CHRIS GHINDA/UNSPLASH
Pravilna njega

Hidratacija prema tipu kože: Ovaj sastojak u kremama uopće nam ne treba

Nije ih lako izbjeći, no potrudite se, posebno ako imate osjetljivu kožu, jer umjetni mirisi mogu na njoj izazvati nered.

Nije ih lako izbjeći, no potrudite se, posebno ako imate osjetljivu kožu, jer umjetni mirisi mogu na njoj izazvati nered.

Za pravilnu hidrataciju osnovno je upotrebljavati proizvod namijenjen našem tipu kože, a jednako je važno i dobro proučiti njegov sastav, jer različiti sastojci mogu nadražiti kožu. Kao glavni krivac za iritaciju i začepljenje pora navode se sintetski mirisi koji su čest sastojak brojnih proizvoda – hidratantnih krema, mlijeka za čišćenje, tonika, ruževa, pudera... koji zapravo i ne trebaju biti namirisani.

image

Krema za hidrataciju ne treba sadržavati parfeme

ALEXANDRA TRAN/UNSPLASH

Loše djelovanje

Kemikalije u takvim umjetnim mirisima uglavnom nisu navedene na deklaracijama, a problematično je to što mogu ometati hormonske aktivnosti i uzrokovati upalu i iritacije, poput peckanja, svrbeža ili perutanja te pojačati oksidativnu štetu, a sve to vodi ubrzanom starenju kože. Povezuju se i s povećanim rizikom za ozbiljna stanja, poput astme i raka, piše She Finds. Što se tiče direktnog utjecaja, takvi sastojci mogu i blokirati sićušne otvore u koži koji su povezani s lojnim žlijezdama te tako potaknuti rast bakterija koje uzrokuju prištiće. Zbog toga je važno odabrati hidratantni proizvod na kojem je navedeno da je nekomedogen, a to znači da ne začepljuje pore, posebno ako vam je koža masnija i sklona aknama.

Najbolja hidratacija po tipu kože

Osim toga, osobe s masnom kožom i kožom koja je sklona aknama trebale bi za hidrataciju birati gelove na bazi vode i bez ulja, a ne kreme. Kreme su pak najbolji izbor za suhu kožu, jer će zbog gustoće dulje ostati na njoj i dulje djelovati i sprečavati isušivanje.

image

Prije upotrebe novog proizvoda dobro proučite deklaraciju, a poželjno je i napraviti test na koži

THE TONIK/UNSPLASH

Normalan ili mješoviti tip kože ima veći izbor, no ako ipak pomalo naginje suhoći bolji su odabir gušći, kremasti proizvodi, a ako naginje masnijoj koži bolje će rješenje biti gelovi ili lagane kreme na vodenoj bazi. Za osobe s osjetljivom kožom posebno je važno odabrati proizvode za njegu bez mirisa, parabena i ostalih iritansa. Za svaki slučaj, dobro je novi proizvod prije nanošenja na lice testirati na koži unutrašnje strane podlaktice. Ako nakon 24 do 48 sati nema reakcija, proizvod se može staviti i na lice.

Linker
18. svibanj 2024 22:53