Gamma-Rapho via Getty Images
3 KORAKA DO BLISTAVOG TENA

Žene danas nemaju vremena kao nekad: Vraćamo se njezi sa samo tri proizvoda!

Trendovi u kozmetičkoj industriji podložni su promjenama pa se nakon komplicirane korejske metode vraćamo 'bazičnoj njezi' - za koju nam treba mnogo manje vremena i samo tri proizvoda

Premda se brzo proslavio, prilično kompleksan trend poznatiji kao korejska njega kože - koji se sastoji od deset koraka - polako pada u zaborav. Iziskuje, naime, mnogo vremena - koje suvremene žene najčešće nemaju. Stoga se većina njih vraća bazičnoj - i brzinskoj - njezi za koju ne treba ni mnogo proizvoda. Minimalistički tretman namijenjen je svim tipovima kože, a podrazumijeva tri glavna koraka - čišćenje, toniranje i hidratacija, dok je korištenje seruma dodatni bonus. Cilj je stvoriti svakodnevni ritual koji pomaže koži da bude zdrava, nahranjena i blistava. Čišćenje lica je najvažniji korak, s obzirom na to da je koža u stalnom dodiru s raznoraznim onečišćenjima iz okoliša. Trebalo bi je prati dvaput na dan, ujutro i navečer, kako bi se izbjegle začepljene pore, akne i beživotan izgled.

1. Pronađite idealni čistač

Idealna formula čisti kožu a da je pritom ne isušuje. Pripazite s pilingom - koristite ga jednom tjedno i izbjegavajte one koji sadrže abrazivne sastojke. Imate li masnu kožu, koristite čistače u pjeni. Pomiješani s vodom, odstranjuju nečistoće i čiste pore. Za suhu ili kožu sklonu crvenilu dobro je koristiti losione koji sadrže emolijente poput glicerina ili shea maslaca, koji uklanjaju nečistoće i hidratiziraju kožu. Osjetljivu kožu najbolje je tretirati uljnim čistačima: arganovo ulje je, primjerice, nekomedogeno, prozračno i hidratizirajuće. Micelarna voda je pogodna za sve tipove kože jer nema sapuna i sadrži molekule koje privlače nečistoće a da pritom ne isušuju kožu. Za razliku od ostalih čistača, micelarnu vodicu ne treba ispirati.

2. Kako koristiti tonik

Riječ je o svojevrsnom nadomjestku: ta razrijeđena tekućina daje koži lica potrebnu dozu nutrijenata pomažući ostalim proizvodima da se tijekom njege bolje upiju. On nije nužan za svakodnevnu njegu, ali može biti dobar dodatak zbog svojih sastojaka kojih nema u ostalim proizvodima koje koristite. Nanosi se nakon čišćenja - najbolje čistim rukama. Dovoljno je staviti nekoliko kapi na dlanove i nanijeti na kožu.

3. Hidratacija

Osnovna funkcija hidratantne kreme je da koži osigura optimalnu količinu vlage i učini je mekom. Tijekom brojnih dnevnih aktivnosti - poput pranja ruku i tuširanja - ona, naime, gubi prirodne hidratore sa svoje površine. Vlaga je, dakle, potrebna svima, ali tekstura preparata određuje se prema tipu kože. Za masnu je najbolji gel na bazi vode, koji se brzo upija. Normalnoj ili mješovitoj koži odgovara losion, dok se za suhu preporučuje hidratantna krema koja sadrži više ulja i nešto je “teža”. Osjetljivoj najbolje odgovara balzam, koji je baš kao i krema idealan za suhi tip kože, ali ima nešto gušću teksturu. I serumi su snažni saveznici kože. S velikom koncentracijom aktivnih sastojaka, ovi eliksiri mogu ublažiti brojne probleme - od tamnih mrlja do bora. Čak i ako nemate neki specifični problem, nije na odmet ujutro koristiti serum na bazi antikosidansa koji će kožu štititi od dnevnih “agresora”. Serumi s hijaluronskom kiselinom pridonose hidrataciji i jačaju barijeru kože prevenirajući gubitak vlage. Oni s vitaminom C utječu na blistavost i ublažavaju tamne mrlje. Retinol, vitamin B3 i peptidi u serumu stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina, proteina koji pomažu u ublažavanju bora i sprečavaju opuštanje kože. A bitno je i kada se nanose: antioksidansi trebaju biti dio jutarnje njege jer štite od onečišćenja tijekom dana, dok su retinoli fotoosjetljivi pa se koriste isključivo kao noćna njega.

Razlika između dnevne i noćne njege

Kreme koje se nanose ujutro sadrže sastojke koji čuvaju kožu od vanjskih utjecaja, poput antioksidansa i faktora koji štite od UV zračenja, i obično su lagane teksture. Noćne kreme nadoknađuju razinu vlage i dubinski hrane kožu, a njihova je tekstura ‘raskošnija’.

ZIAJA Acai berry serum za lice i vrat zaglađuje, hidratizira i jača kožu 59,90 kn

VICHY Aqualia Thermal Riche bogata krema za hidrataciju kože 163,53 kn

KIEHL’S Herbal-Infused micelarna voda za čišćenje lica na bazi eteričnog ulja timijana 215 kn

EISENBERG PARIS Soin Anti-Stress noćni detoks tretman i hidratacija 915 kn

ELIZABETH ARDEN Retinol Ceramide Capsules Line Erasing noćni serum za blistavost tena 685 kn

NUXE Aquabella hidratantna emulzija za prikrivanje nepravilnosti kože 179 kn

NIVEA Q10 dnevna anti-age krema za masnu i mješovitu kožu 99,90 kn

CHANEL Hidratantni tonik za čišćenje lica 287 kn

AVÈNE Hydrance serum 289 kn

Linker
20. travanj 2024 22:25