Kirurški anti-aging

Rinoplastika je metoda uljepšavanja, a ne pomlađivanja, ali s lica „skida” tri godine

Nos obično nije u fokusu tretmana anti-aginga, no kao i sve ostalo na tijelu, također stari

Face lifting, fileri, botoks..., mnogo je invazivnih i manje invazivnih metoda osmišljeno kako bi se uklonili ili umanjili neizbježni znaci starenja na licu. No, takav učinak, pokazalo je istraživanje, može dati i estetska procedura koju se uobičajeno doživljava kao metodu korigiranja i uljepšavanja, a ne pomlađivanja. Rinoplastika, ili kozmetička operacija nosa, može ženama „skinuti” tri godine, pa i više, prema studiji koju su proveli znanstvenici s UCLA (University of California Los Angeles) koristeći oblik umjetne inteligencije poznat kao strojno učenje.

Prije i poslije

Tom su tehnologijom proučavali standardizirane fotografije „prije” i „poslije” stotinu pacijentica u dobi od 16 do 72 godine (srednja dob bila je 32 godine) koje su se podvrgnule rinoplastici iz kozmetičkih razloga. Fotografije „poslije” snimljene su dvanaest ili više tjedana nakon operacije. Prosječno ih je umjetna inteligencija procijenila tri godine mlađima nego one prije zahvata.

Rinoplastika se široko primjenjuje kao metoda uljepšavanja te nije toliko poznata zbog učinka anti-aginga, rekao je dr. Robert Dorfman, glavni autor studije, koja je objavljena u publikaciji Aesthetic Surgery Journal, liječnik na Odjelu plastične i rekonstruktivne kirurgije Medicinske škole David Geffen, UCLA. Ona uključuje promjene na kosti i hrskavici kroz male rezove unutar nosa i, ako je potrebno, oko nosnica te se provodi u općoj anesteziji. Smisao je prilagoditi nos kako bi najbolje pristajao licu osobe.

Znanost se vrlo malo ili nimalo bavila pomlađujućim učinkom rinoplastike. Tehnologija primijenjena u ovoj studiji omogućila je objektivnu procjenu dobi i pokazala da prepoznaje obrasce i značajke starenja izvan onoga što ljudsko oko može percipirati, rekao je Dorfman.

Čak sedam godina manje

Ono što je umjetna inteligencija uočila prilično je dramatično, posebno kod žena starijih od 40 godina. Nekima od njih snizila je procijenjenu dob nakon rinoplastike i za sedam godina. Primjerice, ženu staru 42 godine umjetna inteligencija je prije operacije procijenila na 38 godina, a tri mjeseca nakon rinoplastike „oduzela” joj je još sedam godina te joj je dob procijenila na 31 godinu. No, skupina starija od 40 godina u ovom je istraživanju bila malobrojna (25 žena), pa su potrebna daljnja istraživanja.

Nos obično nije u fokusu tretmana anti-aginga, no kao i sve ostalo na tijelu, također stari. S vremenom gubi potporu te može postati istaknutiji na licu ili mu se vrh može spustiti, a kako gubimo masnoću iz obraza, s njom i volumen, tako nos sve više upada u oči, rekli su autori studije prema čijim se rezultatima dotjerivanjem nosa može postići mlađi izgled cijelog lica.

Linker
25. travanj 2024 00:59