Nizozemska studija

Kod vađenja ili zamjene implantata za grudi silikon u tkivu nađen kod gotovo svih ispitanih žena

Svaka žena koja razmišlja o ugradnji implantata treba znati da silikon može migrirati i u udaljene dijelove tijela, ističu znanstvenici

Mnogim ženama sa silikonskim implantatima u grudima može se dogoditi curenje silikonskog gela, pokazala je nizozemska studija na ženama kojima su implantati promijenjeni ili izvađeni. Istraživači su proučili podatke 389 žena sa silikonskim implantatima u grudima kojima su oni zamijenjeni ili izvađeni između 1. siječnja 1986. i 18. kolovoza 2020. godine.

Čak 384 žene (98,8 posto) imale su silikonske čestice u tkivu; kod njih 337 (86,6 posto) te su čestice nađene u tkivu koje okružuje kapsulu ili u limfnim čvorovima. „Ono što sam naučio je to da stari i novi implantati puštaju silikon i to počinje od prvog dana”, rekao je glavni autor studije Henry Dijkman sa Sveučilišta primijenjenih znanosti HAN i Instituta za primijenjenu bioznanost i kemiju u Nijmegenu.

Samo 1,2 posto bez silikona u tkivu

Studija je također usporedila migraciju silikonskih čestica kod žena (njih 46) koje su imale kohezivne silikonske implantate (sadrže čvrsti gel) s migracijom čestica kod žena (njih 343) s drugim tipovima implantata. Nije bilo statistički značajne razlike između te dvije skupine – puštanje gela ili migracija unutar ili izvan kapsule zabilježeni su kod kohezivnih implantata u 95,7 posto slučajeva, a kod ostalih tipova u 99,1 posto. „Skupina nije reprezentativna za sve žene, ali pokazuje da svi tipovi implantata punjenih silikonom puštaju, tako da postoji potencijalni rizik”, izjavio je Dijkman.

Analiza je pokazala da je kod 47 žena (12,1 posto) silikon pronađen samo unutar kapsule, objavio je istraživački tim u medicinskoj publikaciji JAMA Network Open. Kod samo pet žena (1,2 posto) silikon nije pronađen u tkivu niti unutar niti izvan kapsule.

Vaganje štete

Ograničenje je istraživanja, svjesni su autori, što su nedostajali podaci o točnim brendovima ili modelima korištenih implantata. Znanstvenici nisu imali ni pristup detaljnim kliničkim podacima pacijentica, pa nisu mogli povezati migriranje silikonskih čestica s bilo kojim specifičnim simptomom kod pacijentica.

Studija također nije precizirala jesu li implantati puknuli ili nisu u vrijeme kad su žene tražile zamjenu ili uklanjanje, ili je bilo i jednih i drugih, rekla je dr. Jenny Lofgren sa švedskog Instituta Karolinska, koautorica komentara uz studiju. Ipak, rezultati studije naglašavaju važnost detaljnog razgovora liječnika i pacijentice dok ona odlučuje hoće li staviti implantate i dok važe moguću štetu od silikona. „Ovo je poruka liječnicima koliko je važno informirati pacijentice o potencijalnim rizicima ugradnje implantata u grudi i o tome da silikon može migrirati i u udaljene dijelove tijela”, rekla je dr. Lofgren.

Linker
08. travanj 2024 03:55