Frano Mašković uživa u glumačkim vodama, a pomno bira uloge...
 Mario Kučera
GLORIA GLAM

Zaigrani dječak i veliki sanjar Frano Mašković: 'Znam biti lijen do krajnjih granica, ali iz dosade se rađa kreacija'

Glumac Frano Mašković, glasan, temperamentan i hrabar, ali istodobno i zaigran dječački sanjar za časopis Gloria Glam otkriva da je spreman za jednu od najvažnijih uloga u glumačkoj karijeri - ulogu Hamleta, koja ga je na prvu prestrašila, a onda ispunila snagom.

Glumac Frano Mašković, glasan, temperamentan i hrabar, ali istodobno i zaigran dječački sanjar za časopis Gloria Glam otkriva da je spreman za jednu od najvažnijih uloga u glumačkoj karijeri - ulogu Hamleta, koja ga je na prvu prestrašila, a onda ispunila snagom.

Prava mediteranska nasmijana duša, čovjek od naroda i čovjek za narod. Glumac Frano Mašković (40) opisuje se kao slobodna duša koju privlači pozitivna energija i ljubav, uvijek.

Prvi put nakon 2006. plejadi slavnih glumaca koji su na Lovrijencu igrali danskog kraljevića, Danielu Day- Lewisu, Dereku Jacobiju, Radi Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovo će se ljeto na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama pridružiti kao prvi Hamlet Dubrovčanin, što mu predstavlja veliki izazov koji ga je nakon što je stigao poziv prestrašio, ali je to ujedno i ostvarenje njegova dječačkog sna.

Gluma i kazalište u krvi su mu od malih nogu - "Obožavao sam ići s mamom na predstave otkako znam za sebe, gledao sam sve predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama, mama nas je vodila i na koncerte. Moja prva glumačka uloga bila je ona oblaka u vrtićkoj predstavi i sjećam se da sam ga igrao s ponosom", rekao je osebujni glumac za novo izdanje Glorije Glam.

Kaže kako je tako započela njegova glumačka karijera, a korake prema tom pozivu nastavio je kao student na Akademiji dramske umjetnosti. Kao najbolji student u klasi, zanat je učio zajedno uz s Jelenom Perčin, Vandom Božić, Jelenom Veljačom, Petrom Dugandžić, Mislavom Čavajdom, Živkom Anočićem, Amarom Bukvićem, Ivanom Glowatzkym, Šimom Bubicom...

Na pitanje "Tko je Frano", glumac odgovara na sebi svojstven način: "Pokušavam biti dobar čovjek. Pošten prema sebi. Slobodan. To je moja glavna borba. Pomalo sam zaigran. Klaun i vuk samotnjak u isto vrijeme. Znam biti lijen do krajnjih granica, da to vrijeđa inteligenciju. Volim sam sebi napraviti dosadu. Malo primorsko mjesto, moja je atmosfera u glavi. Kava. Cigareta. Pivo. Iz dosade se rađa kreacija", rekao je Frano koji u svojoj kćeri Maris vidi sebi slične crte karaktera nakon što od kreme za ruke u stanu napravi sama svoje klizalište.

Sin Lovro i kćer Maris koje je dobio sa suprugom Injom njegova su najveća sreća i kako kaže, oni su ga naučili što to znači bezuvjetna ljubav. "Moj susret s vlastitom djecom je moj prvi pravi susret s pojmom bezuvjetne ljubavi, s činjenicom da si više nikad neću biti na prvome mjestu. To me u isto vrijeme prepalo i oslobodilo. Promijenilo me kao čovjeka. Obogatilo me neviđeno i nezamislivo. Stavilo me na pravo mjesto u svemiru. Djeca su me naučila o životu, o strpljivosti, o egu...", priznao je glumac kojemu je kazalište pista s koje polijeće, a obitelj čvrsto sidro i baza iz koje se usuđuje izaći u svijet.

Linker
26. travanj 2024 08:11