Dodjela iz minute u minutu

Tri najvažnija Oscara za ‘Zemlju nomada‘! Noć trijumfa za Frances McDormand i Chloé Zhao

Ovogodišnja, 93. dodjela Oscara, se zbog epidemioloških razloga održavala na dvije lokacije. Osim Dolby Theatrea, ove godine dio je održan i na željezničkom kolodvoru Union Station.

Održana je 93. dodjela Oscara! Bez pretjeranog glamura i zabave, Oscari su dodijeljeni - i u važnim kategorijama nije bilo pretjeranih iznenađenja. Provjerite kako je tekla svečana večer:

05:30 Došao je kraj večeri koja je ponudila premalo glamura i zabave, što bi u ovim pandemijskim vremenima svima dobro došlo. Čak je i kraj dodjele bio nekako ubrzan, što je posebno naglašeno kratkim govorom zahvale Frances McDormand i nepostojećim govorom Anthonyja Hopkinsa, koji nije ni došao u Los Angeles preuzeti pozlaćeni kipić.

Zato, za kraj, samo kratki rezime - "Zemlja nomada" trijumfirala u najvažnijim kategorijama za najbolji film, redatelja i glumicu. "Quo Vadis, Aida?" nije uspio iznenaditi "Još jednu rundu" u utrci za najbolji međunarodni film, a Anthony Hopkins proglašen je najboljim glumcem umjesto favoriziranog Chadwicka Bosemana.

Pogledajte video

05:25 Najbolji je glumac - Anthony Hopkins. Veliko je iznenađenje da Akademijini članovi nisu posthumno nagradili Chadwicka Bosemana, ali Hopkinsova nagrada za ulogu u filmu "Otac" nije nimalo nezaslužena. To je drugi glumčev Oscar, prvog je osvojio 1994. ulogom Hannibala Lectera u filmu "Kad jaganjci utihnu".


5:16 Frances McDormand je pobjedila kladionice i odnijela Oscara za najbolju glumicu. To je njezin treći Oscar, pa zato vjerojatno nije ni dužila u govoru zahvale.

"Nemam riječi. Moj glas je moj mač. Znamo da je rad moj mač, a ja volim raditi. Hvala vam što to znate i hvala vam na ovome", kazala je McDormand.


05:11 Najbolji film je - "Zamlje nomada". Kao što se i očekivalo drama Chloé Zhao je trijumfirala u najprestižnijoj kategoriji. "Želimo zahvaliti svim ljudima koje smo susreli na cesti. Hvala im što su nam pokazali snagu nade", kazala je redateljica Zhao.

image
Ekipa filma 'Zemlja nomada'
FOTOGRAFIJE: SCREENSHOT

Ipak, nije još sve gotovo. Nakon pedeset godina Oscari opet ne završavaju s proglašenjem najboljeg filma. Producenti su odlučili da za kraj ostave kategorije za najbolje glumce, pa još čekamo tko će to biti. Frances McDormand je dobila Oscara kao producentica "Zemlje nomada", može li osvojiti i za najbolju glumicu?

image
Chloe Zhao i njezin film 'Zemlja nomada' osvojio je tri Oscara.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

04:42 Glazbe nije bilo u prijenosu dodjele Oscara, tradicionalne izvedbe nominiranih pjesama prikazane su prije dodjele, ali zato su dodijeljne nagrade u glazbenim kategorijama. Najbolju glazbu imaju Jon Batiste, Trent Reznor i Atticus Ross za animirani film "Duša", dok je najbolja pjesma "Fight For You" iz filma "Juda i crni Mesija".


04:32 Približavamo se kraju, ostalo je još samo pet Oscara za podijeliti, pa kratki rezime. Dodjela je decentna s naglaskom na dobitnike, ali čini se da nedostaje - show. Bez voditelja nema ni šala ni podbadanja, nije nimalo čudno što je zasad najviše simpatija osvojila Yuh-Jung Youn sa svojim zabavnim govorom zahvale.


04:15 Netflixova drama "Mank" redatelja Davida Finchera ušla je u večer kao predvodnik s čak 10 nominacija, ali kako dodjela prolazi tako i ekipa filma ostaje praznih džepova. No, sada su u kratkom vremenu osvojili čak dva Oscara - za najboljeg snimatelja (Erik Messerschmidt) i scenografiju (Jan Pascale i Donald Graham Burt). Naravno, ostao je još niz kategorija u kojima bi "Mank" mogao slaviti, ali mala je tu vjerojatnost.

image
Erik Messerschmidt osvojio je Oscara za kameru u filmu "Mank" pozira s Halle Berry.
CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA

I dalje nemamo film koji dominira nad drugima. Utrka za najbolji film širom je otvorena.


