SAM LION/PEXELS
Idealni parovi

Kako hijaluronska kiselina djeluje s drugim sastojcima za njegu kože

Ovaj snažan hidratantni sastojak ne čini dobitni spoj samo s jednom tvari za njegu kože, odlično se nadopunjuje s cijelim njihovim nizom, pa vjerojatno i s nekima koje već koristite.

Ovaj snažan hidratantni sastojak ne čini dobitni spoj samo s jednom tvari za njegu kože, odlično se nadopunjuje s cijelim njihovim nizom, pa vjerojatno i s nekima koje već koristite.

Hijaluronska kiselina bez sumnje je među najčešće korištenim sastojcima u njezi kože. Prirodno prisutna u našem tijelu, snažno hidratizira i moćan je humektant, što se vidi po tome što njene molekule mogu na sebe vezati i tisuću puta više vode od vlastite težine. Općenito je sigurna za sve tipove kože i može pomoći u hidriranju i obnavljanju kože kojoj nedostaje vlažnosti. Njena se univerzalnost ogleda i po dobrom slaganju s brojnim popularnim i korisnim sastojcima za kožu, a mi smo bacili oko na devet takvih kombinacija.

Retinol

Najzastupljeniji je član obitelji retinoida, derivata vitamina A, čiji se moćan učinak ponajprije izražava u stimuliranju proizvodnje kolagena i poticanju izmjene stanica kože. Djeluje zahvaljujući tome što se u tkivu pretvara u retinaldehid, a potom u retinoičnu kiselinu, koja je jedini retinoid koji može stimulirati kolagen. Serumi retinola, upravo zato što potiču kolagen, sprečavaju pojavu bora i popunjavaju one postojeće, izazivaju eksfolijaciju odumrlih stanica kože pa ten postaje svjetliji i glađi, pomažu izbjeljivanju hiperpigmentacija.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Međusobno se uravnotežuju, pa bi se moglo reći da su idealan par. Hijaluronska kiselina svojim snažnim hidratantnim djelovanjem ublažava iritacije koje na koži može izazvati retinol, čime omogućuje iskorištavanje njegovih najboljih odlika.

Niacinamid

Oblik je vitamina B3, nužan za zdravo funkcioniranje stanica kože. Niacinamid pomaže u čišćenju kože od akni, smanjivanju pora, izbjeljivanju mrlja, čak i u ublažavanju finih linija i bora. Blag je i kompatibilan s brojnim sastojcima za njegu kože, pa ga je lako uvesti u redovnu njegu, bez straha od neželjenih pojava.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Odlično idu skupa jer su oba sastojka na bazi vode i poboljšavaju ukupne rezultate hidratacije. Smanjuju znakove starenja i oživljavaju kožu.

image

Hijaluronska kiselina u paru s niacinamidom snažno pojačava hidrataciju

KAROLINA GRABOWSKA/PEXELS

Vitamin C

Važan je esencijalni nutrijent i snažan antioksidans koji štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala, pa i onog izazvanog UV zrakama te potiče obnavljanje stanica kože. Vitamin C stimulira razvoj novog kolagena, djeluje protuupalno, potiskuje nastanak melanina, pigmenta u koži. Kliničke studije pokazuju da pomaže kod finih linija i bora, ublažava promjene boje kože, poboljšava joj teksturu i tonus, hidriranost, elastičnost i čvrstoću.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Zajednički vitamin C i hijaluronska kiselina obično mogu dati rezultate slične rezultatima niskih doza retinola. To znači da posvjetljuju i hidratiziraju kožu, vidljivo ublažavaju bore i poboljšavaju teksturu i izgled kože.

image

Dobra hidriranost preduvjet je zdravlja kože

ELINA FAIRYTALE/PEXELS

Salicilna kiselina

Prirodni je biljni sastojak i kao beta hidroksilna (BHA) kiselina topiva u ulju, što znači da može lako prodrijeti kroz lipidne slojeve kože i dospjeti dublje od proizvoda topivih u vodi (AHA kiseline). Kada se koristi topikalno potiče piling i djeluje antibakterijski. Salicilna kiselina je čest sastojak proizvoda za pranje i čišćenje kože s aknama te onih za tretiranje mrlja. Pomaže ukloniti višak masnoće s kože, smanjiti pore te očistiti kožu od bijelih i crnih mitesera.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Hijaluronska kiselina nadopunjuje djelovanje salicilne kiseline. Nakon njene upotrebe, naime, koža može biti suha, a u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom dobiva više vlage i zadržava je.

