Nova ja: Povjerenje u ordinaciji (2)

VIDEO Dr. sc. Boris Filipović: ‘Klijent treba iskreno reći što očekuje od estetskog zahvata, to je temelj dobrog odnosa s liječnikom‘

Povjerenje se gradi kroz razgovor, detaljnu analizu lica i postavljanje jasnih ciljeva, zato ne stoji da bilo koji zahvat možete napraviti u "pauzi za ručak", kaže dr. sc. Boris Filipović

Ključ uspješnog estetskog tretmana, odnosno zahvata, leži u dobrom odnosu liječnika i pacijenta, odnosno klijenta. No, kako se taj odnos stvara? Pitali smo to dr. sc. Borisa Filipovića, spec. otorinolaringologije i subspec. plastične kirurgije glave i vrata s Poliklinike Lohuis Filipović Medical Group.

- Odnos povjerenja između liječnika i pacijenta počinje se graditi kroz prvi kontakt u kojemu se upoznajemo i zato smatram da priča o zahvatima za koje možete jednostavno ušetati u kliniku i napraviti ih u "pauzi za ručak" apsolutno ne stoji – kaže dr. sc. Filipović.

Usmena predaja

Potrebni su razgovor, detaljna analiza anatomije lica i kože lica te - najvažnije – liječnik mora znati što pacijent očekuje od tretmana ili zahvata. Kirurg smatra da je u tom odnosu potrebno već u početku postaviti jasne ciljeve koji se žele postići, a onda i odrediti kako do njih doći. Na taj način cijeli proces će biti puno ugodniji i neće biti zabluda.

- Osobno mislim da je važno da pacijent dobro istraži kome daje svoje povjerenje, a za to postoje razni načini. Jedan je svakako internet, na kojem se u pravilu dobivaju prve informacije i stječe određeno mišljenje. Važno je napomenuti da je jedini pravi način, kojim se mogu dobiti točne informacije preko interneta, promatranje pravih medicinskih fotografija "prije i poslije". One moraju biti snimljene iz svih kutova i s jednakim osvjetljenjem, kako bi se vidjele sve, pa i najmanje, nesavršenosti, jer se jedino tako mogu objektivno sagledati rezultati. No, zasigurno najbolji način informiranja je usmena predaja pacijenata, jer se tako dobivaju najdetaljnije informacije – kaže dr. sc. Filipović.

Ljudski faktor

Tijekom konzultacija stječe se konačni dojam koji je ključ za razvijanje obostranog povjerenja.

- To nije jednostavno definirati, ali svakako se sastoji i od onog ljudskog faktora – je li nam se netko svidio u razgovoru, je li ponudio uvjerljivo objašnjenje kako i zašto baš taj zahvat smatra pravim za rješavanje problema. U razgovoru obavezno naglašavamo i rizike koji su mogući kod svakog zahvata, kao i to kako planiramo rješavati komplikacije ako do njih dođe – objašnjava dr. sc. Filipović i zaključuje: - Povjerenje se gradi iskrenim odnosom, odnosno definiranjem realnih pacijentovih očekivanja od bilo kojeg estetskog zahvata. Zbog toga je ono najvažniji faktor u postizanju uspješnog konačnog rezultata.

Linker
18. travanj 2024 10:54