04:05 Deveta će biti sreća, zasigurno se tješi glumica Glenn Close koja ni osmu nominaciju nije uspjela pretvoriti u osvojeni pozlaćeni kipić. U kategoriji za najbolju epizodnu glumicu ipak je trijumfirala korejska glumica Yuh-Jung Youn s filmom "Minari". U svojem govoru zahvale iskusna glumica također se sjetila nesretnog niza svoje kolegice.

image
korejska glumica Yuh-Jung Youn osvojila je Oscara za najbolju epizodnu ulogu.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Glenn Close, moram ovo reći. Svih pet nominiranih imamo različite uloge, teško nas je uspoređivati i mi se ne možemo natjecati. Ja sam samo ove večeri imala više sreće. Ili je to ipak američka gostoljubivost koja je htjela udobrovoljiti korejsku glumicu", kazala je Youn.

image
Glenn Close ni nakon osme nominacije, nije dobila Oscara.
GROSBY GROUP/PROFIMEDIA

03:50 Kostimografkinja Ann Roth, nagrađena za film "Ma Rainey: Majka bluesa", srušila je impresivan rekord - u 90. godini života postala je najstarija žena koja je osvojila Oscara. Time se pridružila redatelju Jamesu Ivoryju, koji je također imao 89 godina kada je dobio svoju nagradu, kao najstarija dobitnica Oscara.

Roth nije došla na dodjelu niti se videolinkom javila i održala pobjednički govor, no nema nikakve sumnje da zaslužuje sve čestitke.

Čitajte i: Eksplozija boja na crvenom tepihu: Glumice i glumci zablistali na Oscarima, donosimo pregled najupečatljivijih


03:33 Nakon "Nebesa" i "Izvrnuto obrnuto", Pete Docter je s "Dušom" osvojio i svoj treći Oscar za najbolji dugometražni igrani film. Nagradu je s njim osvojila i redateljica Dana Murray.

"Film je počeo kao posveta jazzu, ali nismo ni znali koliko će nas jazz naučiti o životu. Volio bih da večeras slijedimo jazz glazbenike i njihovo razmišljanje, gdje god da se nađemo i u svako vrijeme, idemo napraviti nešto lijepo", kazao je Docter te nadodao:

"Zahvalni smo Disneyu, koji nas je podupirao. Došli smo im i rekli da želimo napraviti crtić o potrazi za smislom života, a oni su samo rekli - može".


03:20 Deset godina nakon Kathryn Bigelow, prve redateljice koja je osvojila Oscara, došao je red i na drugu - Chloé Zhao. Pozlaćeni kipić osvojila s filmom "Zemlja nomada", a u govoru se prisjetila svojeg odrastanja u Kini.

"Sjećam se fraze iz mog djetinjstva - djeca se rađaju dobra. Ovo je za sve koji čuvaju dobrotu u sebi i drugima. Hvala vam svima što me inspirirate da nastavim s radom", rekla je Zhao.

image
Chloe Zhao druga je žena u povijesti koja je osvojila Oscara za najbolju režiju.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zasad su nagrade ravnomjerno raspoređene. Očitog favorita nema, no očito je da sama dodjela nije pretjerano zabavna. Nizanje proglašenja za proglašenjem nije pretjerano atraktivno, ali je zato voditeljica s američke televizije ponosno istaknula da dodjela ide po predviđenom rasporedu i neće predugo trajati. Barem se nečemu nadati.


02:50 Očito je producent Steven Soderbergh zamislio dodjelu koja ide bez imalo zastajanja. Dobili smo tri nova dobitnika i nijedno novo iznenađenje. Najbolji epizodni glumac je Daniel Kaluuya ("Juda i crni mesija").

"Uh, stvarno to nisam trebao reći. Moja mama neće biti sretna", kazao je iza pozornice Daniel Kaluuya, najbolji epizodni glumac. Naime, rječiti Britanac je prilikom preuzimanja Oscara uz brojne druge zahvale spomenuo i roditelje te njihov seksualni život, uz koji je i on dobio život. "Možda sam mogao malo promisliti o tome", s osmijehom je rekao Kaluuya.

image
Britanski glumac Daniel Kaluuya osvojio je Oscara u kategoriji najboljeg epizodnog glumca.
CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA

Netflixova drama "Ma Rainey: Majka bluesa" osvojio je kategorije za najbolju šminku i frizuru (Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal i Jamika Wilson) te kostimografiju (Ann Roth).


02:25 I Oscar ide u - Dansku! Jasmilu Žbanić i njezin film "Quo Vadis, Aida?" ipak nisu uspjeli doći do Oscara. Pozlaćeni kipić za najbolji međunarodni film osvojila je drama "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga.

