SHUTTERSTOCK
Pripreme za zahvat

Ovo biste trebali znati prije prvih konzultacija s estetskim kirurgom

Na estetske zahvate ne odlazi se iz hira, stoga dobro razmotrite sve dobro i loše što vam određeni zahvat može donijeti

Na estetske zahvate ne odlazi se iz hira, stoga dobro razmotrite sve dobro i loše što vam određeni zahvat može donijeti

Odlučili ste se za estetski zahvat i dogovorili prve konzultacije s pouzdanim i certificiranim estetskim kirurgom. Liječnik će vam na sastanku objasniti sve što vas zanima o mogućnostima postupka, ali to ne znači da se i sami ne biste trebali pripremiti. Evo što je dobro znati prije prvog posjeta estetskom kirurgu.

Financijska pitanja

Estetska operacija obično je ozbiljna financijska obveza te se u skladu s tim treba i ponašati. Stoga pitajte sami sebe prije nego što rezervirate termin kod kirurga: Može li moj budžet pokriti ovaj postupak? Hoće li nešto drugo financijski patiti ako odem na ovaj zahvat? Iskreno odgovorite na pitanja.

Ozbiljno razmislite

Zahvati plastične kirurgije nisu nešto što se radi iz hira i o njima bi trebalo ozbiljno razmisliti, naglašava facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Matthew White. On preporučuje da si prije donošenja odluke postavite pitanja poput: Želim li stvarno ovaj zahvat? Kako će se moj život poboljšati poslije tog zahvata?

Tko će vam pomagati

Pravilna postoperativna njega ključna je za najbolji ishod operacije. Pomoć prijatelja ili članova obitelji tijekom oporavka kod kuće vitalno je pitanje koje treba razmotriti prije nego što se odlučite za bilo kakav zahvat.

Usredotočite se na najvažnije

Od konzultacija s kirurgom najviše ćete dobiti ako se usredotočite na ono što vas najviše muči. Razgovarajte o opcijama prvenstveno u vezi tog problema. Naravno, razgovarajte i o drugim temama, ali bit ćete najzadovoljniji ako se detaljno pozabavite onim što vas najviše brine.

Bez velikih očekivanja

Na konzultacije s kirurgom dođite ne očekujući čuda, kaže plastična kirurginja dr. Olga Bachilo i dodaje: „Mnoge poznate osobe i influenceri objavljuju filtrirane i retuširane fotografije s rezultatima kakve nije moguće postići ni višestrukim operacijama. Ako na konzultacije donosite nečiju fotografiju kao predložak, pobrinite se da to bude fotografija na kojoj nije bilo intervencija.”

Možda ćete biti odbijeni

Najbolji su estetski kirurzi oni koji se ne plaše odbiti pacijenta ako ima nerealna očekivanja ili nije dobar kandidat za zahvat. „Teško je čuti 'ne', ali liječnik uvijek nastoji postići najbolji mogući rezultat. Ne smije obećavati niti ispunjavati razne želje. Uostalom, moguće je da neki zahvat jednostavno ne odgovara pacijentu”, kaže dr. Bachilo.

Dođite pripremljeni

Dobra priprema je važna. Ako ste se odlučili, primjerice, za face lift, pročitajte što više informacija o tom zahvatu, naravno, iz pouzdanih izvora. Sastavite popis pitanja za liječnika i na konzultacije dođite s bilježnicom kako biste mogli zapisati najvažnije. Pitajte liječnika ne samo o zahvatu, nego i o uvjetima u kojima će se odvijati. Na konzultacije donesite ranije medicinske nalaze i popis lijekova koje uzimate. Vaše fotografije iz mlađih dana mogle bi pomoći kirurgu da shvati kako su se vaše crte lica mijenjale kroz godine, to bi bilo posebno korisno za pacijente koji dolaze na lifting lica.

Istražite svog kirurga

Uvijek je dobra ideja provjeriti mrežnu stranicu vašeg potencijalnog kirurga i prisutnost na društvenim mrežama, pogledati iskustva drugih pacijenata te fotografije „prije” i „poslije”. Najvažnije je istražiti ima li određeni liječnik potrebnu edukaciju i certifikate.

Kakvog ste zdravlja

Vaše je zdravstveno stanje važan čimbenik koji treba dobro razmotriti prije nego što se odlučite za plastičnu operaciju. Može li vaše zdravstveno stanje dobro podnijeti ovaj zahvat? Imate li kroničnih zdravstvenih problema? Hranite li se zdravo? Kakav vam je program vježbanja? Postavite si ta i druga pitanja o zdravlju, jer ponekad ono može biti prepreka za neki estetski zahvat. S druge strane, uspješan estetski zahvat može donijeti zaista veliko poboljšanje u izgledu i raspoloženju.

Dr. White ističe da treba razmotriti i emocionalno stanje pacijenta. „Jeste li emocionalno dovoljno dobro da biste išli na takvu operaciju? Prolazite li kroz važnu fazu u životu, primjerice, selidbu, razvod, gubitak bliske osobe? Dodate li takvom stresu još i stres zbog estetske operacije, oporavak može biti znatno teži i sporiji”, upozorava dr. White.

Uzmite si vremena

Zabluda je da morate donijeti odluku odmah nakon prvih konzultacija. Uzmite si vremena da upoznate liječnika, osim toga, nikad nije loša ideja potražiti i drugo mišljenje, savjetuje dr. White.

Linker
14. svibanj 2024 13:26