Voditeljica Marijana Batinić
Ležerno na kvadrat

Skockani od glave do pete: Kako ovoga ljeta nositi omiljeni uzorak

'Skockati' se od glave do pete za ljetnih vručina zapravo je lako: vichy uzorak istodobno je nonšalantan i elegantan, a krasi većinom pamučne kreacije.

Kad se francuska glumica Marion Cotillard (42) u haljini sitnog kariranog uzorka pojavila na predstavljanju filma ‘Angel Face’ u Cannesu, prisutne je podsjetila na Brigitte Bardot, sunarodnjakinju i kolegicu popularnu 60-ih godina prošlog stoljeća, koja se u vichy uzorku šetala kanskom promenadom Croisette.

CANNES, FRANCE - MAY 12:  Actress Marion Cotillard attends the photocall for
Getty Images
Francuska glumica Marion Cotillard

Crveno ili plavobijeli kvadratići tipični su, naime, za tzv. mediteranski šik, stil koji su popularizirali gosti mondenih mediteranskih ljetovališta, i koji se sastoji od elemenata tradicijske odjeće ukomponirane u suvremeni način odijevanja. Jer ovaj je uzorak, točnije tkanina - ‘vichy’, odnosno ‘gingham’ označava lagani pamučni materijal kariranog uzorka - uvezena prije dvjesto godina iz Indije i Bangladeša, i zbog svoje je niske cijene i lakog održavanja postala popularna među seoskim stanovništvom. Zatim se od njega počela šivati dječja odjeća, a onda i ona za dokoličarenje na ladanju.

A model walks the runway during the Loewe  show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2018 on September 29, 2017 in Paris, France.
Getty Images
Loewe

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 30:  A model walks the runway at the Sonia Rykiel Spring Summer 2018 fashion show during Paris Fashion Week on September 30, 2017 in Paris, France.  (Photo by Catwalking/Getty Images)
Getty Images
Sonia Rykiel

Spica / Zagreb 31.03.2018. / foto: Davor Matota / Marijana Batinic
Voditeljica Marijana Batinić

NEW YORK, NY - MAY 24:  Olivia Munn seen in Manhattan on  May 24, 2018 in New York City.  (Photo by Robert Kamau/GC Images)
GC Images
Glumica Olivia Munn

Naravno, dizajneri ne priznaju ograničenja pa vichy koriste za šivanje dnevnih i večernjih haljina, odijela, kombinezona i suknji. Bez obzira na krojeve, ti se modeli doimaju mladenački, stoga ih većina bira za ležerne ljetne zabave. Kako pristaje uz traper, dobro je kupiti i sako s ovim uzorkom jer je uz bijelu košulju ili majicu prikladan za ured. A glazbeni festivali zasigurno će biti u znaku kariranih hlačica i topova koji djeluju nevino seksi.

Haljina od pamuka i poliestera 129 kn, SINSAY

Haljina od pamuka i poliestera 249 kn, MOHITO

Kratke hlače 129 kn H&M

Haljina od pamuka i poliestera 119 kn, CROPP

Haljina s našivenim aplikacijama 1450 kn, LIU JO

Sako od pamuka i poliestera 549,90 kn MANGO

Pamučna haljina 449 kn BENETTON

Sandale od tekstila 549,90 kn ZARA

Tenisice Vans 569 kn SHOE-BE-DO

Linker
24. travanj 2024 03:59