Vrijedi poslušati

Najbolji savjeti za oporavak od face liftinga, što izbjegavati, a čega se strogo pridržavati

Treba biti pozitivan i strpljiv, a dobra je vijest da se postupan povratak normalnim aktivnostima savjetuje već četvrtog dana poslije operacije

Podizanje lica, odnosno face lifting ili ritidektomija, majka je svih anti-aging postupaka na licu i omogućuje postizanje zaista impresivne promjene. No, ta je operacija složena i zahtjevna i na nju se ne odlučuje olako, a osim umješnosti kirurga, za odlične konačne rezultate važno je i ponašanje pacijenta u razdoblju nakon zahvata. Stoga je ključno disciplinirano slijediti sve upute liječnika kako biste što lakše prošli kroz fazu oporavka.

Hladni oblozi da, vrući tuš ne

Najvažnije je tijekom oporavka hladiti lice i držati glavu podignutom, kaže facijalni plastični kirurg dr. Jeffrey Wise. I jedno i drugo pomaže smanjiti postoperativno oticanje i osjećaj neugode. Liječnik će vam, ovisno o vašoj situaciji, dati točne upute za primjenu hladnih obloga, a opći je savjet prvog tjedna nakon operacije držati glavu podignutu pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Istodobno, zaboravite na vrući tuš, koliko god bi vam mogao pomoći u opuštanju. Vrućina može pojačati oticanje. Još je savjeta vezano uz tekućine: ne pijte puno vode dva sata prije odlaska na spavanje. I time ćete pomoći ograničiti oticanje.

image

Izbjegavajte okretanje glave na neko vrijeme, baš kao i kupanje u vućoj vodi

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: O tome se govori: Što je face lifting ‘konjski rep‘ i kakav se izgled njime postiže

Počnite se vraćati rutini nakon nekoliko dana...

Nakon face liftinga potrebno je mirovati i odmarati se dva ili tri dana, strogo prateći upute kirurga, no kad to najosjetljivije razdoblje prođe, treba se postupno početi vraćati normalnim dnevnim aktivnostima, savjetuje facijalni plastični kirurg dr. Konstantin Vasyukevich. Prema njemu, takvim ćete postupanjem ubrzati ozdravljenje, jer ćete se osjećati bolje, korisnije i sposobnije.

...ali bez naprezanja

Nikakvo naprezanje nije dopušteno, pa facijalni plastični kirurg dr. Sam Most ističe da se barem dva tjedna ne saginjete te da ne podižete i ne nosite ništa teže od četiri kilograma. Pored toga, na najmanju moguću mjeru treba smanjiti okretanje vrata, što znači da barem dva tjedna nema ni vožnje automobila.

image

Njega kože je izrazito važna

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Zabranjeno pušenje, a i sunčanje

Jedan od najvažnijih savjeta je da odbacite cigarete u periodu prije i poslije face liftinga (a i inače, dodali bismo), zbog golemih zdravstvenih rizika koje pušenje izaziva. "Nikotin može usporiti cjelokupni proces ozdravljenja, isušiti kožu i tako ubrzati njezino starenje, a može izazvati i odumiranje tkiva", upozorava dr. Wise. Najbolje je stoga prestati pušiti, kako biste smanjili rizik od ugrožavanja rezultata operacije.

Dajte sve od sebe i kako biste se u postoperativnom razdoblju zaštitili od djelovanja sunčevih zraka. "Izlaganje suncu jedan je od vodećih uzroka nastanka linija i bora na koži, pojave pigmentacijskih promjena, ali i razvoja raka kože i drugih promjena, a taj je utjecaj još izraženiji na koži koja se oporavlja od operacije. Zato, ako ćete boraviti na suncu u periodu oporavka, obavezno nanosite zaštitu sa SPF-om 30 i višim i s mineralnim filtrima", savjetuje liječnik.

Njegujte kožu

Pojačana briga i njega kože presudna je tijekom oporavka, ali i za održavanje rezultata face liftinga. Potrebno je redovno čistiti linije rezova prema uputi liječnika, najbolje fiziološkom otopinom, a potom nanositi antibiotsku kremu, savjetuje dr. Most. U kasnijem održavanju kože i rezultata zahvata, pacijentima su na raspolaganju kemijski pilinzi svake dvije godine, dermalni fileri, botoks za opuštanje bora, laserski tretmani obnavljanja površine kože te ultrazvučni i radiofrekvencijski tretmani koji potiču proizvodnju kolagena i elastina, kaže dr. Wise.

Budite pozitivni i strpljivi

S dr. Googleom na dlanu teško je ne provjeravati svaku modricu ili oteklinu koja vam se pojavi, ali dr. Vasyukevich kaže da je najpametnije suzdržati se: "Provjeravanje i ‘dijagnosticiranje‘ mogućih komplikacija face liftinga na internetu može izazvati puno stresa i zabrinutosti. Zato, ako vas nešto muči - nazovite svog liječnika".

Uz to, treba razmišljati pozitivno, jer tako će proces ozdravljenja proći puno lakše. Potrebno je i dosta strpljenja; po dr. Mostu, otekline i modrice najgore su trećeg i četvrtog dana nakon operacije, poslije toga počinju se smanjivati, no može se očekivati da će sigurno potrajati dva do tri tjedna.

Linker
08. travanj 2024 22:08