Podizanje lica

O tome se govori: što je face lifting „konjski rep” i kakav se izgled njime postiže

Podizanje kože lica pristupom konjskog repa idealno je za pacijente s blago i minimalno opuštenom kožom, ali i za one sa širokim licem

Novi je trend među estetskim postupcima face lifting konjski rep (ponytail facelift), zahvat kojim se oponaša izgled lica kakav se postiže kada kosu zaližete i povežete u visok i čvrst konjski rep. O konjskom repu sve se više govori, različiti stručnjaci različito ga tumače, no kažu da ovdje nije riječ o nekom novom konceptu niti o medicinskom terminu, nego jednostavno o marketinškom terminu.

Što je zapravo face lift konjski rep?

Ako ste ikada skupili kosu i zategnuli je u konjski rep, zapravo ste napravili prirodni blagi face lift. Kod ovog postupka, koji imitira takav učinak, koža lica zateže se što je više moguće okomito. Kirurški pristup može se u određenoj mjeri razlikovati, no kod Ponytail Facelift Technique, pristupa koji je zaštitio dr. Chia Chi Kao, plastični kirurg iz Los Angelesa, mali rezovi rade se iza ušiju, na području prekrivenom kosom, te se kroz njih izvodi minimalno invazivno podizanje.

Tko je kandidat za konjski rep?

Ovaj oblik pomlađivanja lica idealan je za pacijente s minimalnom ili blago izraženom opuštenom kožom donjeg dijela lica i vrata, kao i onima koji trebaju više volumena ili podizanje na gornjem dijelu lica, obrazima, kapcima i području obrva. „Nije prikladan za starije pacijente niti za osobe sa značajno omlohavljenom kožom na čeljusti i vratu”, objasnio je plastični kirurg dr. George Sanders dodajući da bi takvi pacijenti više koristi imali od tradicionalnog face lifta.

Plastični kirurg dr. John Kang smatra da ovakav pristup odgovara pacijentima sa širokim licima, jer nakon njega neće izgledati kao da im u lice puše snažan vjetar. „Vrlo često klasično podizanje kože čeljusti i vrata može dati takav izgled, jer se koža povlači ukoso i unatrag, a ne izravno okomito. Sjednite ispred zrcala i rukama povucite kožu unatrag (klasični pristup) i prema gore (konjski rep) kako biste vidjeli koji vam se rezultat više sviđa”, savjetuje.

Kako se razlikuje od klasičnog podizanja lica?

Kod face liftinga konjski rep, najviše poboljšanja vidi se na srednjem dijelu lica. Za razliku od tradicionalnog pristupa, kod konjskog repa nema toliko fleksibilnosti, kaže dr. Sanders, no smatra da je to odličan zahvat za mlađe pacijente s malim problemima.

Koje su dobrobiti zahvata?

Dobro izveden konjski rep daje osvježen i prirodan izgled. Vrijeme oporavka je kraće nego kod klasičnog face liftinga, nema vidljivih ožiljaka, a rezultati su dugotrajni.

Kakav je oporavak potreban?

Oporavak uglavnom traje oko tjedan dana, što je upola kraće nego kod klasičnog podizanja kože donje čeljusti i vrata. Dr. Sanders kaže da je vjerojatna pojava modrica i oticanja nakon operacije.

Koliko dugo traju rezultati?

Trajanje učinka ovog zahvata može se razlikovati od osobe do osobe, no kod podizanja srednjeg dijela lica pristupom konjskog repa radi se duboko podizanje, a ono uvijek omogućuje najdulju snagu zadržavanja, kaže dr. Kang. S obzirom na to da se ovaj pristup primjenjuje uglavnom kod pacijenata s minimalno ili blago opuštenom kožom, rezultati mogu trajati od pet do deset godina, kažu liječnici, ovisno o tome koliko je volumena izgubljeno te o elastičnosti i oštećenjima kože kod svakog pojedinog pacijenta.

Linker
11. travanj 2024 17:57