker
23. travanj 2024 08:33