Ponovo u ravnoteži

I za negativce koji ubrzavaju starenje kože ima lijeke: Ovo su pravi beauty superjunaci

Nestabilni spojevi opasni su jer mogu izazvati mutacije u koži te joj nanijeti ozbiljna oštećenja, od upale do fotostarenja, pa i teža. Srećom, možemo se od njih obraniti

Kada govorimo o njezi i zaštiti kože, slobodni radikali uvijek su negativci, a antioksidansi su junaci koji nas čuvaju od njihovih štetnih djelovanja. Čak i ako ste samo površno čuli za slobodne radikale, znate da rade nered kad se dohvate naše kože i da ih je zbog toga bolje izbjegavati. Ali zašto se to događa? I što su uopće ti slobodni radikali i kako se možemo od njih zaštititi?

Kradljivci elektrona

Iako po nazivu možda zvuče više kao nabrijani politički pokret nego kao pojam iz kemije, slobodni radikali zapravo su nestabilne molekule koje su u potrazi za elektronima kako bi se stabilizirale. Elektrone mogu pronaći samo u nekoj drugoj stanici, a u toj „krađi” posebno su im draga meta stanice u našoj koži. Problem leži u tome što tako napadnute stanice mutiraju i na njima nastaje šteta.

image

Ključno je spriječiti mutacije u stanicama kože

DEPOSITPHOTOS

Otkud dolaze?

Slobodni radikali mogu nastajati i unutar i izvan organizma. Oni unutrašnji "ostatak" su od različitih metaboličkih procesa, kao što su fluktuacije hormona ili emocionalni stres.

Kod vanjskih je malo drugačije. Koža sadrži golemo mnoštvo molekula koje, kada je sve u redu, žive mirnim suživotom. Nažalost, ponekad se taj sklad poremeti, najčešće zbog djelovanja čimbenika koji izazivaju upalne procese, kao što su sunčeva svjetlost, pušenje, onečišćenje, stres... Kad se to dogodi, koža više nije u harmoniji. Ako je bilo koja molekula u koži zbog takve upale izbačena iz stroja, to zapravo znači da je izgubila elektron. Tako nastaje slobodni radikal koji potom vreba oko sebe ne bi li od druge molekule „ukrao” elektron koji mu nedostaje. Slijedi kaskadna reakcija u kojoj svaka molekula nastoji oduzeti elektron sljedećoj te dolazi do oštećenja kože koje je izazvano takvim ponašanjem slobodnih radikala.

Čitajte i: Četiri koraka uz koje će vaša koža prkositi starenju i poslije četrdesete

Što nam rade?

Ovakav proces može nanijeti ozbiljna oštećenja koži, od upale do fotostarenja, pa se slobodne radikale s pravom navodi kao glavne uzročnike preuranjenog starenja kože. Još je ozbiljnije to što njihovo štetno djelovanje može biti preduvjet za razvoj raka kože, pa i malignog melanoma koji je najteži oblik. Tu nije kraj šteti koju stvaraju slobodni radikali, jer kada se replicira stanica koja je pod njihovim utjecajem mutirala, nastaje kopija te mutacije, a to može pogoršati situaciju kod hiperpigmentacija, tumora i drugih bolesti i stanja.

image

Antioksidansi vraćaju slobodne radikale u red

DEPOSITPHOTOS

Možemo li se obraniti?

Srećom, obrana postoji, a glavno su oružje pritom antioksidansi, spojevi među čijim je brojnim zaslugama i zaštita od slobodnih radikala. Oni smanjuju upalu, omogućuju koži da se sama oporavi, ujednačuju ton kože i poboljšavaju ten. Kako to postižu? Pojednostavljeno rečeno, antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale blokirajući mutaciju zdravih stanica.

Kada bismo pogledali malo dublje, vidjeli bismo da antioksidansi slobodnim radikalima zapravo doniraju elektron za kojim ovi toliko žude. Time sprečavaju kaskadnu reakciju i stabiliziraju kožu dopuštajući joj da se vrati normalnom funkcioniranju. Nakon što slobodni radikali prestanu loviti tuđe elektrone, koža će se vratiti repliciranju normalnih, zdravih stanica, a ne mutiranih te će ponovo biti u ravnoteži.

Čitajte i: Tri jednim udarcem: Ovo ulje je odlično za anti-aging kože, kose i noktiju

Kako smanjiti oštećenja?

Stručnjaci se slažu da je za smanjenje broja i utjecaja slobodnih radikala najvažnija dosljedna zaštita od sunca; SPF 30 ili viši spriječit će formiranje tih nestabilnih molekula u koži. Važno je i što je više moguće izbjegavati onečišćivače i kemikalije, poput pušenja, zagađivača kojima su zasićeni veliki gradovi, osvježivače zraka, agresivna sredstva za čišćenje itd.

Naravno, trebalo bi i uvesti antioksidanse u svakodnevnu njegu, kako bi nam pomogli u zaštiti i obnavljanju kože. Svaki antioksidans ima svoja jedinstvena djelovanja, a među najmoćnijima i onima koji su dosad najbolje proučeni ističu se vitamini C i E, niacinamid (oblik vitamina B3), retinol (derivat vitamina A), resveratrol (biljni spoj), zeleni čaj.

Linker
20. travanj 2024 04:48