bez dlake na jeziku

Tereza Kesovija: ‘Ja nisam diva i ne želim biti diva. Samo sam običan čovjek koji voli to što radi‘

Glazbenica bogatog životnog iskustva u emisiji Briefing otkrila je što je jednom prilikom rekla Franji Tuđmanu, što misli o Titu te zašto je Francuska njezina druga domovina.

Legendarna glazbenica Tereza Kesovija gostovala je u emisiji Briefing te u njemu otkrila neke zanimljive trenutke iz svog života, što misli o Titu i što je rekla Franji Tuđmanu u u Vlaku slobode.

Tereza je nedavno primila visoko francusko odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti, a rujnu ove godine primiti i priznanje Dubrovačkog vjesnika za promicanje slave Dubrovnika u svijetu.

"Ja nisam diva i ne želim biti diva. Dive su za mene operne ili filmske zvijezde, a ja sam samo običan čovjek koji voli to što radi", rekla je glazbenica koja sve slobodno vrijeme nakon dolaska u Francusku provodila učeći francuski jezik.

Čitajte i: Prestižni orden za glazbenu divu: U čast Tereze Kesovije u francuskoj rezidenciji okupila se društvena krema

image
Tereza Kesovija imenovana je Časnicom reda umjetnosti i književnosti.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

"Jesam i bit ću dok sam živa veza između Francuska i Hrvatske. Francuska je moja druga domovina, čudesna zemlja koja jako puno daje svakome tko dođe ako se prilagodi zakonima. Danas su tamo nemiri jer su u Francusku došli neki čudni ljudi koji ne bi ništa radili, a za svoj nerad bi primali plaću. Ja sam došla s namjerom da radim. Jugoslavija je tada imala pozitivan predznak. Imala sam putovnicu koju su svi poštivali. Nije im bili bitno koji je glavni grad, nego im je bilo bitno da postoje Dubrovnik i Tito. To je činjenica. Ne može mi nitko reći da govorim neistinu jer nisam rođena 1991. nego puno prije", objasnila je Tereza.

Osim toga, dr. Franju Tuđmana iznimno je poštovala kao predsjednika, a jednom prilikom ga je bez zadrške upitala zašto je uvijek ozbiljan. "U čuvenom vlaku za Knin sam mu prišla i rekla mu: 'Gospodine predsjedniče, zašto se malo češće ne smijete, a tako ste zgodni kad se smijete'".

Josip Broz Tito, s druge strane, rekla je Tereza, bio je pravi šarmer.

"On za mene nije bio Tito niti maršal Tito, nego je bio i ostao Josip Broz. Za njega se pričalo da je Rus. A on je govorio zagorski. Jako je volio da sjedim pored njega i da mu pjevam Nabucco. Ja sam ga na jednom skupu zapjevala, a Stane Dolanc se ustao i počeo plesati. Tito mu je rekao 'Što to radiš, sjedi tamo! To se sluša, na to se ne pleše'", prisjeća se Tereza Kesovija.

Linker
23. ožujak 2024 13:33