Veliki uspjeh

Vanja Ćirić o ulozi iz snova s 45: ‘Uhvatila me panika, razmišljala sam čak odbiti Ogrestinu ponudu‘

Zagrebačka kazališna glumica pandemiju će pamtiti po prijelomnom trenutku u karijeri: prvi put je glavna junakinja u filmu, u ‘Plavom cvijetu’ koji dolazi u kina sredinom listopada.

Zagrebačka glumica Vanja Ćirić (45) čekala je dvadesetak godina prvu glavnu ulogu na velikom platnu, a onda je ovog ljeta u samo nekoliko dana doživjela dvije veličanstvene filmske noći. Prvo se poklonila publici u Areni nakon premijere drame “Plavi cvijet” - u kojoj tumači glavni lik Mirjane - a nekoliko dana kasnije dodijeljena joj je Zlatna arena za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Puli.

- Taj osjećaj kada se moraš uspeti na pozornicu sretan, ali nespreman, dok ti se noge tresu, a glava razmišlja što bi se suvislo moglo reći... to je nevjerojatno. Baš sam bila jako uzbuđena - govori Vanja čiji se “Plavi cvijet” 14. listopada počinje prikazivati u kinima. Kao dugogodišnja članica ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Vanja Ćirić iza sebe ima brojne uloge, a najrecentnija je u predstavi “Treba se znati ponašati”. U svojoj vitrini ima i niz glumačkih nagrada, pa se tako Zlatna arena sada “druži” s Nagradom “Fabijan Šovagović” s Festivala glumca i Nagradom hrvatskog glumišta - no filmski redatelji dosad je nisu imali na svojem radaru. Sve dok je Zrinko Ogresta nije nazvao i pozvao na kavu.

image
U ‘Plavom cvijetu’ s Nikšom Butijerom
PRESS

- Dao mi je scenarij, ispričao svoju viziju i rekao da čitam ulogu Mirjane. Naravno da sam počela čitati čim sam došla doma. I iznenađenje - Mirjana na drugoj stranici, pa opet na četvrtoj, onda osma... Odmah sam ga nazvala i pitala daje li on meni glavnu ulogu. “Naravno”, smireno je odgovorio, a ja preplašeno počela pričati kako to nije za mene, bolje je da mi da neku manju ulogu, Mirjanine prijateljice. Uhvatila me panika. Čak sam razmišljala odbiti. Ipak je to potpuno drugi glumački svijet, u kojem se ne osjećam toliko sigurno kao na kazališnim daskama - prisjeća se Vanja. Srećom, panika nije uhvatila Zrinka Ogrestu: znao je da je zagrebačka glumica idealna za ulogu sredovječne radnice Mirjane, razapete između neostvarenih životnih snova, zahtjevne majke i buntovne kćeri.

Redatelj Zrinko Ogresta o trijumfu na Pula Film Festivalu: ‘Čini mi se da nikada nismo tako slavili, uz ples i piće‘

“Drama o Mirjani i ovima oko nje” Ivora Martinića, prema kojoj je snimljen film, uvijek je privlačila velike glumice. Prije desetak godina u zagrebačkom HNK Mirjanu je utjelovila Alma Prica, dok ju je na daskama beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta tumačila Mirjana Karanović. A sada je taj niz nastavila i Vanja Ćirić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Odrasla je uz oca glumca Zorana Ćirića, no njezina je prva ljubav bio ples. Nakon završene srednje škole odlučila je upisati studij glume - jer u Hrvatskoj tada nije postojalo visoko plesno obrazovanje. Njezin se otac - glumac nekadašnjeg Jazavca, a danas Kerempuha - tome protivio. - Kada sam mu rekla da idem na prijemni na Akademiju, samo me zbunjeno pogledao i rekao: “Ne može. To ti ne treba.”

image
Igra u Komedijinoj predstavi ‘Treba se znati ponašati’ s Goranom Malusom i Ivanom Magudom
INES NOVKOVIĆ

Glumce Ninu Erak i Borisa Svrtana zamolio je da me poslušaju, ali ih i odmah upozorio da mi, bez obzira na to što misle, kažu da nisam dovoljno dobra. No, oni su to odbili. Smatrali su da imam ono što je potrebno za ovu profesiju te mu govorili da ne bude toliko tvrdoglav. Nina mi je to godinama kasnije otkrila. Bilo ga je strah moje odluke, ali kada sam na kraju upisala Akademiju iz prvog pokušaja, bio je jako sretan te je kod kuće moj ulazak u glumački svijet proslavljen velikim tulumom - govori Vanja, dodajući da su otac i ona uvijek nekako “lelujali” kroz život, dok je majka Maja, racionalna knjigovotkinja, bila ona koja bi ih urazumila.

image
S ocem, glumcem Zoranom Ćirićem, i majkom Majom, knjigovotkinjom, te prvim ljubimcem,
psom Točkicom
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Danas je Vanja pak majka dvojice sinova - studenta Luke i osnovnoškolca Lovre. U sretnom je braku s inženjerom građevine Lukom Fukatom.

- Djeca još nisu pogledala film, a na pulsku premijeru došla sam sa suprugom. U panici sam ga cijelo vrijeme stiskala za nogu, sve dok mi on nije rekao: “Film je super, samo se opusti” - govori Vanja Ćirić, sretna što se s njezinim mužem složio i festivalski žiri te joj je dodijelio Zlatnu arenu za najbolju glumicu.

Svi uspjesi s njujorškog putovanja Sanje Musić Milanović: ‘Sve što činim je spontano, iz srca, ništa nije naučeno ni isforsirano‘

Linker
30. ožujak 2024 12:55