Od rajčice do češnjaka – otkrijte zašto su povrtni ekstrakti osvojili svijet kozmetike i parfema.
Legendarna pariška farmaceutkinja i kozmetologinja Ella Baché doista je bila ispred svojeg vremena kada je 1936. lansirala kremu s ekstraktom rajčice koja i danas slovi kao legendarni proizvod za blistav ten. U modernom dobu esencije povrća su sveopći hit u proizvodnji kozmetike, među ostalim i stoga što se koncept “superhrane” proširio s tanjura u domenu wellnessa.
Na prožimanje kozmetike zelenjem utjecalo je i ponovno otkrivanje vrtlarenja kao “antidepresiva” koji nas vraća prirodi. Baš kao što mnogi pronalaze spokoj i zadovoljstvo u uzgoju povrća, tako se i koža može osjećati blaženo zahvaljujući povrtnim esencijama što obiluju najraznovrsnijim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Među najistaknutijim zelenjem su kelj, špinat i brokula jer izvrsno revitaliziraju, umiruju i pročišćuju kožu. Na sličan način djeluju i povrtni njegujući klasici poput krastavca i mrkve. Maske i čistači za lice često se obogaćuju i enzimima dobivenim fermentacijom bundeve, koji na nježan način ubrzavaju uklanjanje odumrlih kožnih stanica i obnovu kože.
U revitalizirajućim proizvodima često se nalaze i ekstrakti artičoke, hrena, komorača... I kosa voli povrće, uključujući češnjak koji se dodaje u šampone jer odlično potiče cirkulaciju i osnažuje vlasište. Dakako, bez neugodnog mirisa koji je uklonjen pomoću visoke tehnologije. Štoviše, upravo zahvaljujući visokoj tehnologiji povrće nalazi svoje mjesto i u parfemima, bilo da su prožeti prirodnim esencijama ili molekulama što vjerno oponašaju svježe mirise iz vrta - među najomiljenijima su note rabarbare i lišća rajčice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....