Može li na uputnicu?

Neki estetski zahvati mogu se napraviti preko HZZO-a, provjerili smo koji

Obvezno zdravstveno osiguranje plaća troškove u tri slučaja rekonstrukcije, no može pokriti i neke druge zahvate kojima se poboljšava izgled, ako su medicinski opravdani.

Estetske smetnje ne moraju biti samo pitanje ljepote, sviđanja i nesviđanja, nego i zdravlja, funkcionalnosti i razine kvalitete života, u fizičkom i psihičkom smislu. Pod određenim uvjetima, ako estetski nedostatak ugrožava zdravlje pacijenta, troškove zahvata kojima se otklanjaju ili ublažavaju takve smetnje može snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zahvate koji su isključivo estetski, bez medicinske potrebe, HZZO ne pokriva. Jer, kako su naveli iz Zavoda, “prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osiguranim osobama HZZO-a u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ne osigurava se plaćanje troškova zdravstvenih usluga za estetske zahvate, osim za rekonstrukciju kongenitalnih (urođenih) anomalija, rekonstrukciju dojke nakon mastektomije te korektivne rekonstrukcije nakon teških ozljeđivanja”. U slučaju urođenih anomalija i teških ozljeđivanja individualno se pristupa svakom pojedinom pacijentu, nema unaprijed određenih postupanja. HZZO pod određenim uvjetima može pokriti i kirurško liječenje patološke pretilosti.

Funkcionalne i psihičke smetnje

Uz navedene, moguće je na uputnicu obaviti još neke zahvate kojima se obavljaju estetske korekcije ako je estetski nedostatak udružen s funkcionalnim, odnosno s ugrožavanjem zdravlja. To mogu biti, primjerice, spušteni kapci, devijacije septuma i slično, ako tako procijeni liječnik specijalist koji liječi osiguranu osobu.

Jednaka mogućnost postoji i u pokrivanju troškova liječenja estetskih smetnji koje ne ometaju funkcionalnost, ali smetaju psihički, kao što su, primjerice, odstojeće uške. U HZZO-u objašnjavaju: “Moguća je situacija u kojoj određene estetske nepravilnosti toliko opterećuju ili ugrožavaju psihičko zdravlje osigurane osobe (što je također medicinska indikacija) da liječnik specijalist preporuči da se potrebna operacija obavi na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.”

image

Ako estetski nedostatak ugrožava zdravlje pacijenta, troškove zahvata može snositi HZZO; ilustracija

INNOCENTI/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Rekonstrukcija dojke

Pravo na zahvat rekonstrukcije dojke i postoperativno liječenje preko HZZO-a ima svaka osigurana žena oboljela od raka dojke kojoj je napravljena mastektomija. No, zbog medicinskih razloga, želje pacijentice da proces liječenja što prije završi, zbog straha od zahvata, nedovoljne informiranosti ili drugih razloga za rekonstrukciju se odlučuje manji broj operiranih žena.

Rekonstrukcija dojke može u velikoj mjeri podići zadovoljstvo izgledom, samopouzdanje i kvalitetu života. Može se primijeniti više metoda, ovisno o medicinskim indikacijama i preferencijama pacijentice: rekonstrukcija pomoću silikonskih implantata, pomoću implantata punjenih fiziološkom otopinom, presatkom vlastitog tkiva ili uz upotrebu ekspandera tkiva. Moguće su i kombinacije metoda.

Kada je to izvedivo, dojka se rekonstruira odmah po uklanjanju, u istom aktu, tako da pacijentica nakon operacije ima obje dojke, čime je smanjen negativni psihički efekt gubitka dojke. Osim takve, primarne rekonstrukcije, moguća je i naknadna, sekundarna, koja se obavlja kada liječenje to dopusti, odnosno kada se pacijentica odluči za zahvat.

image

Pravo na rekonstrukciju dojke ima svaka osigurana žena oboljela od raka dojke kojoj je napravljena mastektomija

PEXELS

Kirurško liječenje pretilosti

HZZO pokriva troškove kirurškog liječenja u slučajevima patološke pretilosti u kojima indeks tjelesne mase (ITM, okvirni pokazatelj debljine) prelazi 40, odnosno u kojima prelazi 35, uz uvjet da osigurana osoba boluje i od drugih pridruženih bolesti. Na normalnu tjelesnu težinu kod oba spola ukazuje ITM od 18,5 do 24,9.