Glikolna kiselina

Spada među alfa hidroksilne (AHA) biljne kiseline, što znači da je topiva u vodi. Njezine su molekule vrlo, vrlo sitne i koža ih lako upija, pa je učinkovit kemijski piling i potiče brže izmjenjivanje stanica kože. Zahvaljujući tome, glikolna se kiselina koristi za zaglađivanje finih linija, poboljšanje teksture kože i poticanje proizvodnje kolagena, a uz to djeluje protuupalno i čisti pore te pomaže u ublažavanju ožiljaka od akni i oštećenja na koži izazvanih UV zrakama.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Glikolna kiselina je u prvom redu eksfolijant, dok hijaluronska kiselina hidrira, a to znači da su dobar par. Snažno hidratantno djelovanje hijalurionske kiseline spriječit će ili ublažiti iritacije koje glikolna kiselina može izazvati. Zajedničkim djelovanjem to dvoje može posvijetliti ten.

image

Hijaluronska kiselina savršeno se nadopunjuje s nizom ostalih sastojaka za njegu kože

ALESIA KOZIK/PEXELS

Mliječna kiselina

Laktična ili mliječna kiselina vrsta je AHA kiseline koja se dobiva, naravno, iz mlijeka. Kemijski je eksfolijant te uklanja mrtvu kožu i pojačava izmjenu stanica što dovodi do svjetlijeg i glađeg tena. Hidrira i poboljšava izgled kože. Blaži je oblik AHA kiseline, što je čini pogodnom i za osobe s osjetljivom kožom.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Potiče uklanjanje nakupljenih mrtvih stanica kože, što može dovesti do perutanja kože, pa i do pojave akni. No, kad joj se doda hranjiva i hidratantna hijaluronska kiselina, zajednički pridonose postizanju mekane i glatke kože i čistog tena.

Ceramidi

Ceramidi su masne kiseline prirodno prisutne na koži gdje čine oko 50 posto kožne barijere te su iznimno važne za održavanje njezine strukture i funkcionalnosti. Najlakše ih je zamisliti kao ljepilo koje drži stanice kože zajedno i štiti nas od vremenskih nepogoda i gubitka vode. Niske razine ceramida mogu pridonijeti pojavi akni, ekcema, rozaceje, a budući da starenje i utjecaji iz okoliša smanjuju učinkovitost prirodnih ceramida, potrebno ih je nadoknađivati kako bismo obnovili barijeru i pomogli koži da postane čvršća, punija i glađa.

Kako se slažu s hijaluronskom kiselinom: Hijaluronska kiselina privlačenjem velikih količina vode održava kožu hidriranom i sprečava gubitak vode, time održava vlažnost kožne barijere i sprečava propadanje kolagena i elastina. Potiče i protuupalni odgovor te pomaže koži da se pravilno oporavi. Ceramidi koriste druge mehanizme djelovanja kako bi smirili nadraženu i upaljenu kožu i ojačali njenu staničnu strukturu, što znači da ova dva sastojka u paru kvalitetno štite kožu i ublažavaju upalu u njoj.

image

S vremenom prirodna zaštita kože slabi pa je valja ojačati kombiniranom njegom

YAN KRUKOV/PEXELS

Glicerin

Izrazito je čest sastojak kozmetičkih proizvoda (po nekim izvorima treći, poslije vode i mirisa) koji također snažno privlači vodu iz okruženja na sebe. Zbog toga, kada se nanosi na kožu, glicerin hidrira njen vanjski sloj, poboljšava funkciju zaštitne barijere i štiti kožu od različitih iritansa.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Dobro funkcioniraju zajedno, posebno u suzbijanju suhoće i održanju vitalnosti kože. Glicerin hidratizira i hrani vanjski sloj kože, a hijaluronska kiselina pomaže u popunjavanju linija i bora te čine kožu mekšom i podatnijom.

Skvalan

Dobiva se od skvalena, uljne tvari prirodno prisutne u biljkama, životinjama i ljudima. Vlaži i štiti kožu, povećava njenu gipkost i elastičnost. Skvalan olakšava oporavak kožne barijere te može zaustaviti gubitak vode iz kože, a može pomoći i u smanjenju ožiljaka i blažih bora, hiperpigmentacija i oštećenja od sunca. Najviše odgovara masnoj koži i onoj s aknama.

Kako se slaže s hijaluronskom kiselinom: Kao prirodne supstance, ovi sastojci u hidratantnom duetu djeluju protiv znakova starenja i za održavanje optimalnog stanja kožne barijere. Bogato hidriraju kožu i „zaključavaju” vlagu u njoj.

Linker
26. travanj 2024 08:24