FOTOGRAFIJE: ANNA MONEYMAKER AFP
Simone Biles

Skandal trese cijelu Ameriku: Najbolja gimnastičarka optužila FBI za zataškavanje stravičnih zločina

Ponajbolja gimnastičarka svijeta Simone Biles u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i "zatvaranje očiju" dok ju je glavni liječnik gimnastičarskog saveza Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica.

"Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog savez", rekla je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje, slavna Simone Biles (24) pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice - Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols.

Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u srpnju izdao oštro izvješće u kojem FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša, te zbog niza pogrešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvotnog otkrića.

image
FOTOGRAFIJE: ANNA MONEYMAKER AFP

Simone Biles pokazala sportski duh: Nakon odustajanja iz pet disciplina, ipak se odlučila natjecati na gredi

Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI -a Chris Wray, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga. Istraga protiv glavnog liječnika gimnastičkog saveza Nassara započela je u srpnju 2015., nakon što je predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI -a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

image
FOTOGRAFIJE: ANNA MONEYMAKER AFP

Nassar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Biles.

image
FOTOGRAFIJE: ANNA MONEYMAKER AFP

Upravo je Biles nedavo oduševila svijet svojom odlukom o hrabrom istupu koji je čuo cijeli svijet. Na Olimpijskim igrama u Tokiju odustala je natjecati se u pet od šest disciplina. Razlog je borba s mentalnim zdravljem, zbog čega su joj mnogi zahvalni na priznanju.

Simone Biles pokazala sportski duh: Nakon odustajanja iz pet disciplina, ipak se odlučila natjecati na gredi

Linker
22. rujan 2021 20:50