Kirurško liječenje pretilosti, odnosno barijatrijska kirurgija, provodi se kod patološki pretilih osoba kod kojih drugi oblici liječenja (promjena životnih navika, lijekovi, nutricionistička kontrola) nisu dali rezultata. Debljina je prije svega težak zdravstveni problem uz koji se razvija niz teških stanja i bolesti kao što su dijabetes, povišeni tlak, hiperlipidemija, srčano-krvožilne bolesti itd.

Kirurški je moguće uzdužno ukloniti dio želuca (resekcija) te tako značajno smanjiti njegov volumen i onemogućiti unos većih količina hrane. Utječe se time i na hormone, jer se smanjenjem želuca smanjuje izlučivanje hormona gladi koji želudac proizvodi. Takav se zahvat naziva “sleeve” resekcija, budući da nakon njega ostatak želuca ima oblik rukava (engl. sleeve).

Moguće je napraviti i želučanu premosnicu (bypass). U tom se slučaju veći dio želuca premošćuje te se tanko crijevo spaja samo na njegov manji dio. Ovi se zahvati obavljaju laparoskopski pa je oporavak relativno jednostavan, no rezultati uvelike ovise o spremnosti pacijenta na veliku promjenu u životu.

image

Korekcija odstojećih uški najčešće se obavlja dok smo djeca, prije polaska u školu

PEXELS

Odstojeće uške

U narodu poznate kao klempave uši, na jednoj ili na obje strane, česta su estetska smetnja. Urođena je, uglavnom nasljedna i može zadavati velike psihičke patnje, pa se korekcija (otoplastika) vrlo često obavlja prije polaska djeteta u osnovnu školu. Šesta godina života preporučena je kao najranija za zahvat, budući da do te dobi uške dosežu oko 80 posto buduće pune veličine. Operacija se može izvesti i kasnije, u odrasloj dobi, no u ranijem je djetinjstvu najvjerojatnije postizanje optimalnog rezultata s obzirom na to da hrskavica s godinama gubi elastičnost. Otoplastika može trajati oko sat vremena, djeci se radi u općoj anesteziji, odraslima u lokalnoj. Njome se modelira ušna hrskavica te se uške približavaju glavi. Po potrebi se uklanja višak hrskavice i kože, a rez se smješta u nabor između uha i glave te je gotovo nevidljiv.

Blefaroplastika

Zahvat korekcije kapaka može se napraviti preko HZZO-a, ali samo ako je kapak spušten u tolikoj mjeri da stvara funkcionalni problem te utječe na vid i ograničava vidno polje. Kod blefaroplastike gornjih kapaka kirurg radi rez na koži te na tom mjestu uklanja suvišnu opuštenu kožu, po potrebi mišiće i masno tkivo. Rade se vrlo sitni šavovi, a rez se smješta u prirodne nabore, čime se smanjuje primjetnost ožiljka. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, može trajati od 30 do 45 minuta.

image

Iskrivljenje nosne pregrade, uz otežano disanje, može biti razlog za obavljanje operacije na teret HZZO-a

PEXELS

Devijacija septuma

Iskrivljenje nosne pregrade, uz otežano disanje, može biti razlog za obavljanje operacije na teret HZZO-a - ako liječnik otorinolaringolog procijeni da za to postoji medicinska indikacija. Za ovakav zahvat najbolje je pričekati završetak rasta kostiju i hrskavica, što je kod djevojaka u 14. ili 15., a kod mladića u 15. ili 16. godini. Iznimke su slučajevi kod kojih je disanje ozbiljno narušeno. Kod operacije kojom se korigira nosna pregrada uglavnom se koristi zatvoreni pristup, što znači da se kirurški rez radi s unutrašnje strane nosnica pa nema vidljivih ožiljaka.


Tema je dio sadržaja magazina GLORIA GLOW koji se može kupiti po cijeni od 35 kn na kioscima do 7. prosinca uz magazin Gloria i dar iznenađenja.

image
PRODUKCIJA GLORIA
Linker
05. ožujak 2024 13:25