"Ovo je iznad svega što sam mogao očekivati", kazao je danski redatelj preuzimajući nagradu. "Htio bih zahvaliti supruzi, ovdje sjedi, što me je vodila kroz ovu avanturu".

image
Thomas Vinterberg i supruga Helene Reingaard Neumann.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nagradu je redatelj posvetio svojoj kćeri, koja je preminula 2019. godine, nedugo prije početka snimanja filma. "Preminula je u prometnoj nesreći. Vozač koji je gledao mobitel, a ne cestu", emotivno je rekao rasplakani Vinterberg. "Na kraju smo napravili film za nju, kao spomenik njenom životu. Ida, ako nas gledaš, ovo je čudo!", kazao je nagrađeni redatelj kroz suze.


02:20 Uh, ipak veliko iznenađenje na samom početku. "Zemlja nomada” i Chloé Zhao bili su veliki favoriti za Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, ali nagrada je otišla u ruke Floriana Zellera i Christophera Hamptona, scenarista filma "Otac". Hoćemo li ipak imati neizvjesnu večer?

image
Florian Zeller javio se iz Pariza.
GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

02:12 I ove godine dodjela je bez voditelja, a samim time i tradicionalnog uvodnog govora. Zato je prva na scenu dvorane, koja izgleda kao noćni klub u kojem bi svaku noć tulumarili, došla glumica i redateljica Regina King kako bi proglasila dobitnike u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. A dobitnik, odnosno dobitnica, je - Emerald Fennell, redateljica i scenaristica filma 'Djevojka koja obećava'

"Uh, tako je težak i hladan", nasmijala je Engleskinja publiku i svoje kolege. "Trudim se ne zaplakati, ali to je nama Britancima jako teško. Mi na sve plačemo". Večer je počela bez iznenađenja, Fennell je bila veliki favorit, pa se čini da ćemo imati sjajnu žensku oskarovsku noć.

image
Emerald Fennell osvojila je Oskara za najbolji originalni scenarij.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

02:02 Krenulo je! Prva kategorija u kojoj će biti dodijeljen Oscar bit će - za najbolji originalni scenarij. Akademija je dosta promiješala raspored po kojem će se dodjeljivati nagrade, pa će tako kategorija za najbolji međunarodni film biti vrlo rano, već za nekih dvadesetak minuta. I za kraj je ostavljeno nešto neobično, ali to još nećemo otkriti.

Čitajte i: Zlatna boja za zlatni uspjeh! Tek su došli na crveni tepih, a odmah su ukrali svu pažnju


01:45 Ostalo je manje od pola sata do početka dodjele, pa da podsjetimo na nekoliko zanimljivosti ovogodišnjih Oscara:

  • Sedamdeset žena zaslužilo je čak 76 nominacija, više nego ikada u povijesti Oscara
  • Chloé Zhao je prva žena s četiri nominacije u jednoj godini. Dosad su rekorderke bile Sofia Coppola i Fran Walsh s tri nominacije (oboje su ih imale 2003.), a ove godine im se pridružila i Emerald Fennell, redateljica i scenaristica 'Djevojke koja obećava'
  • Chadwick Boseman, koji je preminuo 28. kolovoza 2000., sedmi je glumac koji je posthumno nominiran. Od dosadašnje šestorice samo su Peter Finch i Heath Ledger osvojili Oscara.
  • Kategorija za najbolji dugometražni film postoji tek dvadeset godina, a Pete Docter, čarobnjak iz Pixara, ove je godine dobio svoju rekordnu četvrtu nominaciju. Ako niste još pogledali njegovu 'Dušu', brzo u kino.
  • Sacha Baron Cohen već je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Njegova nominirana komedija 'Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan' film je s najdužim naslovom ikada nominiranim za Akademijinu nagradu. Koliko naslov ima znakova? Eh, to nećemo otkriti. Brojite...

01:20 Dobitnici su stigli u dvoranu! Točnije predstavnici tvrtke PricewaterhouseCoopers s torbama u kojima su omotnice s imenima dobitnika. Nadajmo se da su ova dvojica ipak spretnija od njihovog kolege koji je prije četiri godine dobro zeznuo stvar predavši krivu omotnicu zbog čega je prvo pogreškom kao najbolji film proglašen 'La La Land', a tek je naknadnom provjerom to ispravljeno i kipić je otišao u ruke producenata filma 'Moonlight'. Iskreno, oba su filma već lagano zaboravljena, ali oskarovski gaf još je uvijek u živom sjećanju.

image
Predstavnici tvrtke PricewaterhouseCoopers u torbama kriju imena ovogodišnjih dobitnika.
MATT PETIT/A.M.P.A.S.

