Most mladosti
 Emica Elveđi / Hanza Media
VIKEND IZLET

Adrenalin i slavonske delicije na obalama Drave

U gradu na obali Drave podjednako će uživati ovisnici o adrenalinu, ljubitelji povijesti i slavonskih delicija te dobre glazbe.

Četvrti grad po veličini u Hrvatskoj ovog je proljeća omiljena destinacija obožavatelja adrenalinskih sportova. Osijek je, naime, domaćin sportsko-glazbenog događanja Pannonian Challenge, koje se od 30. svibnja do 2. lipnja organizira na lijevoj obali Drave i popularnoj plaži Copacabani. Natjecanja se održavaju u skateboardingu, vožnji BMX-a i inline skatingu (utrka na koturaljkama), dok je glazbeni program kombinacija elektroničkog zvuka i rocka. Uz beogradsku DJ-icu Lady Lee, publiku će zabavljati riječki glazbenik Damir Urban te bendovi M.O.R.T., Brkovi i Psihomodo Pop.

GLORIA
Osijek, 200518
Osijek
Na fotografiji: Panonnian Chellenge
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / Hanza Media

BAROKNA ARHITEKTURA

Oni kojima je od ekstremnih sportova draža kultura, u slavonskoj prijestolnici mogu posjetiti Filmsku rundu - reviju kratkog hrvatskog filma, a ulaz na radionice, panel i ples uz filmske klasike je besplatan. Turistički obilazak, uz potragu za blagom, organizira se, pak, 2. lipnja na Sajmu antikviteta i domaćih proizvoda na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi. Taj dio grada iz 18. stoljeća izniman je primjerak hrvatske barokne arhitekture.

GLORIA
Osijek, 200518
Osijek
Na fotografiji: Tvrdja, Trg Sv. Trojstva.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / Hanza Media
Tvrđa

GLORIA
Osijek, 200518
Osijek
Na fotografiji: Europska avenija.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / Hanza Media
Raskošno secesijsko zdanje u Europskoj aveniji

Fortress(Tvrda) is the historical center of Osijek, Osijek, the rest of the former fortress, which has gradually grown in urban area. Erected by the Austrian military authorities after the liberation from the Turks 1687th , as a military district headquarters and important defense point of the southeastern part of the empire., Image: 117372902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Metalni biciklist - spomenik unutar osječke Tvrđe

, Image: 121046529, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pogled na konkatedralu sv. Petra i Pavla

ZAVJET LJUBAVI

Proljetna događanja u Osijeku tradicionalno završavaju Antunovom, koji se smatra najvećim regionalnim sajmom odnosno ‘kirbajem’, a održava se od 1697. Gradska žila kucavica je Promenada, jedna od najdužih šetnica u Hrvatskoj. Vodi do konkatedrale Sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada, koja je s 90-metarskim tornjem najviša zgrada u Osijeku te druga najviša crkva u Hrvatskoj. Simbol grada je i Most mladosti, izgrađen 1980. Na njegovu ogradu parovi stavljaju lokote, a ključeve bacaju u Dravu vjerujući da će im ljubav vječno trajati.

GLORIA
Osijek, 200518
Osijek
Na fotografiji: Pjesacki most
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / Hanza Media
Most mladosti

VRHUNSKI HOTELI

Grad ima mnogo prenoćišta. Popularni su pansioni, primjerice Maksimilijan u Tvrđi, a tu su i dva lijepa hotela. Moderan i elegantan hotel Osijek, druga najviša zgrada u gradu, u blizini je glavnog trga, a 2014. je u akciji Turistički cvijet proglašen najboljim hotelom s četiri zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ima 253 kreveta, restoran Zimska luka, kavanu, slastičarnicu te wellness i beauty centar. Četiri zvjezdice ima i hotel Waldinger, u Županijskoj ulici. Taj obiteljski hotel ima 29 kreveta, dva restorana, spa i fitness. Zgrada je stara više od sto godina i zaštićeno je kulturno dobro. Gostima je posebno draga kavana Waldinger, poznata po finim domaćim tortama i pralinama.

LET ZA NJEMAČKU

Osijek je sa Zagrebom i drugim većim gradovima povezan željezničkim, autobusnim i zrakoplovnim linijama, a od 1. srpnja uvodi se redovita linija do njemačkog grada Kölna. Letjet će se dva puta tjedno - srijedom i nedjeljom - i to Airbusom 319 koji prima 150 putnika. Cijena povratne karte je od 39 eura.

ZA GURMANE

Tradicionalna jela Slavonije i Baranje - pečena riječna riba, divljač, fiš-paprikaš, čobanac i perkelt - nude se u restoranima Galija, Slavonska kuća, Krčma kod Ruže, Krčma kod Javora, Plavi podrum, Špajz i Kompa. Ljubitelji hamburgera i mesnih specijaliteta uživat će u American baru Dollar i Fabriqueu, a vegetarijanci u snack baru Vege Lege.

09102009 Dugo Selo restoran Buncic
Janko Rakos kuhinja rijecna riba
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Fiš-paprikaš adut je slavonske kuhinje

RITAM GRADA

Osječani su, osim na brodove koji prometuju Dravom, ponosni i na svoje tramvaje: prvi, koji je počeo voziti 1884., prema želji cara Franje Josipa bio je crvene boje - po uzoru na one u Beču. Danas su tramvaji plavo-bijeli, a u najstarijem od njih, iz 1926., voze se turisti. Uz čak 17 gradskih parkova, Osječani rado posjećuju i park prirode Kopački rit, koji im je blizu, jednu od najvećih močvarnih nizina u Europi. Može se razgledati turističkim brodovima uz pratnju vodiča

Osijek, 141011.
Reportaza o gradu Osijeku.
Na fotografiji:Tramvaj u ulici Europske avenije.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Osijek, 080917. 
Rijecni kruzeri koji putuju na kruznom putovanju Dunavom od Beca do Crnog mora zaustavljaju se na poludnevni boravak u Osijeku. Kruzeri pristaju uz brod pristaniste Galija na rijeci Dravi, a ove godine planiran je dolazak 78 kruzera. 
Na fotografiji: kruzer River Navigator na rijeci Dravi. 
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Linker
25. travanj 2024 16:50