Metode podizanja

Područje obrva: novi sjaj za gornji dio lica

Suptilnim podizanjem obrva različitim tehnikama postiže se otvoreniji i odmorniji izgled

Eksplozija Zooma, s pravom se može reći, odgovorna je za to što smo posljednjih godinu i pol kritički promatrali svoje lice na ekranu, s naglaskom na nos, no liječnici kažu da tijekom pandemije nijedno područje lica nije bilo pogođeno jače od regije obrva. Protekle je godine porasla potražnja za „svim kozmetičkim”, a ovo je područje na udaru ne samo zbog Zooma, nego i zbog činjenice da je u eri nošenja zaštitnih maski samo ono uvijek vidljivo, smatra okuloplastični kirurg dr. David Schlessinger. S njim se slaže i facijalni plastični kirurg dr. Min Ahn čija je ordinacija u blizini Bostona: „Tijekom pandemije izveli smo više temporalnih podizanja obrva i više gornjih i donjih blefaroplastika nego ikad prije. Zanimljivo je i da su neki pacijenti izjavili da ne žele tretirati bore mrštilice ili čelo neurotoksinima, jer su željeli zadržati izražajnost lica dok nose masku.”

Bez obzira na to, neurotoksini su i dalje kod eksperata u SAD-u prva opcija za tretiranje područja obrva, ali i lica u cjelini. Podaci Američkog društva za estetsku plastičnu kirurgiju (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) navode ih kao nekirurški tretman broj jedan u 2020. godini s više od 2,6 milijuna izvedenih tretmana.

Nekirurške mogućnosti

Nekada i pacijenti problem vide većim nego što uistinu jest. „Kombinacija nekoliko bora na čelu i lošeg svjetla na Zoomu daje osobi umoran i stariji izgled, a obrve djeluju kao da su se spustile. Mislim da neurotoksini mogu pružiti odlične rezultate za rješavanje spuštanja obrva i za minimalno podizanje bočnih krajeva obrva”, smatra plastični kirurg dr. Mark Jewell koji je u svojoj praksi u gradu Eugeneu također zamijetio pojačan interes za revitalizaciju područja čela i obrva tijekom proteklih dvanaest mjeseci.

Mlađim osobama obrve se mogu podići injekcijama neurotoksina, što će im dati otvoreniji i odmorniji izgled. Postupak traje nekoliko minuta, rezultati se vide nakon nekoliko dana - s najvećim učinkom poslije dva tjedna - te traju od tri do šest mjeseci, kaže dr. Schlessinger i dodaje: „Za pacijente koji trebaju više od botoksa, a nisu još spremni za operaciju, rješenje mogu biti, primjerice, ultrazvučno zatezanje kože kod kojeg tretman traje 20-ak minuta, a ultrazvuk stvara novi kolagen ili tretmani pomoću radiofrekvencijske tehnologije kojima se također stvara novi kolagen. Kod pacijenata s 'ispražnjenim' obrvama mogu se staviti fileri u područje ispod obrva kako bismo ih dodatno podigli.”

Podizanje vanjskog ruba obrva

Botoks u tretiranju regije obrva preferira i dr. Ahn te kaže kako se njime utječe na mišiće koji stvaraju tzv. vranine noge i koji povlače obrve prema dolje, a time se omogućuje mišićima koji podižu obrve da rade bolje. „Obrve možemo tretirati i kirurški, minimalno invazivnim temporalnim (vanjskim) podizanjem. Ne radim potpuno podizanje obrva, jer se tako podiže cijela obrva i osoba može dobiti začuđen izgled, ako rezultat postupka nije prirodan. Proučavate li starenje obrva, vidjet ćete da se s godinama spušta njihov vanjski rub i to je ono što daje umoran, obješen izgled. Prema tome, trebalo bi podići samo vanjske krajeve obrva kako bi se dobio prirodan izgled, a to se postiže temporalnim podizanjem obrva”, tumači kirurg. Kod tog se zahvata kroz kratak rez skriven u kosi na sljepoočnici podiže samo vanjski rub obrve, čime se postižu, kako kaže dr. Ahn, „lijep i ženstven luk obrva te mekani obod tik ispod obrva, što djeluje prirodno i osvježeno”.

Sezona renoviranja

Kod osoba kojima je potrebno znatnije podizanje može se izvesti podizanje obrva, što se može učiniti pod lokalnom anestezijom ili uz sedaciju. „Kroz mali rez, koristeći endoskopsku tehniku, obrva se može učinkovito podići. Zacjeljivanje traje tjedan dana ili nešto dulje, a rezultati su vidljivi, tako reći, odmah. Podizanje obrva obično se izvodi u kombinaciji s blefaroplastikom gornjih i donjih kapaka kako bi se kompletno pomladio gornji dio lica”, kaže dr. Schlessinger.

Facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Dilip Madnani zamijetio je porast potražnje za svim zahvatima na licu, možda ne toliko za podizanjem obrva, koliko za zahvatima na vjeđama, a mnogi su iskoristili vrijeme rada od kuće i za face lifting i potreban oporavak. „Bila je ovo 'sezona renoviranja', a lica su svakako dio toga. Uobičajeno radim zatezanje obrva kad radim face lifting ili u kombinaciji sa zahvatima na gornjim kapcima”, rekao je.

Tko je kandidat za temporalno podizanje

Liječnici se slažu da nema jedinstvenog rješenja za sve pacijente i upravo je gornji dio lica regija koju treba pažljivo proučiti prije izbora postupka. Dr. Ahn ima svoju metodu procjenjivanja je li pacijent kandidat za podizanje obrva: „Pacijenta zamolim da zatvori oči i opusti čelo. Ako su dlačice vanjskog kraja obrva iznad ruba očne duplje, znači da su još u dobrom položaju i nema potrebe za podizanjem. Ako vanjske dlačice prelaze taj rub, znači da su obrve nisko i da bi ih trebalo podići pomoću temporalnog podizanja.”

Linker
14. travanj 2024 19:29