PULA FILM FESTIVAL

Veliki uspjeh tri hrvatska filma! Bitorajacu nagrada za najbolju glavnu ulogu, ‘Murina‘ trijumfirala kod publike, a ‘Zlatni cvijet‘ kod žirija

Nakon ogromnog uspjeha na filmskom festivalu u Cannesu i svjetske premijere, film Murina oduševio je i domaću publiku. Redatelj Dalibor Matanić s Zorom, drugim filmom iz trilogije Sunca, osvojio je nekoliko nagrada na prestižnom festivalu, a Zlatni cvijet Zrinka Ogresta proglašen je najboljim kod žirija.

Pula Film Festival okupio je sve velikane hrvatskog glumišta i filmske industrije. Tjedan dana dobre zabave, još boljih filmova, panela i debata, oživjelo je ona stara vremena prije pandemije, a slavio je industriju koja je jako "propatila" u posljednjih godinu i pol dana. Ipak, kreativnosti nije nedostajalo unatoč teškim uvjetima.

Uzvanici su bili opušteniji nego inače, imali smo prilike družiti se sa srpskim glumcima hit serijala Južni Vetar - Milošom Bikovićem i Miodragom Radonjićem, a naša proslavljena glumica i članica žirija Zrinka Cvitešić svojim je jednostavnim modnim kombinacijama pokazala kako elegancija ne treba biti pretenciozna. U posljednjoj večeri dodijeljene su nagrade u raznim katergorijama festivala, a tu su svakako prednjačila tri hrvatska filma - "Murina" dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović, koji je u Puli imao hrvatsku premijeru, film redatelja Dalibora Matanića - "Zora" te film Zrinka Ogreste "Plavi cvijet".

image
Svečanim proglašenjem nagrađenih filmova i dodjelom nagrada završio je 68. Pula film festival.
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Ocjenjivački sud kojeg čine predsjednik Paweł Pawlikowski, Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché birali su najbolje od najboljih u hrvatskom programu festivala.

Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka, odnosno kombinaciju slike i zvuka koja pruža snažan audiovizualan doživljaj dobili su Mirko Perri i Julio Zornik za film Zora, a Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz dobili su nagradu za glazbu, također za film Zora. Tu su još i nagrade za najbolju montažu Tomislavu Pavlicu te Zlatna arena za kameru Marku Brdaru.

image
Zlatna arena za oblikovanje zvuka, film Zora redatelja Dalibora Matanića.
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je glumici Danici Ćurčić za ulogu Nele u filmu Murina. Glumila je ženu razapetu između svojih obveza i snova, između onog što "ima" i onoga što joj je "potrebno". Redateljica filma Antoneta dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta festivala, a film je dobio i posebno priznanje publike.

image
Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste.
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu došla je u ruke Renea Bitorajca za ulogu Dinka u filmu "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta. Film je dobio nagradu i za najbolji scenarij. Bavi se gorućom suvremenom problematikom, uz moćnog protagonista, mnoštvo bogatih i originalnih likova, kao i nekoliko jakih i živopisnih dijaloga.

Čitajte i: Podrška suprugu! U rijetkom pojavljivanju glumica Helena Minić Matanić vratila glamur na crveni tepih

Čitajte i: Dalibor Matanić ekskluzivno o prinovi i novom početku: ‘Našu sreću ne mogu umanjiti niti besane noći‘

image
Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Reneu Bitorajcu.
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste, a isti film dobio je i nagradu za režiju. Velika zlatna arena za najbolji film pripala je također filmu Plavi cvijet, produkcijske kuće Inter film producenta Ivana Maloče.

image
Zlatna arena za reŽiju dodjeljuje se Zrinku Ogresti za film Plavi cvijet.
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Najveću pozornost na festivalu imala je svjetska premijera filma Južni vetar 2: Ubrzanje iz serijala Južni Vetar. Na crvenom tepihu pojavili su se glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, odnosno Maraš i Baća, a obožavateljice su jedva dočekale druženje s omiljenim glumcima. Hrvatski audiovizualni centar dodijelio je ekipi filma posebno priznanje u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

image
Miloš Biković
DUSKO MARUSIC/CROPIX CROPIX
Linker
24. travanj 2024 11:33