Voda i sapun

Da, da, i gua sha alat treba redovito čistiti. Evo kako se to radi

Slično kozmetičkim kistovima i četkicama, gua sha može biti plodna podloga za bakterije, što može dovesti do infekcije i pojave akni.

Već neko vrijeme koristite gua sha za njegu lica i zadovoljni ste učinkom, ali koliko pažnje posvećujete čišćenju te spravice? Možda malo ili nimalo, jer vam se čini da se na njegovoj površini bakterije ionako ne mogu nakupljati, no istina je drugačija - slično kozmetičkim kistovima i četkicama, gua sha može biti plodna podloga za bakterije, što može dovesti do infekcije i pojave akni.

Ručno pranje

Najlakše je gua sha oprati ručno, toplom vodom i blagim sapunom. Nakon što se napravi pjena, perite svoj gua sha tridesetak sekundi, isperite ga i posušite mekanim ručnikom ili krpom od mikrovlakana. Pri pranju budite oprezni, kako vam glatki nasapunani kamen ne bi iskliznuo iz ruku.

Namakanje

Ako se plašite da će vam spravica ispasti i razbiti se, možda je bolje da je namočite. U odgovarajućoj posudi napravite otopinu tople vode i sapuna, dobro rješenje je antibakterijski sapun, a možete pokušati i s omiljenim proizvodom za čišćenje lica.

Pomognite si četkicom

Pločica gua sha najčešće ima oblik nepravilnog zakrivljenog srca, može imati i formu leptira, ali može imati i zupce. U pregibima i između zubaca mogu se nakupljati ostaci stanica kože i proizvoda za njegu, pa bi bilo najbolje očistiti ih pomoću male četke, primjerice, četkice za zube.

image

Gua sha je gladak, ali to ne znači da se na njemu bakterije ne nakupljaju

CONTENT PIXIE/UNSPLASH

Budite svjesni materijala

I o materijalu od kojeg je gua sha napravljen ovisi koliko ga često treba prati – što je materijal porozniji, to češće čišćenje zahtijeva. Najmanje je porozan metal, poput srebra ili bakra, no to i nije uobičajen materijal za izradu gua sha. Kamenje visoke kvalitete, poput žada ili ružičastog kvarca također nije porozno i bolje klizi po koži, pa se na njemu nakuplja najmanje nečistoća i ostataka proizvoda. Unatoč tim prednostima svaki bi gua sha bilo najbolje isprati odmah nakon upotrebe. Najporozniji i najzahtjevniji je gua sha izrađen od drveta – trebalo bi ga oprati nakon baš svake upotrebe i premazati uljem nakon baš svakog pranja. Ako se to ne učini, drvo će brzo popucati.

Malo alkohola

Želite li biti sigurni da ste eliminirali sve što vam može štetiti, gua sha nakon pranja još dezinficirajte. Kada se potpuno osuši, poprskajte ga alkoholnim dezinficijensom, to će mu dati viši stupanj čistoće.

Linker
24. travanj 2024 18:56