Kosa

Čak 26 koraka za zdravu kosu za koje možda niste čuli

Od izbora češlja pa do međuobroka – sve to, i mnogo više od toga, važno je želimo li imati njegovanu, lijepu, bujnu i sjajnu kosu

Zdrava, bujna i sjajna kosa vjerojatno je u vrhu popisa želja što se tiče ljepote. Kako bismo to postigli primjenjujemo različite postupke i trikove, od pranja rižinom vodom do sušenja kose na zraku. Vjerojatno je ostalo malo toga što nismo isprobali. Ipak, postoji još toga dobroga što možete pružiti svojim vlasima kako bi bile zdravije i ljepše.

Svakodnevna briga o kosi

1. Odbacite plastični češalj

Kosu uvijek treba četkati četkom s prirodnim vlaknima. Ako mokru kosu češljate plastičnim češljem ili četkom oni će oštećivati vlasi, uzrokujući moguće lomljenje kose. S druge strane, prirodna vlakna čine kosu glatkom i sjajnom. Na mokroj kosi koristite samo četke s prirodnim vlaknima, a to vrijedi i za kosu na koju ste nanijeli regenerator ili neki proizvod za oblikovanje – četka s prirodnim vlaknima omogućit će ravnomjernije i nježnije nanošenje preparata po cijeloj dužini vlasi.

2. Perite kosu nježnije

Većina nas vjerojatno snažno trlja kosu kada je peremo u žurbi, ali time nećemo ništa postići. Mokra kosa gubi elastičnost i lakše puca kad se s njom grubo postupa. Kod pranja kose, pogotovo ako je obojena ili oštećena, preporučuje se šampon (ili drugi proizvod koji koristite) umasirati u kosu blagim kružnim pokretima u smjeru strujanja vode. Time se izbjegava oštećenje kutikula i pojava „slamnate” kose.

3. Brinite se o vlasištu

Ne podcjenjujte zdravlje vlasišta: zdravo vlasište imat će zdrave folikule, a pore kože moći će disati te će koža proizvoditi kvalitetna prirodna ulja potrebna za održavanje dobrog stanja kože. Pranjem i ispiranjem kose i vlasišta uklanjaju se nečistoće, ali i ostaci mrtve kože te je koža nakon toga čista i pore mogu disati. Četkanjem kose (četkom s prirodnim vlaknima) potiče se protok krvi u vlasištu, poboljšava se opskrba folikula krvlju i potiče rast zdravih vlasi.

4. Ne vežite mokru kosu

Još jedna velika greška koju radimo kada smo u žurbi: vežemo kosu dok je mokra. To je stresno za kosu i vodi do lomljenja vlasi. Ako baš morate ukrotiti kosu, upotrijebite veliku kopču jer manje zateže, pa će i stres za vlasi biti manji.

5. Ne treba vam mlaznica sušila za kosu

Želite li dulju i zdravu kosu nemojte koristiti mlaznicu sušila. Mlaznica koncentrira topao zrak i može izazvati veća oštećenja, a to vam nikako nije potrebno. Uz to, neka udaljenost sušila i kose bude dvadesetak centimetara te prestanite sušiti kosu prije nego što bude potpuno suha.

6. Razmrsite kosu dok je perete

Mnogi od nas raspetljavaju kosu tek kad dođu do faze u kojoj upotrebljavaju regenerator, no za kosu bi bilo bolje kad bismo je razmrsili ranije. Uz upotrebu šampona koji omogućuje raspetljavanje spriječit će se nastanak čvorova tijekom pranja, a to će pomoći zdravlju kose.

7. Slijedite upute

Često mislimo da nećemo puno pogriješiti ako ostavimo masku na kosi dulje nego što je navedeno u uputama, možda čak mislimo da je i bolje ako je ostavimo još koju minutu. Ali, nije tako - produljeno vrijeme djelovanja može uzrokovati oštećenja na kosi. Ignoriranjem uputa možete dodatno isušiti kosu i ne iskoristiti prednosti proizvoda koji ste upotrijebili.

8. Snizite temperaturu vode

Vi možda volite vruć i zaparen tuš, ali vaša kosa ga ne voli. Kod pranja kose vrućom vodom kutikule se otvaraju, što uzrokuje brže ispiranje boje tijekom šamponiranja i regeneriranja kose. Pokušajte kosu oprati ugodno toplom vodom, a potom je, nakon nanošenja regeneratora, isperite mlakom, ako ne i hladnom vodom. Topla voda omogućuje šamponu i regeneratoru da bolje prodru u vlasi, dok hladna voda pomaže zatvaranju kutikula, time i zadržavanju vlage u vlasima te manjem ispiranju boje.

