Tummy tuck

Šest pitanja koja morate postaviti prije estetske operacije podizanja trbuha

Nema nepotrebnih pitanja kada razmišljate o tako složenom i zahtjevnom kirurškom zahvatu kao što je abdominoplastika.

Abdominoplastika, odnosno operacija kojom se zateže i podiže trbuh ili na engleskom od milja "tummy tuck", kompleksna je kirurška procedura kojom se uklanjaju prekomjerna koža i masnoće u području abdomena, a istodobno se može popraviti odvajanje mišića. Pripadnici oba spola dobri su kandidati za nju, no najčešće su pacijentice ipak žene koje su rodile.

Ozbiljna operacija

Najuobičajeniji kirurški postupak na području abdomena upravo je abdominoplastika s obnavljanjem dijastaze (razmaka između trbušnih mišića) kod žena nakon poroda, ali i kod pacijenata koji su značajno izgubili na težini, tvrdi plastični kirurg dr. David Shafer. Napominje da su viseće salo ili koža koji su ostali mjesecima i godinama nakon poroda ili mršavljenja posljedica odvajanja trbušnih mišića, a to se može popraviti jedino kirurškim putem.

Postoji cijeli niz varijacija ove kirurške procedure, kao i mogućih kombinacija, a samo postupak zatezanja trbuha može trajati oko četiri sata, procjenjuje plastični kirurg dr. David Sieber. U pitanju je, dakle, ozbiljna operacija kod koje se ništa ne smije prepustiti slučaju. Zato prije odluke trebate postaviti nekoliko zaista važnih pitanja, neka od njih kirurgu, a neka sebi.

Čitajte i: Što trebate znati ako ste pušač i spremate se na estetsku operaciju

Zapitajte se: Znam li uopće što je abdominoplastika?

Mnoge pacijentice brkaju "tummy tuck" i "mommy makeover", što je termin za niz zahvata kojima se oblikuje tijelo nakon poroda, kaže plastični kirurg dr. Charles Galanis i dodaje: "Abdominoplastika može biti uključena u 'mommy makeover', no to je samostalan postupak koji se izvodi kroz rez koji se proteže od kuka do kuka, ispod linije gaćica. Često se udružuje s nekim drugim postupcima, poput liposukcije". Kod dodatnih postupaka uvijek se razmatra kakvu korist imaju za pacijenta, jer što je operacija dulja, to je veći rizik za razvoj komplikacija. Nije praktično dogovarati veći broj operacija, kaže dr. Sieber, no svakako je pametnije razdvojiti zahvate nego biti predugo pod anestezijom.


Pitajte kirurga: Kakav će ožiljak ostati?

Rez ide od kuka do kuka, već to puno govori, a ožiljak se razlikuje od pacijenta do pacijenta, ovisno o kirurškoj tehnici, genetici i tipu kože osobe, ali i o izlaganju suncu. Dr. Galanis napominje: "Pacijentima kažem da se pomire s činjenicom da će imati ožiljak. Ali to ne znači da se ožiljak ne može ublažiti: zahvaljujući tehnološkom napretku imamo veći broj terapija za smanjenje ožiljaka, kao što su mikroiglice, tretmani injekcijama, gelovi i kreme, laser te ponovno izrezivanje i zatvaranje".

Svakome rana zarasta drugačije, no sigurno je da će ožiljak u početku biti kvrgav i naboran od šavova, a za njegovo je sazrijevanje potrebna i cijela godina. Ne treba očekivati da će oporavak proći nakon dva mjeseca mučenja, na ovaj ili onaj način trajat će cijeli život, kažu liječnici.

image

Postoje pitanja koja trebate postaviti liječniku, ali i ona koja morate iskreno odgovoriti sebi

DEPOSITPHOTOS

Zapitajte se: Koliko vremena i podrške imam za oporavljanje?

Nužno je uzeti si dovoljno vremena, jer poslije ozbiljne operacije kao što je abdominoplastika, slijedi dugačak i zahtjevan oporavak s puno teških trenutaka, ne krije dr. Sieber. Oporavljanje varira od osobe do osobe, ovisno o dobi, zdravstvenom stanju i brojnim drugim faktorima, ali vjerojatno će svi pacijenti tijekom prva dva tjedna trebati lijekove kako bi mogli podnositi bolove. Dr. Galanis kaže da se pacijenti uglavnom mogu vratiti većini uobičajenih dnevnih aktivnosti dva tjedna poslije operacije, ali s teretanom će morati pričekati barem dva mjeseca.


Pitajte kirurga: Imala sam carski rez, mogu li na tummy tuck?

Da. Upravo zbog carskog reza mnoge pacijentice i idu na abdominoplastiku, kaže dr. Shafer. "Ožiljak nakon carskog reza prianja uz donji sloj tkiva, a kako se kod carskog reza ne izrezuje suvišna koža, taj se višak često prelijeva preko ožiljka. Tijekom zatezanja trbuha uklanja se ožiljak od carskog reza, a novi se ožiljak smješta preko njega ili ispod te razine", tumači liječnik.

Čitajte i: Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

Zapitajte se: Hoću li imati još djece?

Nova trudnoća poništit će ono što se postiglo operacijom, jer se trbuh ponovo širi i tijelo se mijenja. Treba znati i da je nakon ponovne trudnoće moguće napraviti kirurški "make over" tijela, kaže dr. Sieber.


Pitajte kirurga: Kakva su iskustva pacijentica?

"Pacijenti mi kažu da im je ovaj postupak dao golemu dozu samopouzdanja i podigao kvalitetu života, entuzijastični su i veseli što mogu nositi odjeću na kakvu prije operacije nisu ni pomišljali", navodi dr. Galanis. Takva je transformacija, dodaje, puno više od promjene tjelesnog oblika.

Linker
16. travanj 2024 18:18