Spriječite ga

Bore na vratu ne nastaju samo od starosti: Provjerite imate li i vi ‘tech neck‘

Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilno držanje kod korištenja računala i mobitela. Ono opterećuje kralježnicu i vratne mišiće, a u velikoj mjeri utječe i na izgled kože. Ipak, postoji nekoliko rješenja za ove probleme.

Moderno digitalno doba donijelo nam je mnoge pozitivne promjene u području komunikacija i poslovanja. Mobiteli, tableti i računala svake su godine sve napredniji, u velikoj mjeri nam olakšavaju život i teško se bez njih možemo baviti bilo kojom djelatnošću.

Ipak, svakodnevno korištenje tehnologije ima svoju i ne tako dobru stranu. Hrvati u prosjeku provedu 10 sati dnevno ispred računala i tableta ili pak surfajući preko mobitela, zbog čega nerijetko pate njihov vrat i leđa.

Takozvani tech neck ili tehnološki vrat, postao je globalni zdravstveni problem, a javlja se zbog specifičnog položaja glave tijekom gledanja u računalo ili mobitel. Naime, velik dio dana provodimo s glavom nagnutom prema naprijed, što je za naše tijelo neprirodan položaj. Vratni ligamenti i mišići u tom se slušaju previše naprežu i oni tada moraju nositi težinu od 25 do 30 kg. To si možete predočiti kao da vratu stalno nosite vreću krumpira.

Napetost i peckanje u vratu, ramenima i gornjem dijelu leđa prvi su simptomi ove pojave, a nakon dužeg vremena javlja se velika bol, trnci, slabost u mišićima ruku i deformacija kralježnice. Bolovi zbog tech necka vrlo su neugodni i mogu biti konstantni. Sve to dovodi do još posljedica - postajemo nervozni, opada nam koncentracija i smanjuje nam se kvaliteta života.

Kako olakšati bolove i riješiti se tech necka?

Prvo i najočitije rješenje za prevenciju tech necka, ili olakšavanje bolova ako ste ga već iskusili, jest da smanjite korištenje računala, tableta i mobitela. Naravno, to vjerojatno nije moguće dok radite, no vaše slobodno vrijeme možete iskoristiti na puno zdraviji i bolji način. Šetajte, bavite se sportom, volontirajte, družite se s voljenim osobama, a ne ekranom!

Dok ste na poslu, potrudite se da vam je ekran računala u visini očiju kako bi vam pogled išao ravno, a ne prema dolje. To će vratiti kralježnicu u normalan položaj te maknuti opterećenje s vratnim kralježaka. Ako radite na laptopu, trebali biste imati dodatnu tipkovnicu ili da računalo priključite na dodatan ekran.

image

Tech neck nastaje zbog neprirodnog položaja glave tijekom rada na računalu, tabletu ili mobitelu.

PEXELS

Osim toga, pauze bi trebale biti češće, makar trajale samo minutu-dvije. Svakih pola sata bilo bi dobro da ustanete i prošećete, a za olakšavanje bolova pomoći će vam i lagane vježbe istezanja vrata.

Prva vježba

Glavu nagnite na desnu stranu tako da vam uho gleda prema desnom ramenu. Desnu ruku položite na lijevo uho, a glavu lagano pritišćite prema dlanu dok ne osjetite istezanje. Položaj zadržite oko pet sekundi pa ponovite na drugoj strani. Vježbu ponovite tri puta.

Druga vježba

Glavu okrenite prema dolje, ukrstite dlanove i stavite ih na potiljak. Ne pritišćite glavu rukama, već zadržite položaj, bez da se pogrbite u prsnoj kralježnici. Zadržite položaj pet sekundi i ponovite vježbu tri do pet puta.

Treća vježba

Stanite uspravno. Glavu polako okrećite s jedne na drugu stranu. Na svakoj strani zadržite položaj oko sekundu do dvije. Vježbu ponovite u tri serije po pet puta.