9. Masirajte vlasište

Masiranje vlasišta lako možete uključiti u dnevnu rutinu. Masirajte suho vlasište svaku večer nekoliko minuta, tako ćete pridonijeti kvaliteti kose. Masiranje potiče mikrocirkulaciju te olakšava isporuku hranjivih tvari u folikule. Pored toga, smanjuje stres koji podnosi vlasište, ali i vaš općeniti stres.

10. Redovito čistite četke

Koliko često čistite četke za kosu? Poželjno bi bilo temeljito ih očistiti svakih nekoliko mjeseci kako bismo se riješili nevidljivih ostataka proizvoda za oblikovanje kose i prašine nalijepljene na njih. Osim što nisu higijenske, te nakupine utječu i na smanjenje sjaja kose. Pomoću češlja uklonite dlačice koje su ostale na četki, pa potopite četke u vodu kako bi se ostaci otopili. U dvije šalice tople vode umiješajte dvije jušne žlice sode bikarbone, ulijte u bočicu s raspršivačem, pa time poprskajte vlakna četki. Ostavite da malo djeluje pa obrišite vlažnom krpicom.

image

Koliko često čistite četke za kosu?

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS

11. Raspustite kosu noću

Možda ćete vezanjem kose prije spavanja spriječiti zapetljavanje, ali učinit ćete drugačiju štetu. Dopustite folikulima da se opuste, nema potrebe da ih gumica zateže cijelu noć. Konstantno povlačenje može čak dovesti do gubitka kose na liniji kose ili na tjemenu, pa ako baš morate nekako zauzdati kosu kad idete na spavanje, pokušajte s opuštenom punđom kod koje ćete za vezanje upotrijebiti svilene ili druge mekane vezice kako biste izbjegli lomljenje vlasi.

12. Kupite filtar za glavu tuša

Da, i to može stvoriti razliku, jer će filtar zadržavati minerale iz vode koji oštećuju kosu, posebno ako je u vašem gradu voda tvrda. Voda će pomoću filtriranja biti mekša, što će se vidjeti po većoj životnosti vaše kose, a mekša voda bit će dobra i za kožu cijelog tijela.

Njega kose

13. Promijenite masku za kosu

Neki stručnjaci za kosu umjesto tjedne upotrebe maske za kosu preporučuju njenu primjenu svaka dva tjedna, a u onom tjednu između savjetuju učiniti piling vlasišta. Zdrava kosa počinje zdravim vlasištem – obnavljajuća maska nahranit će i ojačati vlasi, a prirodni piling za vlasište uklonit će nečistoće i ostatke proizvoda za kosu, stimulirati folikule i tako pomoći rastu zdrave kose.

14. Dodajte maski ulje

Koji je najjednostavniji način za poboljšanje djelovanja maske za kosu? Dodajte joj svoje omiljeno ulje za kosu kako biste od tretmana imali više dobrobiti.

15. Pokušajte s različitim maskama

Kao što na koži lica koristimo različite maske za različite potrebe, tako možemo postupati i s kosom. Primjerice, pri korijenu kose možete nanijeti masku koja hidratizira, a pritom je lagana i ne otežava kosu, dok na krajeve možete nanijeti masku za intenzivnu njegu i povećanje volumena.

16. Cjelonoćni tretman

Vlaga u zraku pojačava namreškanost, naelektriziranost i kovrčanje kose, a mnogima se to nikako ne sviđa. Pomoć pružaju proizvodi za cjelonoćno tretiranje kose. Omogućuju hranjenje i zaglađivanje kose bez vašeg osobitog napora, jer nakon njih nije potrebno oprati kosu.

Zdravlje i kosa

17. Provjerite željezo

Nedostatak željeza u organizmu može dovesti do ispadanja kose. Među najboljim prehrambenim izvorima željeza su jetra, crvena leća, grah, crveno meso, sušene marelice, špinat. Manjak željeza češći je kod vegana i vegetarijanaca, pa je uputno provjeriti razinu željeza.

18. Kontrolirajte štitnjaču

Rad štitnjače može utjecati na rast i snagu kose, ne samo zbog toga važno je kontrolirati hormone štitne žlijezde. Ako imate simptome kao što su ispadanje i stanjivanje kose, a uz to umor, nakupljanje kilograma, suhu kožu, moždanu maglu itd., vrijedilo bi provjeriti s liječnikom kako vam štitnjača funkcionira.

19. Ne pretjerujte sa suplementima

Mnoge reklame za suplemente obećavaju dugu, jaku i sjajnu kosu, no s unosom suplemenata treba biti oprezan kako nam ne bi nanijeli više štete nego koristi. Štoviše, liječnici ne preporučuju unos suplemenata, ako nedostatak nekog sastojka nije dokazan. Za zdravlje kose najbolji je cjelovit pristup – izbjegavajte oštećenja toplinom i nepravilnim tretiranjem kose te se hranite raznovrsno, prehranom bogatom željezom, proteinima i drugim vrijednim sastojcima, kako biste izbjegli manjak nekih nutrijenata.