01:00 Znamo da imate svoje favorite, ali mi svi biramo srcem, dok kladionice to rade hladnokrvno uz pomoć kompjuterskih algoritama. Pa evo tko su favoriti po njima:

Najbolji film

'Zemlja nomada' (1.15) je potpuni ziher, iza njih je 'Čikaška sedmorka' s visokim koeficijentom od 6.00.

image
Carey Mulligan sa suprugom glazbenikom Marcusom Mumfordom.
AFP/PROFIMEDIA

Najbolja glumica

Prije mjesec dana izgledalo je da nitko ne može uzeti Oscara Frances McDormand. No danas prema kladionicama ona ja autsajder (4.50), dok su ispred nje Carey Mulligan (2.25) i Viola Davis (2.70). Jedna od najzanimljivijih kategorija.

Najbolji glumac

Iako se posljednjih dana sve više priča da bi Anthony Hopkins mogao iznenaditi, on bi s koeficijentom 7.00 ipak bio golemo iznenađenje, dok je posthumna nagrada Chadwicku Bosemanu (1.07) gotovo pa već dodijeljena.

image
Chloé Zhao i Joshua James Richards.
MATT PETIT/A.M.P.A.S.

Najbolji redatelj

U rodnoj Kini više nije toliko omiljena, zbog nekih nezgodnih izjava iz prošlosti, ali Hollywood je obožava i Chloé Zhao (kineski: 赵婷) će na kraju večeri gotovo sigurno slaviti. Koliko sigurno? Toliko da na nju ne želite staviti novac jer zarade nema. Koeficijent 1.05.

Najbolji međunarodni film

Nama ove godine posebno zanimljiva kategorija zbog sarajevske redateljice Jasmile Žbanić i njezinog sjajnog filma 'Quo Vadis, Aida?'. Film je blizu Oscara, koeficijent na njega je 6.00, ali favorit je i dalje danska 'Još jedna runda' s koeficijentom 1.10. No, osjećamo da bi ovdje moglo biti iznenađenja.


00:40 Dobro došli na oskarovski crveni tepih! Ili u našem slučaju, dnevnu sobu iz koje pred kompjuterom pratimo najnovije vijesti iz Hollywooda, gdje će večeras/noćas/jutros biti dodijeljena najprestižnija svjetska filmska nagrada - Oscar. Među akreditiranim novinarima iz cijelog svijeta u virtualnom press roomu nalazi se i novinar Glorije Josip Jurčić, koji će cijelu svečanost u Los Angelesu pratiti s informacijama iz prve ruke.

image
Glenn Close stigla je na crveni tepih.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U Los Angelesu je ugodno poslijepodne, tek je prošlo 15 sati, a zvijezde su već počele dolaziti u Dolby Theatre (inače smješten unutar trgovačkog centra Hollywood and Highland). Zato nije naodmet ponoviti današnji raspored po hrvatskom vremenu:

00:30 - 02:00 Predoskarovski program s najvećim filmskim zvijezdama na crvenom tepihu.

02:00 - 05:00 Ceremonija dodjele Oscara (iako se to tradicionalno produlji)

05:00 - Slavlje dobitnika do dugo u noć. Mi pratimo dodjelu izravno u Akademijinom press centru, ove godine - virtualnom, tako da ćemo prvi imati sve izjave dobitnika, ali i ostale zanimljivosti. Nadamo se da ćete biti s nama.


Ovogodišnja će dodjela Oscara po mnogočemu biti posebna i drugačija od onih koje se nisu održavale u pandemiji. Glavni dio ceremonije održavat će se tradicionalno u Dolby Theatreu, ali ove godine dio će biti održan i na željezničkom kolodvoru Union Station, a zbog epidemioloških razloga nominiranima iz Ujedinjenog Kraljevstva omogućeno je da sudjeluju na lokaciji u Londonu.

Za ovogodišnje prezentere nagrada odabrana je krema, pa su među njima brojna imena s A-liste kao što su Angela Bassett, Halle Berry, Viola Davis, Laura Dern, Harrison Ford, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon, Renee Zellweger, Zendaya...

Iako su uvjeti znatno drugačiji negoli smo to naviknuli, producenti su inzistirali da nominirani za Oscara fizički prisustvuju ceremoniji. Žele tako vratiti barem dio nekadašnjeg sjaja i glamura najsvečanije dodjele u 'sezoni' nagrađivanja.

image
PROMO

Čitajte i: Jedan dobije kipić, a svi luksuzne darove: Zavirite u skupocjenu poklon vrećicu koju dobivaju nominirani za Oscara

Čitajte i: Najljepše oskarovske haljine svih vremena! Holivudske dive ovim su se izdanjima upisale u povijest

Čitajte i: Zašto je dodjela Oscara zamišljena kao filmski set? Da voditelji i uzvanici ne moraju nositi maske

Čitajte i: Standardni miljenici i netipični hit koji vreba iz prikrajka: Otkrivamo tko su glavni favoriti za pozlaćeni kipić

Linker
16. travanj 2024 12:10