Igor Nobilo
200 sunčanih dana

Proljeće na otoku vitalnosti

Nekad je Lošinj privlačio austrougarsko plemstvo, a danas ondje ljetuju ljubitelji ekstremnih sportova, antičke povijesti i dupina.

Dok većina jadranskih otoka živne ljeti, Lošinj je i u proljeće vrlo atraktivan - pogotovo ljubiteljima ekstremnog biciklizma. Na Otoku vitalnosti, kako ga zovu zbog blage klime, bujne vegetacije i više od 200 sunčanih dana godišnje, 21. i 22. travnja održava se utrka Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj. Tristotinjak biciklista iz cijelog svijeta spuštat će se 1,8 km dugim stazama i vidikovcima, ali i pedalirati kroz urbano područje, što u Svjetskom kupu dosad nije bio slučaj. Utrka će se prenositi u čak 99 zemalja, a očekuje se da će je pratiti više od milijun gledatelja - što pred malim ekranima, što na licu mjesta.

JANJETINA, ŠPAROGE I ŠAH

Oni koji tih dana dođu na Lošinj mogu uživati i u gastronomskim uzbuđenjima. Na Fešti lošinjske kuhinje u lokalnim će se restoranima s popustom moći kušati domaća jela i vina: bistra janjeća juha s domaćom paštom i mesom, domaći široki rezanci s umakom od divljih šparoga i ovčjeg sira, janjeći kotleti s rižotom od prženih badema i mente s umakom od pečenja… Svibanj također obiluje događanjima: prve nedjelje u mjesecu održava se Muaj, drevna svetkovina proljeća, mladosti i novog života, sredinom mjeseca počinje Međunarodni šahovski festival, a potkraj svibnja je Međunarodni festival mijeha, gdje će nastupiti folklorne skupine iz nekoliko europskih zemalja.

Otočni fast food: burger s domaćom janjetinom, povrćem i krumpirićima

PLAŽE ZA KUĆNE LJUBIMCE

Smještaj na Lošinju nije teško pronaći, pogotovo ekskluzivni. U nekadašnjem ljetnikovcu austrougarskog plemstva na rivi u Velom Lošinju nedavno je otvoren obiteljski hotel Vila Conte s 15 soba, vanjskim bazenom i restoranom Olive tree. U uvali Čikat su luksuzni resort Bellevue i butik hotel Alhambra, a na dijelu zvanom Rujnica planira se gradnja wellness hotela, što će unaprijediti zdravstveni turizam koji je na otoku započeo prije više od 120 godina. Lošinj je i savršeno mjesto za kućne ljubimce, koji su ondje dobrodošli na deset uređenih plaža.

Hotel Alhambru je početkom 20. stoljeća projektirao bečki arhitekt Alfred Keller

ANTIČKI LJEPOTAN

Ni ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti neće biti zakinuti. Crkvice, samostani, renesansne zgrade i antički ostaci nalaze se posvuda. U palači Fritzi u Malom Lošinju čuva se vrijedna zbirka hrvatskih umjetnika, kula iz 15. stoljeća svjedoči o pomorskoj tradiciji otoka, a svjetska atrakcija je interaktivni Muzej Apoksiomena, koji je također u Malom Lošinju. U njemu je samo jedan eksponat - brončani, 192 cm visoki kip atleta izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja. Od osam dosad poznatih varijacija Apoksiomena lošinjski je najcjelovitiji i najbolje sačuvan, a pretpostavlja se da je u more dospio početkom 1. stoljeća. Ulaznica za muzej stoji od 75 do 115 kuna, ovisno je li riječ o odraslima, djeci ili obitelji.

Muzej Apoksiomena
Mali Losinj
Fotogarf Matej Dokic 110616
Matej Dokić
Svjetska atrakcija je interaktivni Muzej Apoksiomena

Muzej Apoksiomena
Mali Losinj
Fotogarf Matej Dokic 110616
Matej Dokić
Muzej Apoksimena

Muzej Apoksiomena
Mali Losinj
Fotogarf Matej Dokic 110616
Matej Dokić
Interaktivni Muzej Apoksiomena, posvećen antičkom kipu atleta, projektirao je riječki arhitekt Idis Turato

LET AVIONOM

Lošinj je odlično prometno povezan. Osim katamarana koji cijele godine prometuje na relaciji Pula - Unije - Susak - Mali Lošinj - Ilovik - Silba - Zadar, novost su i izravne aviolinije. Od ljeta će se, naime, na lošinjski aerodrom svaki dan moći sletjeti iz Zagreba, Pule, Splita i švicarskog Lugana, a cijena povratne karte kreće se već od 235 eura. Cijele godine na otok se može doći i iz njemačkog grada Kölna, ali preko riječkog aerodroma. Osim što je osposobljena za domaći i međunarodni promet, lošinjska zračna luka nudi i panoramski te taksi let - pa se ljepota otoka može doživjeti i iz ptičje perspektive.

Lošinj ima više od 1000 vrsta biljaka i 200 sunčanih dana godišnje

veli losinj 070803
plavi svijet-udruga za zastitu dupina
foto arhiva -plavi svijet
-mag-
delfin
Plavi svijet - udruga za zaštitu dupina

SAVRŠENI POGLED

Najljepši pogled na kvarnerske otoke i zalaske sunca pruža se s vidikovca Providenca, koji se nalazi na vrhu Malog Lošinja: ondje je postavljeno 18 ručno izrađenih stolova s klupama koje nose nazive poznatih lošinjskih brodova iz 19. stoljeća. O povijesti otoka može se mnogo naučiti i hodom po 300 metara dugačkoj stazi koja vodi do vidikovca, jer se sastoji od 28 poučnih ploča s fotografijama. Tijekom dana se u baru na vrhu nude razna pića, a navečer - lokalne delicije.

Bozidar Vukicevic / Hanza Media
U luci u Malom Lošinju mogu se vidjeti obnovljeni drveni jedrenjaci s kraja 19. stoljeća, koji sada prevoze turiste

Linker
23. travanj 2024 09:34