20. Jedite međuobroke

Jeste li znali da se energija iz hrane koja je nužna i za stvaranje stanica kose značajno smanjuje četiri sata nakon jela? Potrebno je stoga jesti međuobroke kako bi se razina energije održala na dovoljno visokom nivou, kaže trihologinja (specijalistica za kosu i vlasište) Anabel Kingsley. „Kosa nam je u psihološkom smislu nevjerojatno važna, no fiziološki, naše tijelo baš i ne mari za nju. Sve hranjive tvari koje dobijemo iz pojedene hrane prvo idu u esencijalne sustave, a kosa (kao neesencijalno tkivo) dobiva ono što ostane. Kako bismo pomogli osigurati adekvatne hranjive tvari za rast kose, trebali bismo pojesti barem 120 grama proteina za doručak i ručak, a u međuobrocima najbolji bi bili složeni ugljikohidrati, poput kvinoje ili krumpira”, kaže Anabel Kingsley.

image

Kad želimo pojesti nešto za zdravlje kose, kvinoja je poželjan međuobrok

DAVID KADLEC/DEPOSITPHOTOS

21. Smanjite stres

Znamo da se stres može loše odraziti na našoj koži, a isto tako može pogoditi i kosu. Emocionalni i fizički stres mogu dovesti do slabljenja, pa i do ispadanja kose, stoga je važno usvojiti neke tehnike opuštanja i smanjenja stresa. Pomoći si možete vježbama disanja, tjelovježbom, jogom, plivanjem, meditacijom..., bilo čime što vam pomaže da se opustite i riješite nagomilane napetosti.

Tretmani

22. Terapija matičnim stanicama

Terapija matičnim stanicama može pomoći kod suhe, beživotne i prorijeđene kose, kod povlačenja i ispadanja kose. To je jednokratni tretman kod kojeg se koriste matične stanice vašeg tijela kako bi se obnovilo vlasište, folikuli i ciklus rasta kose u svrhu zaustavljanja ispadanja kose, poticanja zgušnjavanja kose i rasta novih vlasi. „Matične stanice prikupljaju se s vlasišta ili iz masnog tkiva s trbuha, obrađuju se te se ubrizgavaju u područja koja zahtijevaju tretman kakio bi se potaknuo prirodan rast kose”, objašnjava dr. Ioannis Liakas, medicinski direktor u londonskoj klinici Vie Aesthetics. Radi se pod lokalnom anestezijom, tako da su bolovi minimalni.

23. PRP terapija

Terapija plazmom bogatom trombocitima (platelet-rich-plasma therapy, PRP) koristi se, među ostalim, i za rast kose. Pacijentu se uzima krv iz ruke, iz nje se prikuplja plazma bogata trombocitima koja se potom ubrizgava u vlasište. „Na taj se način potiče rast nove kose, čak i folikulima koji su prethodno bili neaktivni. PRP ima dobre rezultate za poticanje rasta kose i postizanje gušće kose, a učinak se može i pojačati kombiniranjem s tretmanima mikro iglicama i mezoterapijom ili s ubrizgavanjem vitaminskog koktela koji potiče rast kose”, kaže dr. Liakas.

24. Karboksiterapija

Karboksiterapija uključuje kontrolirane „udare” ugljičnog dioksida koji se pomoću malih injekcija rade na problematičnim područjima na tjemenu. Time se potiče tijelo da pumpa kisik na to područje te se tako pojačava cirkulacija krvi. S jačom cirkulacijom pojačava se i opskrba ovog područja vitaminima i drugim nutrijentima nužnima za rast zdrave kose.

25. Terapija LED svjetlom

Terapija LED svjetlom može podići kvalitetu kose i pojačati njen rast. Dr. Liakas kaže: „Svjetlosne zrake u ovom slučaju energiziraju i stimuliraju vlasište, pokrećući proces izgradnje novih proteina i stanica. Time se mogu poboljšati opće stanje i gustoća kose.”

26. Botoks za kosu

Odnedavno je popularan tretman koji se naziva „botoks za kosu”, ali to zapravo nije botoks, jer ne sadrži botulinum toksin. Riječ je o tretmanu koji se radi u frizerskim salonima, a svrha mu je popravljanje stanja kose tako što je oblaže ili ispunjava punilima. Cilj je punija, sjajnija i zaglađenija kosa.

No, botulinum toksin može se primijeniti na vlasištu kako bi se smanjilo prekomjerno znojenje. Dr. Sophie Shotter, liječnica estetske medicine kaže: „Time i kosa izgleda životnije, a i ne treba toliko često prati kosu, što je dobro za njeno zdravlje.”

Linker
18. travanj 2024 07:42