Matej Dokić
MODNI LEKSIKON

Boris Pavlin: Hrvatsku modu ne pratim, imam svoje 'sveto trojstvo'

Modni dizajner poznat po raskošnim kreacijama, na kojima radi po nekoliko tjedana, najbolje se opušta na putovanjima s kojih se vraća glave pune ideja i - punog kofera

Zagrebački dizajner Boris Pavlin (40) ne robuje pravilima. Za razliku od većine kolega, svoje kolekcije ne prikazuje u sklopu modnih događanja, nego ih predstavlja maštovitim kampanjama, i to onda kad je zadovoljan onim što je napravio. Ne voli se fotografirati i ne obilazi društvena događanja, no njegove klijentice - koje znaju da u njegovu salonu već trinaest godina mogu naći raskošne haljine za vjenčanja i svečane prigode - ne zamjeraju mu tu ekscentričnost. Njihovim željama posvećen je u potpunosti, dogovarajući pedantno svaki detalj - jer svaki se model izrađuje po mjeri.

Boris Pavlin 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 190218
Matej Dokić

Nova kolekcija Querencia (izvedenica od španjolske riječi ‘željeti’) sastoji se od 21 modela od svile ukrašenog vezom, pločicama od sedefa, staklenim perlama i štikanim detaljima. Za izradu jedne haljine potrebno je dva do tri tjedna rada, a cijena joj je od 11 do 13 tisuća kuna. Odmak od napornog radnog ritma dizajner nalazi u putovanjima. Ona nisu samo generator novih kreativnih ideja, nego i njegove nove garderobe.

Franjo Matković
Nova kolekcija Borisa Pavlina

Filozofija shoppinga: Više od modnih brendova, odjeću "prepoznajem" po mjestu kupnje. Kad otvorim ormar vidim majicu koju sam kupio prošlo ljeto u Barceloni, košulju iz dućana u Rimu... A ono što ne mogu pronaći po vlastitom ukusu - sašijem.

Omiljeni odjevni predmet: Tenisice! Iako imam već tridesetak pari, stalno kupujem nove. Ne mogu se zamisliti u klasičnim cipelama.

Najdraži modni brendovi: Imam svojevrsno sveto trojstvo visoke mode: Alexander McQueen, Valentino i John Galliano. Hrvatsku modu baš i ne pratim.

Na što ste spremni potrošiti novac bez razmišljanja: Na putovanja. Koliko god u danom trenutku mogu izdvojiti.

Linker
25. travanj 2024 03:51