Važno je znati

Od liposukcije do povećanja grudi: Najbolji položaji za spavanje poslije operacije

Pripremite jastuke različitih veličina i tvrdoće; poslije povećanja grudi trebat će vam dok ležite u krevetu i za povišeno uzglavlje i za podupiranje ruku.

Za vrijeme oporavljanja nakon estetske operacije vrlo je važno, uz ostale mjere, odabrati pravilan položaj za spavanje. Pozicija spavanja nakon različitih operacija utjecat će, naime, na vašu udobnost, vaše ukupno stanje i proces ozdravljenja. Liječnici predlažu najbolje položaje za spavanje nakon nekih čestih estetskih zahvata.

Povećanje grudi

Bez obzira na to koji ste tip povećanja grudi imali, najbolje će biti ako tijekom oporavka spavate na leđima. Glava pritom treba biti podignuta pomoću dva do tri jastuka, a dodatne jastuke stavite i ispod ruku, kako bi ih podržavali i spriječili istezanje tkiva. Spavanje u tom položaju neće stvarati nikakav pritisak na dojke, a neće biti ni puno pokreta. Prvih nekoliko dana nakon operacije pacijentica ima drenove, kako bi mogao izlaziti višak tekućine, a ovaj će položaj spavanja umanjiti i neugodu i bolove koji se zbog drenova mogu osjećati.

Prijenos masti u stražnjicu

Prijenos vlastite masti s jednog dijela tijela u stražnjicu opsežna je procedura koja zahtijeva dugotrajan oporavak, s obzirom na to da uključuje vađenje masti liposukcijom s donorske regije te njezino injektiranje u polutke stražnjice. Treba biti svjestan činjenice da će donorsko područje biti vrlo bolno, a istodobno se ne može sjediti niti ležati na leđima i stražnjici najmanje šest tjedana. Razlog je u tome što se zbog pritiska na stražnjicu prenesena mast uništava i gubi, pa će rezultat biti nezadovoljavajući. Zbog toga je najbolje spavati na boku ili na prednjoj strani sve dok se potpuno ne oporavite.

Čitajte i: U kojem je položaju spavanja koži lica najljepše

image

Položaj spavanja nakon ovakvih zahvata je vrlo važan

DEPOSITPHOTOS

Liposukcija

Najbolji položaj za spavanje poslije liposukcije ovisi o tome s kojeg vam je dijela tijela isisana masnoća. Treba reći da bolovi i osjećaj neugode mogu trajati tjednima poslije liposukcije i na to treba biti spreman. Kako biste pridonijeli procesu ozdravljenja svakako izbjegavajte ležati na operiranom području i bilo kako ga pritiskati.

Abdominoplastika

Abdominoplastika, odnosno podizanje trbuha, uključuje i liposukciju i uklanjanje suvišne kože, a to znači da će poslije zahvata koža na trbuhu biti jako zategnuta i vrlo osjetljiva. Liječnici savjetuju spavanje na leđima, ali ne u ispruženom položaju koji stvara napetost na području trbuha. Predlažu zauzeti oblik sličan obliku banane, tj. podignuti uzglavlje i poduprijeti noge jastucima, kako bi se izbjeglo zatezanje tkiva na trbuhu.

Operacija uški

Poslije korekcije odstojećih uški operacijom, odnosno otoplastikom, uške i okolno područje bit će bolni i natečeni, pa spavanje na boku neće biti moguće. Nužno je spavati na leđima, kako bi se izbjegao svaki pritisak na operirane uške.

Linker
05. ožujak 2024 20:48