Mislite i na kožu!

Tehnološka ovisnost, međutim, ima još jednu posljedicu. Zbog neprestanog gledanja u ekran trpi naša koža lica i vrata. Licu mnogi od nas pridaju vrlo mnogo pažnje i njeguju ga na različite načine, no vrat nerijetko ostane zanemaren. Uz nadlanice i područje oko očiju, vrat je dio tijela na kojemu se najprije vide znakovi starenja, poput opuštene kože, manjka elastičnosti, izraženih bora i nabora.

Kako bismo popravili što se popraviti može i spriječili daljnje posljedice tech necka, važno je u rutinu njege kože uvesti redovitu masažu lica i vrata. Njome se poboljšava cirkulacija tog područja, potiče se stvaranje kolagena i elastina, što dovodi do smanjenje vidljivosti bora i ljepšeg izgleda kože.

image

Global lift V-Shape tretman.

PROMO

Ipak, masaža u mnogim slučajevima nije dovoljna, već se moramo osloniti na kvalitetne kozmetičke proizvode specijalizirane za probleme modernog doba. Jedan takav dolazi nam iz Skeyndora kao Global lift V-Shape komplet za lifting vrata, dekoltea i podbratka. Riječ je o tri proizvoda koje možete koristiti u udobnosti vlastitog doma, bez potrebe za odlaženjem u kozmetički salon.

Komplet čine serum, krema i maska za konturiranje te se koriste zajedno, 15 dana zaredom, u jutarnjim i večernjim satima. Ako ste na vratu već primijetili neke neželjene promjene, važno je što prije započeti s tretmanom. Moćna kombinacija ova tri proizvoda djeluje na sljedeće načine:

  • podiže kožu
  • ima trenutni učinak zatezanja
  • smanjuje volumen podbratka
  • definira oval lica
  • minimalizira pojavu bora i nabora
image

Global lift V-Shape Antigravity serum.

PROMO

Kako koristiti Global lift V-Shape proizvode?

Svoj novi beauty ritual prvo započnite nanošenjem Antigravity seruma (30 ml). On sadrži ProGEN-in tehnologiju, zatezajuće aktivne sasatojke, hidrolizirane proteine soje, arapsku gumu, ekstrakt curry drveta, aminokiseline i lizate probiotika. Kombinacija ovih sastojaka snažno učvršćuje kožu, smanjuje mlohavost, definira oblik lica i ublažava bore. Koristi se ujutro i navečer.

image

Global lift V-Shape Antigravity krema.

PROMO

Nakon što ste nanijeli serum, nanesite Antigravity kremu (30 ml) koja ublažava posljedice tehnološkog starenja na vratu, a možete je koristiti i na dekolteu. Osim toga, pomaže smanjiti vidljivost bora na tom području i dati dugoročni efekt zatezanja. Baš kao i serum, sadrži ProGEN-in tehnologiju i neke dodatne moćne sastojke – ekstrakte monaškog voća, Alaria alge, lupina, afričkog đumbira, derivat vitamina C. Kako bi rezultati bili što bolji, kremu i serum nanosite dva puta dnevno ujutro i navečer) tijekom 15 dana.

image

Uz Global lift V-Shape na dar dobivate roller za masažu.

PROMO

I na kraju, jednom tjedno potrebno je nanijeti hidrogelnu kompresijsku masku koja podiže kožu, stanjuje konture ovala lica i smanjuje podbradak. Maska se nanosi nakon seruma, a prije kreme.

Kako bi vam masaža lica bila još ugodnija, uz kupnju Global lift V-SHAPE lifting kompleta na dar dobivate ROLER ZA MASAŽU u predivnoj ljubičastoj boji!

Global lift V-Shape komplet možete kupiti na Skeyndor prodajnim mjestima ili ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Native Ad Studijom Hanza Medije i Farmexom.

Linker
24. travanj 2024 12:44